Oldalak

2013. ápr. 26.

Nokedli új ruhában


Ha tavasz, akkor friss, zsenge, ropogós fejessaláta.
Ha zsenge fejessaláta, akkor tojásos nokedli.
Ha tojásos nokedli, akkor sok, nagy vájlingnyi, rengeteg.

A vasárnapi tojásos nokedli igen rövid életű volt, Manapó és az aprónépség seperc alatt eltüntette a tányérból ebédnél, pedig belehúztam és öt tojásnyi tésztából szaggattam a kunkori nokedliket, amiket kevéske felforrósított kacsazsírban forgattam meg, mielőtt négy tojás-tejszín keverékével nyakon öntöttem.

Szeretem készíteni, mert hamar kész van, mert a nokedlit kifőzhetem ebéd előtt és a tojásos-tejszínes keveréket frissen, tálalás előtt teszem a felforrósított nokedlire, mert hálás étel és jó nézni, ahogy pillanatok alatt elfogy, s nem utolsó sorban, mert nagyon finom.
Kár, hogy én nem tudom enni, mert bár szeretem és szívesen bekanalaznék emberes adagot, a gyomrom fittyet hány arra, hogy én mit szeretnék :(

Mivel nem akartam kimaradni a családi nokedlizésből, és mert volt még egy adag pestó a hűtőben, ezt rittyentettem magamnak:




Zöldséges nokedli mogyorós medvehagyma pestóval

hozzávalók

1 adag nokedli (kb 1 tojásnyi)
5-6 fej retek + a levelek
egy kicsi cukkini fele
3-4 ek mogyorós medvehagyma pesto (lsd lent)
1 ek mascarpone
1 ek olivaolaj
szezámmag

A nokedlihez 1 tojást, lisztet és kevéske vizet sima, sűrű tésztává keverek, majd lobogó, enyhén sós vízbe szaggatom, kifőzöm, leszűröm, nagyon kevéske forró zsiradékon átforgatom.

A pestóhoz egy marék pörkölt, sótlan mogyorót, 1 ek szotyit (hámozva :), 18-20 medvehagyma levelet, picurka sót, frissen őrölt borst, 2-3 dkg parmezán sajtot, és annyi olivaolajat, hogy krémes masszát kapjak, késes aprítóban finomra dolgozok.
A mogyoró jellegzetes, erős ízt ad a pestónak, ha enyhébbet, kevésbé karakteres ízt akarok, akkor fele részben vagy egészében diót használok.




A retket megmosom, kisebb cikkekre vágom, a cukkinit apróra kockázom.
A retekleveleket megmosom, lerázogatom, vékony laskára aprítom.
Az olivaolajat felmelegítem, rádobom a retket és a cukkinit, nagyjából 2 percig kevergetem, majd rászórom a reteklevelet.
A serpenyőbe borítom a nokedlit, folyamatosan melegítem és alaposan összekeverem.
A pestót és a mascarponet elkeverem, a zöldséges nokedlihez teszem és addig melegítem (3-4 perc), amíg a zöldes-fehéres krém kicsit megolvad és minden nokedlit szépen körbevon.

Tálalás előtt frissen pirított szezámmaggal szórom meg.

Míg családom a friss, illatos tojásos nokedlit kanalazta, villázta szorgalmasan, addig én ebből a zöldséges, mogyorós medvehagyma pestós nokedliből tüntettem el igencsak emberes adagnyit.




 Gyors és könnyű, finom, különleges.

Jó étvágyat !

1 megjegyzés:

Mági írta...

Jó ötlet a mogyoró, a pestoban, érdekes, hogy még a mogyoró eszembe sem jutott.
Kifogom próbálni, bár már nem medvehagymával :)