Oldalak

2008. okt. 30.

Túrós kenyér - rozmaringgal, oregánóval

Lapozgatom, olvasgatom a "kenyeres könyv"nek becézett Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez "szakirodalmat" és csak nyelek nagyokat az olvasottak, látottak alapján; a könyvben minden recepthez legalább egy, a végeredményt megmutató, fénykép is tartozik.

Legújabb "áldozatom" a receptek sorából a túrós-pepperónis kenyér.
Pepperóni x, mert bár Manó már mindent eszik és a napokban - figyelmeztetésünk ellenére, miszerint csípni fogja - jóízűen elfogyasztott egy nagy cikk hagymát, natúran, magában - majd kicsit fancsali arccal megjegyezte hajma csípi babát -, azért a pepperóni csípősségű ételekkel még várnánk.
Tehát pepperóni x, az oregánót a recept írja és hirtelen felindulásból beletettem még nagyjából másfél teáskanálnyi szárított rozmaringot.

Túrós-pepperónis kenyér

hozzávalók (közepes kenyér/nagy kenyér)

túró > 170 gr / 225 gr
víz > 210 ml / 280 ml
extra szűz olivaolaj > 22 ml (1 és 1/ ek) / 30 ml (2 ek)
liszt (BL-55) > 500 gr / 675 gr
szárított oregánó > 7,5 ml (1 és 1/2 tk) / 10 ml (2 ek)
só > 5 ml (1 tk) / 7,5 ml (1 és 1/2 tk)
cukor > 10 ml (2 tk) / 15 ml (1 ek)
szárított élesztő > 7,55 ml (1 és 1/2 tk) / 7,5 ml
pepperóni > 50 gr / 75 gr
zöldhagyma > 2 db / 3 db

+ 1 és 1/2 tk rozmaring, közepes kenyérhez

A hozzávalókat a pepperóni és a zöldhagyma kivételével kenyérsütő gépbe pakolom.
A túrót a nedves hozzávalókhoz kell számolni (kinek, milyen típúsú kenyérsütője van, némelyikbe alólra, másokban felülre kell tenni a nedves összetevőket).
Normál (alapprogram) programra állítom, ez általában 3 óra, kenyérmérettől is függ (nálam nagyobb kenyér 3 óra, kisebb 2 óra 53 perc); a kenyérhéj színét pedig közepesre veszem.
Jelzéskor hozzáteszem a karikára vágott zöldhagymát (a kicsire aprított pepperoni is most jönne). Kenyérsütő géptől függ, hogy jelez-e, mikor egyéb adalékokat hozzá lehet adni az egyszer már dagasztott masszához; ha van ilyen jelzés, akkor a jelzéskor, ha nincs, akkor a dagasztás befejezte előtt 5 perccel lehet hozzáadni az egyéb összetevőket.

A végeredmény egy, a túró miatt tömöttebb állagú, meglehetősen laktató, finom, fűszeres ízű kenyér. S mivel zöldséglevesekhez és/vagy saláták mellé ajánlja a könyv, ezt a kenyeret kínáltam a töltött karalábé leves mellé.



Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Max írta...

Szia Garffyka! Rád is gondoltam szeretettel, ha lenne kedved a 7 dolog játékhoz. Részletek itt:

http://href.hu/x/7b5i

Köszönöm!

Névtelen írta...

Egy energiahalmaz vagy Garffyka!!!Hihetetlen, azt hittem új bejegyzés majd hétvégén, és tessék....Gratula!!