2013. ápr. 4.

Tudományos módon pucolt tojás


"Édesapa, meg lehet pucolni úgy a tojást, hogy a héja egyben maradjon?"

Ez a kérdés tegnap este hangzott el, mikor az utolsó húsvéti hímestojások kerültek az asztalra. Idén megettük csak úgy "mezítlábasan" az összes főtt tojást, nem készült belőlük semmi konyhaköltemény.




Szóval, a feladat a főtt tojás megpucolása úgy, hogy a héja legalább félben egyben maradjon.
Ugyanis, a tojás speciális tojás volt.
Manó kapta a versikéért és locsolkodásért Zsuzsi mamától. Hagymahéjjal festett, lóhere mintás tojás. Négylevelű lóhere mintás!

"Azért kellene egyben maradjon a héja" - folytatta Manó - ", hogy szerencsét hozzon nekünk."

Logikus. Négylevelű lóhere a tojáshéjon is négylevelű lóhere, s mint ilyen, szerencsehozó talizmán.

Igazság szerint, mivel teljesen új technológiával próbálkoztunk a tojás pucolást illetően, biztos, ami biztos alapon, előbb lefényképeztem a tojást.




Aztán következett a tojás tudományos módon történő megpucolása.
Nem ám asztallaphoz finoman odaütögetni, aztán szalvétába leszedegetni  héját.
Hanem:
Éles késsel főtt tojást, héjastól, hosszában kettévágni.
A megőrzendő fél héjból a tojást mokkáskanállal, érzéssel kiszedegetni.
Az eddig épségben megmaradt fél tojáshéjról, csipesszel, apránként lecsalogatni a belső hártyát.
Egy ecset feláldozásával, a fél tojáshéjat belülről pillanatragasztóval szépen kikenni.

Voilá! Ha nem is teljes egészében a fél tojáshéj, de a lényeg sértetlenül :)




Szép napot :)

1 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Drága csillag :-) De ügyesen megoldottátok!

Hozzon szerencsét :-)