Oldalak

2013. ápr. 24.

Szőve-fonva, nem tekerve


Mi legyen vacsorára?
A kört némileg szűkíti, hogy nálunk vacsorára viszonylag ritkán kerül az asztalra meleg (főtt) étel.
"Kent" kenyér, s itt a variációk és lehetőségek száma végtelen. De egy idő után, bármekkora is a kínálat, egyhangú lesz.
Melegszendvics? Finom, már-már klasszikus, s mióta szívemnek igen kedves Dóri barátnőmtől kaptunk ajándékba egy "csukott-szendvics" sütőt, sokkal könnyebb dolgom van.
A leveles tészta különböző feltétekkel, belerejtett finomságokkal szintén gyors és remek vacsora anyag.
Legyen virsli-parti, kiáltja Manó és máris derékig a hűtőben vannak Tücsikével, hogy elővegyék a kellékeket.
Ezt a virsli-partit néhány éve Manónak találtuk ki, hogy nem "csak sima virsli" a vacsora, hanem virsli-parti :), Tücsi is hamar megszerette. Rohanós hétköznapokon nem, de hétvégén reggelire is készül.
Valójában virsli-kenyér, de mégis más, mint a sima főtt virsli egy szelet kenyérrel.
És olyan jókat lehet mulatni elkészítés közben, főleg, hogy aprónépség is lelkesen segít, gyúrják, sodorják a ruganyos kenyértésztát, aztán kórusban skandálják "most fölötte, most alatta, most fölötte, most alatta". Nekem nincs is más dolgom, mint megtölteni, szépen sorba rakni a virsliket és aztán beleszőni a vékony kígyóra sodor kenyértésztát.
Amíg sül a kenyérrel font virsli, vegyes salátát vagy rakott, sült salátát készítek (ez utóbbit a kenyérrel font virsli mellé teszem a sütőben az utolsó 10-12 percben, így egyszerre készül el mindkettő), aprónépség Manapó segítségével kimosakszik  lisztfelhőből és pikk-pakk megterítenek.

Ez a kenyérrel font virslit vendégvárónak is remek, amolyan parti falat. Legutóbb részben teljeskiőrlésű liszttes házi kenyérrel, illetve tojásos, medvehagymás kenyérrel készítettem (a tojásos kenyérhez az eredeti recept metélőhagymát ír, úgy is finom, de most tobzódom a friss medvehagymában, így ez került a kenyértésztába).




Kenyérrel font virsli

hozzávalók




kb 40 dkg kenyértészta (dagasztott, kelesztett)
kb 10-12 szál virsli
tojás a lekenéshez
tetszés szerint zöldhagyma, sajt

A sütőt 170 fokra állítom.
A virsliket megtöltöm, azaz hosszában mélyen bevágom és a vágatba 1-1 vékony szál zöldhagymát és/vagy vékony csíkra vágott sajtot teszek.
A virsliket sütőpapíros tepsiben egymás mellé sorakoztatom.
A kenyértésztát kicsit lisztes deszkán átgyúrom, kisebb adagokra szaggatom, melyekből egyenként kisujjnyi vastag tésztakígyókat sodrok.
A tésztacsíkokat a virslik közé szövöm, az oldalakon összedolgozom a tésztát.
A kenyértésztát megkenem a kicsit felvert tojással, megszórom reszelt sajttal, majd a tepsit a sütőbe teszem.




Amíg sül, kb 20 perc, megmosott, leszárítgatott fejessalátát apróra tépkedek, összekeverem vékonyra karikázott póréhagymával (zöldhagymával), kockára vágott paradicsommal, cukkinivel/kígyóurborkával, vékonyra laskázott karalábé- és/vagy reteklevéllel, medvehagymával, csíkra vágott paprikával, cikkekre szelt retekkel. Apróra vágott friss bazsalikommal, némi frissen őrölt fekete borssal, fél citrom levével és sóval fűszerezem. Alaposan összekeverem. Öntetet nem teszek rá, a só hatására kioldódó reteklé és a citromlé eléggé "szaftosítja".




Ha sült saláta készül a kenyérrel font virsli mellé, akkor azt így készítem.

A megsült kenyeres virslit 2-3 percig pihentetem (kicsit hűl is ezidő alatt), majd a vegyes vagy sült salátával tálalom.
Gyors és könnyű , egyszerű és nagyszerű.




Jó étvágyat !

1 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jaj, és még sajtos is... Perceket élne meg nálunk :-)))