Kis lépésekkel, de már hetekkel ezelőtt elkezdtünk készülődni. A nagy esemény ÉAnyám születésnapja.
Három-négy hete, Lilian írt egy szilvás tortáról, ropogós mákmorzsával a tetején. Hm, nagyon jól hangzik, gondoltam, és át is mentettem a receptet saját kis recepttáramba.
Két hete megvettük a tortához a szilvát. Nagyon gondosan válogattuk Manóval, szép, ép, kemény szemeket, itthon dobozba sorakoztattam, a régetek közé papírszalvétát tettem és naponta ellenőriztem.
Gondolatban összeállt az sk ajándék végleges formára, aztán az elmélet kézzel foghatóvá lett és elkészült egy őszies hangulatú asztaldísz.
Délelőtt megsütöttük a tortát. Szerintem a torta is érezte, hogy teljes családi összefogással készül, ettől lett olyan finom és ízletes. A szépsége hagyott itt-ott némi kívánnivalót maga után ... mondhatnám úgy is, Murphy 1265. törvénye érvényesült, miszerint az ajándékba és vendégeknek készített finomságok a rájuk fordított figyelemmel éppen fordított arányban mutatósak (ízletesek), míg a "csak házi használatra" összedobott ételek a legremekebb éttermekben is megállnák a helyüket.
Az íze, illata, tésztája, állaga mindenesetre arra csábít, hogy más jeles alkalmakkor is számításba vegyem.
Szilvás torta ropogós mákmorzsával
hozzávalók
25 dkg margarin
20 dkg cukor
5 tojás
25 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 mk cukrozott narancshéj (vagy reszelt citromhéj, ízlés szerint)
1 kg-nyi magozott gyümölcs, ideálisan szilva, de almával, barackkal, nektarinnal is finom
őrölt fahéj
5 dkg darált mák
5 dkg margarin
5 dkg liszt
10 dkg cukor
1 mk cukrozott narancshéj (vagy reszelt citromhéj, ízlés szerint)
A margarint és a cukrot habosra keverjük, egyenként beletesszük és jól eldolgozzuk a tojásokat, utánna kanalanként, állandó keverés közben, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Alján sütőpapíros tortaformába simítjuk a masszát (természetesen lehet tepsiben is sütni, így a sütőpapír a tepsi falára is felérjen).
Nagyon fontos, hogy a sütőpapírt először alaposan megtanulmányozzuk, majd alaposan a tortaformába igazítsuk.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqrcCQiVMczI2rr-PVaY7L8Uq4i0HHTe_H2WmfxLqVRMCLameu0NkD2PELMDqCEg-_8mEdIHRYTzO7l1MHC3sfFrYIy44SeeOIdmWCMxMYjPBl9GGkolukiN7yLmmsv72Isf96SvZYtw/s200/sim%C3%ADtjuk+a+t%C3%A9szt%C3%A1t+(m%C3%A1kmorzs%C3%A1ss%C3%BCti.jpg)
Tetejét sűrűn kirakjuk szilvával és megszórjuk őrölt fahéjjal.
A mézes mentatea erőt ad a bonyolult mérnöki figyelmet igénylő szilvakirakáshoz.
Sziasztok szilvák, jól vagytok?
A morzsa hozzávalóit: cukor, mák, liszt, margarin és a cukrozott narancshéj
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqkofnAgNLvp8BPBd2qTm-3lxGbtwIwNJd0AKd5aTVLALx4vEE5v0zVliT1A9r7XF56kn96Ta52Fca5leRHERUs8nCPGTggVmNTQivcyUdrp4o6KUGR89icsgFE7VeWKyC6IWCxEZpJQ/s200/m%C3%A1kmorzsa+k%C3%A9sz%C3%BCl2.jpg)
szintén kézimixerrel keverjük össze, szép, homogén állagú morzsát kapunk.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzfO08MI9Y8nOm7E5Nb7nc6mlIzo3Fvpvk2JVztfT17q2cIUyfjv9046P5QvK2_6RaU3vZxQqFlCrJlVfKWzyGaX1Zl-qxBylIfyVKC5TSnJU2q3CZj7cWXjxuQJsIMdifykftWpITPg/s200/m%C3%A1kmorzsa+k%C3%A9sz%C3%BCl.jpg)
A fahéjas szilvát bőven megszórjuk a mákmorzsával, majd szépen eligazgatjuk, hogy mindenütt befedje a gyümölcsöt. Ha a morzsát, szórás előtt kicsit összenyomkodjuk "rusztikusabb" hatású lesz.
Éhes kukta nem tud mákmorzsát szórni, és ez a reggel sült tejes zsömle amúgy is egyedül árválkodott a tányéron.
Kukucs, lakik még mákszemecske az edényben?
Mákszemecske gyere ki, ide, most, kéremszépen!
Mákszemek, sorakozó!
Na, ezt már nevezem glédának.
Ha kinézetre esetleg kicsit bizarr is (valamiért feljött a tészta a torta középén, ezáltal a mákmorzsa besüllyedt a szilva közé-alá), íze tökéletes, tésztája laza és könnyű, a mákmorzsából pedig dupla adagot készítek legközelebb.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh49zVQYShtJHBC8MAqrZFSt3VzQdaV9-YluRJSdUWg6yuW_BIsL8aUcqlCJiC_eYecp82zm0l9LaWFKC3pQBHgPwUcntdc40opoV05aRcILESydEdPQ4PJcmbbt3f40nD4nJoaiSb2rA/s200/m%C3%A1kmorzs%C3%A1s+szilvatorta_szelet.jpg)
Manó édesapjával Micimackó tortát visz képet rajzolt, színezett, óriási lelkesedéssel és beleéléssel. Annyira belejött a színezésbe, hogy az ÉAnyámnak szánt képen kívül azt a macis képet is ajándékba adta, amit "baba magának színezte", egy kockás masnis, pillangóval díszített sárga rózsa kíséretében.
Boldog születésnapot!
A gyönyörű lila orchideák nagypapim ajándéka.
Három-négy hete, Lilian írt egy szilvás tortáról, ropogós mákmorzsával a tetején. Hm, nagyon jól hangzik, gondoltam, és át is mentettem a receptet saját kis recepttáramba.
Két hete megvettük a tortához a szilvát. Nagyon gondosan válogattuk Manóval, szép, ép, kemény szemeket, itthon dobozba sorakoztattam, a régetek közé papírszalvétát tettem és naponta ellenőriztem.
Gondolatban összeállt az sk ajándék végleges formára, aztán az elmélet kézzel foghatóvá lett és elkészült egy őszies hangulatú asztaldísz.
Délelőtt megsütöttük a tortát. Szerintem a torta is érezte, hogy teljes családi összefogással készül, ettől lett olyan finom és ízletes. A szépsége hagyott itt-ott némi kívánnivalót maga után ... mondhatnám úgy is, Murphy 1265. törvénye érvényesült, miszerint az ajándékba és vendégeknek készített finomságok a rájuk fordított figyelemmel éppen fordított arányban mutatósak (ízletesek), míg a "csak házi használatra" összedobott ételek a legremekebb éttermekben is megállnák a helyüket.
Az íze, illata, tésztája, állaga mindenesetre arra csábít, hogy más jeles alkalmakkor is számításba vegyem.
Szilvás torta ropogós mákmorzsával
hozzávalók
25 dkg margarin
20 dkg cukor
5 tojás
25 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 mk cukrozott narancshéj (vagy reszelt citromhéj, ízlés szerint)
1 kg-nyi magozott gyümölcs, ideálisan szilva, de almával, barackkal, nektarinnal is finom
őrölt fahéj
5 dkg darált mák
5 dkg margarin
5 dkg liszt
10 dkg cukor
1 mk cukrozott narancshéj (vagy reszelt citromhéj, ízlés szerint)
A margarint és a cukrot habosra keverjük, egyenként beletesszük és jól eldolgozzuk a tojásokat, utánna kanalanként, állandó keverés közben, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Alján sütőpapíros tortaformába simítjuk a masszát (természetesen lehet tepsiben is sütni, így a sütőpapír a tepsi falára is felérjen).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzmZ_mvwut80xCibZStB4lAjsbXNS4wIvrqmGCkO2n5ydZq67oqo1xGsSqffQiw6cwUZOuzCwNphTGpkkiF9p0kCGqQL8C2vMCzvpgCpth_unCvYdGpefdQq-WCquLWKJDw4-8dw3xMw/s200/s%C3%BCt%C3%B6papirtanulm%C3%A1ny+(m%C3%A1kmorzs%C3%A1ss%C3%BCti.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3WnuU0Ro_mllREBA-nlmkeZR2tievfjc_U5H807FdeCK31RcjxayAlvj8zYfzDufxloNkWtHKDz8rrlfV0P8mutept2GC2BO7X33VdhlDOSdzxv7G_1uT0CQj0pN5Gz87ath5bUuk_w/s200/s%C3%BCt%C3%B6papirtanulm%C3%A1ny+(m%C3%A1kmorzs%C3%A1ss%C3%BCti2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjiuGwlY3K4Q3M6yE5TRAr2jKGJLHfcTMzTiTisp3Z_oAo9kixohTwAOZ1KNnrEKBBygyoAPjRHeeekfQKXC_-NPiW75o48-nfggA86X_Fr0mLJWeR8KrqK_OWRbsh8Le8L1sngmZK2Yg/s200/s%C3%BCt%C3%B6papirtanulm%C3%A1ny+(m%C3%A1kmorzs%C3%A1ss%C3%BCti3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNiAIU9_9idrucvS3DcTaf6h2Lx3Qcgmh-UOoNE692ol1FsVXLo4uMBFplRm-IrHK8v30q4XLCxGJwdNozLM1vCrWVS6fE6VbnRuQr-_BMdHzQmPlkwkE6n1nrBVjWh_rg_QyxbWmYYQ/s200/sim%C3%ADtjuk+a+t%C3%A9szt%C3%A1t+(m%C3%A1kmorzs%C3%A1ss%C3%BCti3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgenzlLN8XCDOH9sXxNweJlu2t6Iwd6zjAhqC0lqgfcUOoE6JaSqlUhrbcPzCib1c0AcsAkFGDMC3K6v-jtiSGI9hhYpdEUH5YoCkExLuuunGtczV6rpxx68ebAw5KQmxnRs0GUSUCGjA/s200/sim%C3%ADtjuk+a+t%C3%A9szt%C3%A1t+(m%C3%A1kmorzs%C3%A1ss%C3%BCti2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqrcCQiVMczI2rr-PVaY7L8Uq4i0HHTe_H2WmfxLqVRMCLameu0NkD2PELMDqCEg-_8mEdIHRYTzO7l1MHC3sfFrYIy44SeeOIdmWCMxMYjPBl9GGkolukiN7yLmmsv72Isf96SvZYtw/s200/sim%C3%ADtjuk+a+t%C3%A9szt%C3%A1t+(m%C3%A1kmorzs%C3%A1ss%C3%BCti.jpg)
Tetejét sűrűn kirakjuk szilvával és megszórjuk őrölt fahéjjal.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPuB-hzMvyOU8mosewqpuVR7O0GkaTPp3AHUTjRlg0zHufZiNth9ektzW9yRydhdWX3_OVaCCod9isFpMioDDGfv1f5aRpkVQ1N9hrCKtsFv6Fioy7GVAK5JpuPt70LMTHi8N4OsHRdQ/s200/szomjas+kukta+(m%C3%A1kmorzs%C3%A1ss%C3%BCti.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhclQrvUXdoSEY7uWLG2zdUWt9MYe2h_GbsLNOv1s_sh0o9wtgKlcKzlwqQiTeeHTtOJ-rpBvCpE-68ldAQkkf-UNSJaB2lzFQATI0EU2_x_u9i0uyZ7q9N9g9iyhbqee_2MVOoWBgaZw/s200/szilvarakosgat%C3%A1s+(m%C3%A1kmorzs%C3%A1ss%C3%BCti.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlxYKrmkQw6T4Z0d8va4xQvwXpGQohOkZsjD4Sh9wFcmIOnM89-9ZzWB6HSN5u1SDlGVUdNtQadiwTDdPCTZ-ruK33EfJH-v0Xlpb4s-a_An4xiCqTsU8D2cS8HWITkkW06LoijnnGhw/s200/sziasztok+szilv%C3%A1k.jpg)
A morzsa hozzávalóit: cukor, mák, liszt, margarin és a cukrozott narancshéj
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqkofnAgNLvp8BPBd2qTm-3lxGbtwIwNJd0AKd5aTVLALx4vEE5v0zVliT1A9r7XF56kn96Ta52Fca5leRHERUs8nCPGTggVmNTQivcyUdrp4o6KUGR89icsgFE7VeWKyC6IWCxEZpJQ/s200/m%C3%A1kmorzsa+k%C3%A9sz%C3%BCl2.jpg)
szintén kézimixerrel keverjük össze, szép, homogén állagú morzsát kapunk.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzfO08MI9Y8nOm7E5Nb7nc6mlIzo3Fvpvk2JVztfT17q2cIUyfjv9046P5QvK2_6RaU3vZxQqFlCrJlVfKWzyGaX1Zl-qxBylIfyVKC5TSnJU2q3CZj7cWXjxuQJsIMdifykftWpITPg/s200/m%C3%A1kmorzsa+k%C3%A9sz%C3%BCl.jpg)
A fahéjas szilvát bőven megszórjuk a mákmorzsával, majd szépen eligazgatjuk, hogy mindenütt befedje a gyümölcsöt. Ha a morzsát, szórás előtt kicsit összenyomkodjuk "rusztikusabb" hatású lesz.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7eN3gKOTqYI7NnceS8SZx-SvHS5vnnlwwdZ88GC_jWTT213VqkZeWK0SbHzFAeRkioUBBxRMYlNke5kCq_jTdJ0jo3eXgWjo13ax0YcfxCXwq6BbQSympvwnzMXzz3VIjaP2oqjyjiQ/s200/%C3%A9hes+kukta1+(m%C3%A1kmorzs%C3%A1ss%C3%BCti.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFe2yv1i0ZvyjpNERrOwoPAX_y2KiQsB6VWvr1c6wEH8DWg_dd1oBDq8XDFgQcuTkYXmlplqDzMOhw5dVX49xMZ9x_7r4kAOpMUgmuDGwvDpyGocfnWR0RC0-54zmBZMqo7R7vwHVbOA/s200/m%C3%A1ksz%C3%B3r%C3%A1s4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0Tn_5A9BAkb85YNf5PtHQruPo2UMUgrlFDrTLSuIUCMrBvYuSkF5nIj6PCN55hURSAmUV1fj8GTz8J6025b7gf-fNAmTx5AaCsbAiRDHcZdijO6wlX5jV-gxzAFLDIUS_kzKD-pPe4w/s200/m%C3%A1ksz%C3%B3r%C3%A1s3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGt0HuJ1QN-643Syt0WS115MDDostuxML6MbsII4d2tWy2pINPRyrfHKGjtwpTWaaLHYge1E_j0Wb2IOtjk49gFkHU2eL5jELEo5VYVYQv4H5KMfKQrdIYXg-UsjObpIbKnBLeIrIkfQ/s200/m%C3%A1ksz%C3%B3r%C3%A1s1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2M1Oo2nOGaieFTbUNlzS2Um62djMXTp5xzX47NX_Q5HgIsnO4OGv2HjK-9PHaHTZjKwUCN8d5n-h7cm5O2t46zKEjU5y08rI29il9IsrhlmBDgLRS6_2oqi85Zj64aTXB7YlTTcoYmg/s200/m%C3%A1ksz%C3%B3r%C3%A1s2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifqaB5hIMHmXdMFPscMmj8iQDlhweQxvnZMHt1Ze-_rCm9JRpv66yx6cm0FsKDsjHBU8_lpTXFm4vDh4kCggTW4VfB3fUut8wOrzOKb_N-gYWtEiBbtrO_w7MSL7AyLBAtkhHTwLYvlQ/s200/simogatom+a+m%C3%A1kszemeket2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh60CEAL_tJpTMOeOEl02fNzIhsf5ajjocjBqSoBkPfDoaLuJgY5WGkjr1s8BPmuoppWUfPRJ4c5hFCtzOs8OOwsAtVyP5HX_c59_zd2gyyFfcwzTh_xpImQmrBae05cdjjvDjwgLsvuQ/s200/simogatom+a+m%C3%A1kszemeket1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhoGCC0uQZ784r3Cd-ZAeQjlZd9iFgTaX5TyJzqFD0piFOADIoCzeuyISEDLGV70Ht-OWLxvB83Rzq7EchWq4PxVb1vUoUtB9Pz-aUgDijFtzfgwFIH_0HOXbjG3-oVPrjIWzETu9vDUw/s200/m%C3%A1kszemek+gyertek+ki2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7O9Tild8Wd2qXAMyau6k3tEHcxtptCrATyBXTQi4RiGCxBzGUOS6VkWglof1T0tv-tHxI7c0a8Ec9THOxWNeqDwdehzFoGTow2EsUpOtlx3JlF1oBx4TMW74PUerQ8FtqbUk_yT_MFQ/s200/m%C3%A1kszemek+gyertek+ki.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiyAPFhVPYChw6Nms_bEp-nZQXPjDSpovgpulIIQgz9FaJRALETMj2lUc3ueNjEi6sZsOjVybDjtM-u0Wi9cQUAJvRcSfkHXuXUWSOLGdkgCWePkvd9SCNl50ush6cgVJ80lKqLNoTSjg/s200/sziasztok+m%C3%A1kszemek1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgi6AAmVGvP1UuPoQKg563LL5PZNX2cC-kKScW8Ds5jhuRP13H4X8DXBTfKEx5_5a_aFjKKsyenYR_qKq168kUQnQvhsLy_YsblXaJUZhtFdCUHVf2_4sCvjGzAqs9sSNXAHLy6gOhIbw/s200/m%C3%A1kszem-seregszemle.jpg)
Ha kinézetre esetleg kicsit bizarr is (valamiért feljött a tészta a torta középén, ezáltal a mákmorzsa besüllyedt a szilva közé-alá), íze tökéletes, tésztája laza és könnyű, a mákmorzsából pedig dupla adagot készítek legközelebb.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_xnwrlQZ3mGFX5o_BaN3pRCUBEzaBzduZVUYvgqs-gDIpYPXMBOZv0P-BOJlBbhvH_SBO4CQnQTj4XwglBGgcbkrpLKdNtkr1KOMQwDvGH6AJWiuITX0vZEF6PmDoMYA3r9-Z0FumEw/s200/m%C3%A1kmorzs%C3%A1s+szilvatorta_megv%C3%A1gva.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh49zVQYShtJHBC8MAqrZFSt3VzQdaV9-YluRJSdUWg6yuW_BIsL8aUcqlCJiC_eYecp82zm0l9LaWFKC3pQBHgPwUcntdc40opoV05aRcILESydEdPQ4PJcmbbt3f40nD4nJoaiSb2rA/s200/m%C3%A1kmorzs%C3%A1s+szilvatorta_szelet.jpg)
Manó édesapjával Micimackó tortát visz képet rajzolt, színezett, óriási lelkesedéssel és beleéléssel. Annyira belejött a színezésbe, hogy az ÉAnyámnak szánt képen kívül azt a macis képet is ajándékba adta, amit "baba magának színezte", egy kockás masnis, pillangóval díszített sárga rózsa kíséretében.
Boldog születésnapot!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPFT-H6LpwVnR1mLPd2PbpDBY2QnsV1Rl-UmTAm32NHxW1xh5IFEhXeS_X3CoJJUZMEI9HiQvSUUOmaad3PO1OxkUdB2OTPKmI3hUbmS9XNmcTPABoCbvv0ubot5PDebVt8D1ZVaXvdQ/s200/%C3%89Anya+sznap+2008_aj%C3%A1nd%C3%A9kok.jpg)
4 megjegyzés:
Ilyen odaadó, figyelmes, óriási segítséggel nagyon könnyű sütni.
Kedvesek és szépek vagytok, élvezet olvasni a receptjeidet, szinte kedvet kapok magam is a sütéshez, hátha még lenne egy ilyen szorgalmas és ügyes kuktám, mint a Manó.
Dóri
Köszönöm szépen melegen dícsérő szavaid :-)
Tanul ez a gyerek, jön ez még hozzám fagyikészítést tanulni:-)
Remélem is, hogy megtanítod Manónak a finomságok készítését, vágyakozva emlegetjük a nyári ízkavalkádot :-)
Megjegyzés küldése