Oldalak

2008. okt. 29.

Tavaszidézés

A karalábé, bármilyen formában, számomra mindig a tavaszt, a zsengeséget, frisességet idézi. Még olyankor is, mikor kint cidri van, és napközben sem kúszik az a bizonyos higanyszál 12 fok fölé.

A töltött karalábé egyik kedvencünk. Bármennyit is főzök, valahogy sose elég, legalább egy tányérkányival hibádzik. Könnyű és finom, elég hamar megvan, kiadós, mégsem nehéz étel. Hétvégén mákmorzsás aljanélküli túrós kísérte a túrós-oregánós kenyérrel tálalt töltött karalábélevest. (kenyérrecept és képek következő postban)

Töltött karalábé

A karalábékat, ezúttal három darabot, meghámozom, belsejét karalábévájóval (ennek hiányában kiskanállal, csak ezzel picit macerásabb) kivájom. A karalábéfejek gyökér felőli részénél kezdem kivájni, így a fásabb részek is puhára tudnak főni. Ha sikerül olyan fejeket vennem, amin zsenge levél van, a leveleket leszedem, félreteszem, később felhasználom.

Darált húst (szűk fél kg), rizset (6-7 eknyi) összedolgozok, ízesítem só, bors, gondolatnyi majoranna, és a keveréket betöltöm a karalábék üregébe. Mivel a rizs fövés közben megdagad, nem púpozom a tölteléket.
A maradék rizses masszából gombóckákat sirítek, tányérra sorakoztatom. A megtöltött karalábékat edénybe rakom, felöntöm vízzel, éppen csak ellepje, teszek hozzá egy szál vastagabbra karikázott murkot, fél szál petrezselymet. Fűszerezem (só, bors).
Fedő alatt, szelíd tűzön főzöm nagyjából 20 percig, ekkor a levesbe teszem a húsgombóckákat és további 20 perc múlva a karalábék kivájt belsejét.
Mikor nagyjából késznek ítélem, próbaként egy gombócot kiveszek és kettévágom, ellenőrzöm, milyen a belseje. A karalábéba tömöszkölt húsgolyónak a 20 perc fór eddig minden esetben elég volt ahhoz, hogy megfőjjenek, mire a kis gombócok elkészültek.
Felöntöm közel annyi vízzel (hús- vagy zöldséglével), amilyen sűrű levest szeretnék. A félretett zsenge karalábé leveleket megmosom, apróra vágom és szintén apróra vágott saláta levéllel (2-3 levél) beleteszem a levesbe.
Evőkanálnyi étkezési keményítőt a levesből elvett lével simára keverek, majd visszatöltöm a levesbe bő két dl tej kíséretében. Óvatosan kevergetem, hogy a nagy fej karalábék és a kis gombócok egyben maradjanak, hagyom csendesen főni nagyjából 4-5 percet, amíg a habját elfövi.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: