2010. jún. 9.

Főzelék - de luxe :)

Még tart a sóska, fejes saláta szezonja, hát gyorsan leírom, nálunk - többek között -, hogy készül a főzelék. Hátha valaki ehhez is kedved kap, mint például a rakott-sült salátánál többen jelezték, hogy mentették a receptet, s a saláta leves de luxe is többeknek megtetszett.

Mint írtam, nagyon szeretjük, külön-külön és együtt is ezt a két hallhatatlan zöldet.
Rendkívül sokféleképpen elkészíthető, s amellett, hogy egészséges, még üdítő, hűsítő, sőt, olcsó is :)

Ez a főzelék a bennelévő egyéb zöldségekkel (zöldhagyma, murok, karalábélevél, reteklevél) és a hozzáadott feta sajttal érdemelte ki a de luxe kategóriát. Lehet így is és természetesen lehet a "hagyományos" módon is főzni, habarva, rántva. S biztos van még ezer és egy féle módja a saláta-sóska főzelék készítésének.
Szívesen veszek minden ötletet :)




Sóska-saláta főzelék de luxe

hozzávalók

3 bő marék sóskalevél
1 közepes fejes saláta
1 murok
fél szál petrezselyem
2 zöldhagyma, zöld részével együtt
3 újfokhagyma vagy ugyan ennyi kövér gerezd
3-4 karalábélevél
3-4 reteklevél
2-3 ek feta sajt
kevéske tej, szűk fél dl
só, bors
1 ek olaj

A hagymákat megpucolom, vékonyan felkarikázom.
A murkot, petrezselymet julienre vágom.
A karalábé és retekleveleket megmosom, leszárítgatom, apróra vágom.
A sóskát és a fejes salátát alaposan megmosom, leszárítgatom (pl konyharuha közé teszem és átlapogatom). Laskára vágom.
Az olajat megmelegítem, ráteszem a hagymákat, nagyjából egy percig keverem. Rászórom a vékonyra vágott murkot, petrezselymet, átforgatom, majd teszem is a serpenyőbe a metéltre vágott sóskát és salátát.
Közepes tűzön nagyjából 8-10 percig párolom, időnként megkevergetem. A zöldek (sóska, saláta) levet engednek, nem kell alá vizet tölteni.
Beleszórom az ízesítőnek szánt, felaprított karalábé- és retekleveket, majd sózom, borsózom.
Még 1-2 percig együtt rotyogtatom, aztán rámorzsolom a feta sajtot. Ezzel annyit hagyom a tűzön, amíg a sajt kicsit olvadozni kezd (nem fog úgy olvadni, mint pl a trappista vagy edami, de változik az állaga). A főzelékhez löttyintem a kevéske tejet, még egyszer alaposan összekeverem, félrehúzom. Megkóstolom, ha kell még fűszerezem.

Puliszkával tálalom. S talán úrinőhöz nem méltó módon, udvariassági falatot sem hagyva, együltömben eltüntetem az egészet :)



Jó étvágyat !

1 megjegyzés:

trinity írta...

Jé, ilyet még nem ettem... Mármint salátafőzeléket. Ki kellene próbálni, köszi a tippet!!