Oldalak

2010. jún. 16.

Almás palacsinta eperrel, ribizkével

Szomszédasszonytól kaptunk egy nagy tányér tulipiros ribizkét. Manó azt mondta, megenni nem, de a levét megissza. Hát ketten leszemeztük, aztán megmostuk, segített szűrőben kipréselni. Sem úgy, hígítatlanul, sem vízzel hígítva, sem kicsit édesítve nem ízlett neki. :(
Ez van, zöldséget mindet megeszik, nyersen is nagyon szeret mindent, de a gyümölcsökből csak banán és alma.
Szóval volt egy tányér ribizkém.
Előző nap sütött aranygaluska mellől maradt néhány kanálnyi házi vaníliapuding.
Hmmm, puding ribizkével ...

Manó palacsintát óhajtott vacsorára. El is tüntetett hármat, aztán reggelire még hármat. A maradék palacsintatésztából almásat sütöttem.
Hmmm, ribizlis vaníliapudinggal töltött almás palacsinta ...

A zöldségesnél kaptam szép epret, egészen kivételesen nem eszement áron.
Hmmm, ribizlis-epres vaníliapudinggal töltött almás palacsinta ...

Nagyon finom!




Almás palacsinta ribizlis-epres vaníliapudinggal töltve

hozzávalók

palacsintatészta egy tojásból - tojás, liszt, kevéske tej, buborékos ásványvíz, csipetke só
egy közepes alma
olaj

vaníliapuding - 0,5 l tej, 3 dkg étkezési keményítő, 4 dkg vaníliás cukor, fél vaníliarúd magja

ribizke, eper

A palacsintatésztát a szokásos módon keverem, kicsit sűrűbbre, mintha hígpalacsintát sütnék. Én a masszához szoktam keverni 3-4 ek olajat, nemcsak kevésbé ragad, de a serpenyőbe is elég picurka olaj a sütéshez.
Az almát meghámozom, nagylyukú reszelőn lereszelem, belekeverem a palacsintatésztába.
Az almás palacsintákat a szokásos módon megsütöm.


A házi vaníliapudinghoz az étkezési keményítőt simára keverem a tejjel, hozzáadom a vaníliás cukrot és a vaníliarúd kikapart magját, majd lassú tűzön, állandó keveréssel besűrítem.
Nekem eddig nem vált be egyik házi praktika sem, hogy kevergetés nélkül hűljön a puding bőrtelenre (tetejét cukorral megszórni, folpackkal vagy tányérral lefedni), így gyorsan hideg vízbe állítom, kevergetve hűtöm ki.

A ribizkét leszemezem, az eperrel együtt megmosom, lecsepegtetem, az epret feldarabolom.
Megtöltöm a palacsintákat.


Hát ez nem az a palacsinta, amit kézből - Kistata szavaival köröm közül - lehet enni, ehhez tányér kell és evőeszköz, meg a végén ügyes nyelv, amivel ki lehet nyalogatni a puding maradékát :)


Jó étvágyat !

6 megjegyzés:

Nyuci írta...

Azta, hát ez nem semmi lehetett :) Nagyon extra kerekedett a kislegény kívánságából :)

Bianka írta...

Atya ég ez gyilkos desszert. Azonnal ennem kell :)

Chef Viki írta...

Hű de tuti!!! Mikre nem inspirál a gyermek :-) Szuper!

Max írta...

Csatlakozom Manóhoz!! Én is kérek!!

Ottis írta...

Nagyon kívánatos, biztos finom!

Maimoni írta...

Nagyon guszta... Esetleg adhatok hozzá pár fej fokhagymát...?
:)))
(Tegnap reggel Max hozott két nagy zacskóval, azért poénkodtam vele erről:))