Oldalak

2010. jún. 27.

Illatos és finom ... Levendula

Több helyen olvastam levendulás sóról és levendulás cukorról. De nem találtam tippet sem, hogy mihez és hogyan lehet felhasználni. Milyen ízvilághoz illik? Csak a sót vagy cukrot, kiszitálva belőle az illatot, ízt adó levendula virágot? Vagy ehető a virág is? Mikor érdemes leszedni?
Kiskertünkben rengeteg levendula van. Az első tövet Manapóval ültettük évekkel ezelőtt, elég vékonyka kis levendula tő volt, a kerti kiülőt díszíti. Az évek során gyönyörű, hatalmas bokorrá nőtt, pompás illata van és kapott két társat is, ezutóbbi kettő a fűszerkertem lakója lett.


Egyik böngészésem során, itt találtam nemcsak említést levenulás sóról és cukorról, de további felhasználáshoz is tippeket, sőt, egy sütireceptet is.

Éppen levendula virágzás volt, így hát gyorsan leszedtem (ollóval vágtam, hogy a növény többi része ne sérüljön) egy nagy adag illatos, színpompás lila virágot és percek alatt készen volt a levendulás cukor és levendulás só.

Sós ételekhez a leveleit is lehet használni, kis mennyiségben a zsálya, a rozmaring és a kakukkfű bevett alternatívájaként. A levendulában gazdag Provence konyhaművészetében hús- és gombaételek elkészítésekor használják.
A levendulás só remekül használható könnyű hal és csirkeételek, vagy saláták ízesítésére is.
Íze remekül harmonizál az oregánóval, kaporral, bazsalikommal vagy a csomborral.

A levendulás cukorral sokféle, egyszerű sütemény, keksz, kalácsféle íze különlegessé tehető, ha a szükséges cukor egy részét levendulás cukorral helyettesítjük. Citrommal, citromhéjjal készülő édességekhez remekül passzol az íze.
Pudingok, krémek ízesítésére is kiváló.
Lekvárfőzéskor a cukor egy része szintén helyettesíthető vele, például nagyon jól illik citromhéjjal ízesített meggylekvárhoz - ez utóbbi saját tapasztalat.
Grillázs, karamellás mandula, mogyoró, dió készítésekor is használható.

Érdekes módon, a szárított levendula virág erősebb ízt ad, mint a frissen szedett, ezt felhasználáskor érdemes figyelembe venni.
Ha a sóhoz és cukorhoz frissen szedett virágot használunk, a két fűszer, a virágok illóolaj tartalma miatt "megköt", azaz olyanná lesz, mintha gőzt, nedvességet kapott volna. Felhasználás előtt érdemes néhányszor erőteljesen megrázni az üveget, amiben tároljuk.

A levendula illatát a legtöbben szeretik. Meglepő ételekben rábukkanni ízére, illatára, ezért első alkalmakkor érdemes figyelmesen adagolni és a kevesebb több elvet követni.



Levendulás cukor

1 bögre kristálycukor
3 ek levendula virág (fél napja szedett)

A cukrot és a virágot késes aprítóba teszem és néhány pörgetéssel finomra darálom. Üvegbe kanalazom, lefedem és kamrapolcon, sötét helyen tartom felhasználásig.
Ha nem teszem késes aprítóba a cukrot és virágot, akkor felhasználás előtt érdemes átszitálni a cukrot.



Levendulás só

1 bögre só
3 ek levendula virág (fél napja szedett)

Ugyanúgy készítem, mint a levendulás cukrot. Csak a felhasználási területe más :)


Levendula virágzáskor érdemes nagyobb adagokat készíteni, akár több üvegben is, hiszen gyakorlatilag következő virágzásig eláll. Felhasználása fantázia és ügyes ízpárosítás kérdése, kísérletező kedvűek előnyben :) És gasztroajándéknak sem utolsó egy-egy üveg fantasztikusan illatozó levendulás só és cukor.

Levendulás receptek következő postokban :)

6 megjegyzés:

Bea írta...

ez nagyon jó, köszi, hogy leírtad.

Maimoni írta...

Jól hangzik, még sosem mertem kipróbálni. Na de majd most...

Konyhatündér írta...

Én tavaly kattantam rá, talán ezekből is merítesz ötletet:

http://gasztromami.blogspot.com/search/label/levendula

Garffyka írta...

Bea, nagyon szívesen, remélem hasznád veszed :)

Móni, szerintem nincs veszteni való vele, nekünk eddig nagyon ízlett.

Konyhatündér, köszönöm, nézem máris.

Kőrösi Mercédesz írta...

Mindenképpen kipróbálom! Csak még egy levendulaszedő helyet kell felfedeznem előtte... már van tippem... köszönöm, egyszerű de nagyszerű lehet!
m

Chef Viki írta...

Nálunk is dúsan virágzik a levendula - a legforgalmasabb csomópont mellett, dísznövényként :-(

Kilőve.

Majd jövök hozzád nyálat csurgatni :-)