Oldalak

2010. márc. 12.

Tésztaszobrászat - kalács, csíkosan

Életem első kalácsát nagyjából egy éve sütöttem, tavaly húsvétra. Eléggé remegő kezekkel fogtam hozzá, nagyon izgultam, egyrészt, még sosem készült az én konyhámban kalács, másrészt ÉAnyám kézzel, aztán később már géppel dagasztott kalácsai mindig olyan könnyű, foszlósak lettek, gondoltam, ördöngösség lesz ugyanolyan finomat sütni. S bár a legeslegelső kalács-kísérletemnek Lizi kutya örült a legjobban ... :), nem adtam fel, s még aznap sütöttem egy design és két emeletes fonott kalácsot is, mindháromnak nagy sikere lett.
Aztán belelendültem és ma már elég sok pehelykönnyű, foszlós belű, csillogó héjú, illatos kalács emléke sorakozik mögöttem :).

Ezt a csíkosat Mohánál láttam meg, s megfogott, hogy nem töltelék csíkozza, de maga a tészta kétféle. Moha koszorú alakra, egy nagy formában sütötte, nálunk jobban hasznosult úgy, hogy a tésztát két formába szántam, s ha már két forma, akkor kétféle képpen fontam.



Csíkos kalács - sima és design fonással


hozzávalók - 2 db ~33*19*17 cm formához

60 dkg liszt
10 dkg cukor
5 dkg vaníliás cukor
30 ml tej
2 dl kefír (joghurt)
2 tojás
5 dkg puha vaj
2,5 dkg élesztő
csipetkényi só
1-2 citrom reszelt héja

2 ek. kakaópor 1-2 ek tejjel kikeverve
2-3 csík étcsoki, reszelve

1 tojássárga + 2 ek tejszín

Lényeges, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, a tojások és liszt is. Egyedül az élesztőt szoktam csupán akkor kivenni a hűtőből, mikor a többi hozzávaló kiméréséhez kezdek.
A tejet, kefírt (inkább ez van itthon, mint natúr joghurt) és tojásokat a kenyérsütő gép formájába teszem, kicsit összekeverem.
Rámérem a lisztet. A liszt tetejére, a forma egyik sarkába teszem a felkockázott, puha vajat, másik sarkokba a cukrot és vaníliás cukrot, a picurka sót.
A citromhéjat ízlés szerint reszelt narancs- vagy mandarinhéjjal is ki lehet váltani (teljesen vagy részben).
A friss élesztőt, kicsit elmorzsolva, a liszt tetejére, középre teszem.
Dagaszt-keleszt programot indítok, de a dagasztás után leállítom a kenyérsütő gépet.
A tésztát enyhén lisztezett lapítóra szedem és szemre-saccra két egyenlő részre osztom.
A fehérnek szánt tésztát liszttel kicsit megszórt kelesztő edénybe teszem, tetejére is simítok picurka lisztet, konyharuhával letakarva meleg-langyos helyre, kelni teszem.
A másik tésztadarabba alaposan beledolgozom a reszelt csokit és az 1-2 ek tejjel elkevert, cukrozatlan kakaóport; majd a kakaós tésztát is kelni teszem.
A kalácsnak szánt két formát vajjal körbekenem, liszttel megszórom (igen, lehet sütőpapírral is bélelni, akkor nem kell kenni-szórni).
A duplájára, lazára és ruganyosra kelt fehér és kakaós tésztát külön-külön enyhén lisztezett lapítóra szedem.



Ha egy nagy kalácsot sütnék, akor csak megfelezném a tésztákat, de én két kisebb kalácsot szeretnék, ezért a fehér és a kakaós tésztát is négybe osztom (4 fehér, 4 kakaós). Egy kalácshoz 2 fehér és 2 kakaós darabot használok.
Két adag fehér tésztát egyenként téglalap alakúra nyújtok, félreteszem.
Két kakaós tésztát egyenként szintén téglalap alakúra nyújtok, és a fehérekre teszem, majd hosszanti szélétől szorosan feltekerem (á la beigli).
A sima fonáshoz a két feltekert tésztacsíkot összefonom, két végén a tésztát aláhajtom, a formába igazítom.



A design fonáshoz a két feltekert tésztacsíkot hosszában elvágom, a csíkokat maguk körül kicsit megtekerem, majd a négy csíkot egymás mellé teszem és középről indulva jobbra is, balra is négyes fonással megfonom. A tésztavégeket eldolgozom, aláhajtom, majd a szépen fonott kalácsot a formába helyezem. Azért fonom középről indulva, mert így egyenletesebb lesz a fonás, mint egyik végéről indulva.
Langyos-meleg helyen, konyharuhával letakarva mindkettőt duplájára kelesztem (nagyjából fél óra).
Előmelegített, 180 fokos sütőbe tolom, de előtte a tetejüket átkenem a tejszínnel elkevert tojássárgával (lehet egész tojást használni, ha nincs fölös sárgája kéznél, így picit sápadtabb lesz a kalács héja).
35-40 pecig sütöm, ha a teteje nagyon égne, sütőpapírral vagy alufóliával lazán letakarom (ha egy nagy kalácsnak sülne, nagy formában, 40-45 perc a sütési idő).
Az illatosra, csodaszépre sült kalácsokat kiveszem a forró sütőből, pár percig a formában, rácson pihentetem, majd kiborítom a formából és sütőrácsra állítva hűlni teszem. Azért kell kivenni a formából a megsült kalácsot, hogy alólról is szellőzni is tudjon; ha a formában maradva hűteném, a kalács beleizzadna, az alja "szalonnás" lenne.



Laza, foszlós, puha, ízletes, látványos. Másnap is. Harmadnapot nem érte meg. Talán nem kell különösebb ajánlás :)

Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

Max írta...

SZéééééppppp!

Liza írta...

Ez már tényleg szobrászat!
Nagyon mutatósak, kívánatosak...

Thrini írta...

Nagyon szépek! Nekem nem mennek a bonyolult fonások, pedig néztem már több leírást és videót és mindig belekavarodok.:)

Garffyka írta...

Max, Liza - köszönöm :)

Thrini - hogy esetleg ne közvetlenül a tésztával próbálkozz, fogj négy darab színes madzagot, azzal be lehet gyakorolni a fonást :) Én a hatosat akarom majd kipróbálni, úgy még nem fontam.

Szemi írta...

Húha, ez tényleg designos!
Ráadásul biztos finom is volt, látni a tésztáján, hogy finom,puha!

Chef Viki írta...

Úristen, de gyönyörűségesek!!! Be kell iratkoznom a fonóiskolába, mese nincs!

Gyönyörűek, gratulálok!!!

Garffyka írta...

Fonóiskola tandíjmentes, belépéshez csupán egy szakajtónyi pogit számítunk fel :D

Vali írta...

Nagyon szép lett a kalácsod.