Oldalak

2008. okt. 24.

Micimackó tortát visz - avagy szülinapi készülődés

Kis lépésekkel, de már hetekkel ezelőtt elkezdtünk készülődni. A nagy esemény ÉAnyám születésnapja.

Három-négy hete, Lilian írt egy szilvás tortáról, ropogós mákmorzsával a tetején. Hm, nagyon jól hangzik, gondoltam, és át is mentettem a receptet saját kis recepttáramba.
Két hete megvettük a tortához a szilvát. Nagyon gondosan válogattuk Manóval, szép, ép, kemény szemeket, itthon dobozba sorakoztattam, a régetek közé papírszalvétát tettem és naponta ellenőriztem.
Gondolatban összeállt az sk ajándék végleges formára, aztán az elmélet kézzel foghatóvá lett és elkészült egy őszies hangulatú asztaldísz.

Délelőtt megsütöttük a tortát. Szerintem a torta is érezte, hogy teljes családi összefogással készül, ettől lett olyan finom és ízletes. A szépsége hagyott itt-ott némi kívánnivalót maga után ... mondhatnám úgy is, Murphy 1265. törvénye érvényesült, miszerint az ajándékba és vendégeknek készített finomságok a rájuk fordított figyelemmel éppen fordított arányban mutatósak (ízletesek), míg a "csak házi használatra" összedobott ételek a legremekebb éttermekben is megállnák a helyüket.
Az íze, illata, tésztája, állaga mindenesetre arra csábít, hogy más jeles alkalmakkor is számításba vegyem.

Szilvás torta ropogós mákmorzsával

hozzávalók

25 dkg margarin
20 dkg cukor
5 tojás
25 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 mk cukrozott narancshéj (vagy reszelt citromhéj, ízlés szerint)

1 kg-nyi magozott gyümölcs, ideálisan szilva, de almával, barackkal, nektarinnal is finom
őrölt fahéj

5 dkg darált mák
5 dkg margarin
5 dkg liszt
10 dkg cukor
1 mk cukrozott narancshéj (vagy reszelt citromhéj, ízlés szerint)

A margarint és a cukrot habosra keverjük, egyenként beletesszük és jól eldolgozzuk a tojásokat, utánna kanalanként, állandó keverés közben, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Alján sütőpapíros tortaformába simítjuk a masszát (természetesen lehet tepsiben is sütni, így a sütőpapír a tepsi falára is felérjen).

Nagyon fontos, hogy a sütőpapírt először alaposan megtanulmányozzuk, majd alaposan a tortaformába igazítsuk.Tetejét sűrűn kirakjuk szilvával és megszórjuk őrölt fahéjjal.

A mézes mentatea erőt ad a bonyolult mérnöki figyelmet igénylő szilvakirakáshoz.

Sziasztok szilvák, jól vagytok?

A morzsa hozzávalóit: cukor, mák, liszt, margarin és a cukrozott narancshéjszintén kézimixerrel keverjük össze, szép, homogén állagú morzsát kapunk.
A fahéjas szilvát bőven megszórjuk a mákmorzsával, majd szépen eligazgatjuk, hogy mindenütt befedje a gyümölcsöt. Ha a morzsát, szórás előtt kicsit összenyomkodjuk "rusztikusabb" hatású lesz.

Éhes kukta nem tud mákmorzsát szórni, és ez a reggel sült tejes zsömle amúgy is egyedül árválkodott a tányéron.
Kukucs, lakik még mákszemecske az edényben?
Mákszemecske gyere ki, ide, most, kéremszépen!

Mákszemek, sorakozó! Na, ezt már nevezem glédának.

Ha kinézetre esetleg kicsit bizarr is (valamiért feljött a tészta a torta középén, ezáltal a mákmorzsa besüllyedt a szilva közé-alá), íze tökéletes, tésztája laza és könnyű, a mákmorzsából pedig dupla adagot készítek legközelebb.Manó édesapjával Micimackó tortát visz képet rajzolt, színezett, óriási lelkesedéssel és beleéléssel. Annyira belejött a színezésbe, hogy az ÉAnyámnak szánt képen kívül azt a macis képet is ajándékba adta, amit "baba magának színezte", egy kockás masnis, pillangóval díszített sárga rózsa kíséretében.

Boldog születésnapot!

A gyönyörű lila orchideák nagypapim ajándéka.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ilyen odaadó, figyelmes, óriási segítséggel nagyon könnyű sütni.
Kedvesek és szépek vagytok, élvezet olvasni a receptjeidet, szinte kedvet kapok magam is a sütéshez, hátha még lenne egy ilyen szorgalmas és ügyes kuktám, mint a Manó.
Dóri

Garffyka írta...

Köszönöm szépen melegen dícsérő szavaid :-)

Max írta...

Tanul ez a gyerek, jön ez még hozzám fagyikészítést tanulni:-)

Garffyka írta...

Remélem is, hogy megtanítod Manónak a finomságok készítését, vágyakozva emlegetjük a nyári ízkavalkádot :-)