2013. ápr. 13.

Töltött párnák (sós)

 
Anno a legeslegelső ilyen párnácskát Edit barátnőm magaslabdája nyomán készítettem, s nem is annyira a tölteléke fogott meg, sokkal inkább a levelestészta fonása. Nem ördöngösség, pusztán kis türelem kell a tésztacsíkok fonásához.
Azóta sokszor sütöttem, hol zöldséges-húsosan, hol csak zöldségesen töltve, szőtt-fonott és fonatlan levelestészta burokban is.

Ajánlom reggelire, uzsonnára, vacsorára, de ettük már natúran sült husi mellé köretnek.
Legutóbb tegnap került az asztalunkra, vacsorára bögre mézes teával és ma reggelire zöldhagymával, retekkel körítve.
Hamar megvan, a töltelék kedvünk és alapanyagok függvényében, ezerféle módon variálható.
A párnácskák tökéletes rejteket adnak annak a négy falat husinak, amit már senki nem tudott megenni a hétvégi ebéden, vagy a kolbászvégnek, ami ide-oda tolódik a tányéron. Ugyanakkor, az alaptöltelék (káposzta-hagyma-murok) mellett szezonális zöldségekkel remekül keverhető.




Töltött párnácskák

hozzávalók


egy cs. levelestészta (500 gr)
egy pici fej káposzta
1-2 szál murok
1 szál petrezselyem
1 fej hagyma - ha van kéznél, mehet bele darabka póréhagyma, zöldhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej karalábé
4-5 karalábélevél
6-7 reteklevél
2-4 fej gomba
maradék főtt/sült hús
2-3 ek olaj
fűszerek: só, bors, csombor (borsikafű)/bazsalikom (bőven)
1 tojás - kenéshez
reszelt sajt - szóráshoz (elmaradhat)




Minden zöldséget megmosok, megpucolok. A hagymát félfejre vágom, majd vékonyra metélem. Ha kerül bele póréhagyma és/vagy zöldhagyma, ezeket is vékonyra karikázom.
A káposztát vékony laksára vágom (ha lenne káposzta gyalum, hamarabb végeznék, de hát nincs).
A murkot, petrezselymet és karalábét julienre szelem.
A fokhagymát áttöröm/megreszelem.
A gombákat, mérettől függően, negyedbe, nyolcadba szelem.
A karalábé- és retekleveleket vékonyan fellaskázom (csíkokra metélem).
Megmelegítem az olajat, beleszórom a hagymát, félig üvegesre pirítom. Hozzászórom a káposztát, alaposan átforgatom. Jöhet a többi zöldség a gombát és a laskára vágott leveleket kivéve. A zöldségeket közepes-magas lángon, kevergetve pirítom.
Fűszerezem: só, frissen őrölt bors, apróra vágott friss csombor (remekül illik a káposztához) vagy bazsalikom.
A legvégén a zöldséges keverékhez teszem a gombát, a karalábé- és reteklevelet.
Még egyszer alaposan átforgatom, majd lehúzom a tűzről.
Ha van maradék főtt/sült húsom, azt is apróra vágom és a zöldségekhez keverem.

Lisztezett deszkán kinyújtom a levelestésztát, derelyemetszővel vagy éles késsel csíkokra szelem.
A csíkokat "összeszövöm", így:




A kezelhetőre hűlt töltelékből kis halmot rakok a levelestésztából szőtt négyzet egyik felére, a tészta szélét megkenem felvert tojással, a töltelékre hajtom az üres tésztarészt, a széleket villával kicsit összenyomom.


 


Ha nem így formázom a levelestésztát, akkor csak négyzetekre vágom, az egyik felébe tölteléket rakok, a szélét lekenem felvert tojással, az üres tésztalapot, mielőtt a töltelékre hajtanám, 2-3 helyen éles késsel bevágom, összehajtom, a széleket villával kicsit megcifrázom.


 


Sütőpapírral bélelt tepsibe, egymás mellé helyezem a töltött párnácskákat. A tetejüket lekenem a felvert tojással, kívánság szerint megszórom reszelt sajttal.


 


Forró (175-180 fokos) sütőben nagyjából 22-25 perc alatt készre sütöm.
Tálalás előtt néhány percig pihentetem, hűtöm.

Frissen a legfinomabb, de tapasztalatból tudom, hogy a másnapos töltött párnáknak kifejezetten jót tesz 2-3 percre a forró sütőben.

gyors és könnyű

Jó étvágyat !

3 megjegyzés:

martinelli írta...

Nagyon jől néz ki!

Garffyka írta...

Köszönöm :)

Chef Viki írta...

Asszem, ez nálunk is nagy sikert aratna :-)