Oldalak

2010. jún. 22.

Nokkkkedli hány 'k'?

Tojásos nokedlit mindenki készített. Már. Vagy fog. Esetleg nem. :)
Mindenesetre kár lenne kihagyni.

Első tojásos nokedlimnek története van, méghozzá nem is akármilyen.
Az úgy volt, hogy Max barátomék tavasszal meglátogattak bennünket és szokás szerint szóba került, ki mit hogyan készít a konyhában. Azt hiszem, akkor meséltem, hogy nokedli/galuska szaggató híján én bizony kézzel szaggatom a galuskát a levesbe, egyenként, kiskanállal.
És az úgy volt, hogy hétvégén, a zord-morc, őszi vasárnap ellenére, meglátogattuk Max királyságát, a híres-neves Bringatanya fagyizót. Helyesbítek :) Elsősorban Maxékat látogattuk meg, a Bringatanyán.
Max és Cicaanya emlékeztek a kézzel szaggatott galuskákra, és ezzel leptek meg, egy nokedli szaggatóval! :)


A csinos nokedli szaggatóhoz tartozó szűrőt Manó még aznap este "felavatta", ugyanis itthon lecsapott rá és kijelentette, azzal szeretne aludni.
A szaggatót pedig én vettem kezelésbe, s készült életem első tojásos nokedlije vasárnap vacsorára. Aztán gyorsan újráztam is, mert Manapó hétfő estére repetát kért.

Jelentem, a nokedli szaggató kitűnőre vizsgázott!
Max és Cicaanya, köszönöm szépen! :)



Tojásos nokedli

hozzávalók

tojás
liszt
só, bors
2 gerezd fokhagyma
víz
olaj

Lábasban vizet forralok, mikor lobog beleteszek 2 kanálnyi olajat és megsózom.
Négy egész tojást simára keverek nagyjából 8 félig-meddig púpozott ek liszttel - jó állagúra :) dolgozom, azaz annyi lisztet adok hozzá, amíg se túl híg, se túl sűrű nem lesz. Kezdő koromban én sem rajongtam az ilyen "slendrián" megfogalmazásért, de ezt valóban ki kell próbálni; elsőre érdemes egy tojásnyi adaggal próbálkozni.
A nokedli tésztát sózom, borsózom, belenyomok egy gerezd fokhagymát, simára keverem.
És! most jön a varázslat :), ahelyett, hogy egyenként, kiskanállal a fövő vízbe szaggatnám, az egész beleborítom az edényre tett nokedli szaggatóba és a lapátkával terelgetem a tésztát, amíg elfogy. Az álmoskönyv szerint gyors mozdulatokkal terelgetett tészta = kisebb nokedli, míg lassabb mozdulatokkal hosszabb nokedli az eredmény.
Amíg a nokedlik főnek, két tojást felverek, sózom, borsózom, ebbe is belenyomok egy gerezd fokhagymát; serpenyőben 2 ek olajat melegítek.
A készre főtt nokedliket szűrővel kiszedem, lecsepegtetem és egyből a forró olajra teszem. Átforgatom, majd ráöntöm a felvert, fűszerezett tojásokat és addig kevergetem, míg a tojás megszilárdul.

Cukros, citromleves, fokhagymás lébe alaposan megfürdetett fejes salátával tálalom.


Jó étvágyat !

6 megjegyzés:

Max írta...

Sok sikert a szaggatóhoz, használd sokat!!

Mónika írta...

Bizony finom is lehetett. A nokedli nálunk is gyerek nagy kedvence.

Nea írta...

Mi is nagyon szeretjük a tojásos nokedlit, de ez a fokhagymás változat újdonság nekem. Feltétlenül kipróbálom.

Bianka írta...

Nagyon finom lehet. Én ma akartam a maradék nokedliből, de férjem inkább másra szavaztt, de majd legközelebb :)

BeckZsu írta...

Szép is lett, biztos finom is! Nekem van több nokedliszaggatóm is, egy egészen régi, kerek, fém, aztán kisebb, hosszúkás, "spaklival", hosszúkás, rajta edénykével, amibe a tésztát kell tenni, végül egy ugyanilyen - ez jó, bevált. De a levesbe kézzel, ill. kiskanállal szaggatom :)

Chef Viki írta...

Nálunk is nemrég volt tojásos nokedli :-))

Használd egészséggel!

Levesbe én is kiskanállal, bögréből :-)