Oldalak

2008. okt. 27.

Szűzérmés kalandok

A Nők Lapjában bukkantam erre a receptre, még a nyár derekán, mikor a kiskertünk jóvoltából bővében voltunk friss, zsenge cukkininek, paradicsomnak. Az étel elkészítését igencsak sürgette párom, aki a fénykép láttán szívből sóhajtotta "hű, milyen jól néz ki ez!"

Gombás-zöldborsós szűzpecsenye

hozzávalók (4 személyre)
közepes fej hagyma
4-6 duci gerezd fokhagyma (én 8 nagyot használtam)
25 dkg zöldborsó (pucolva vagy fagyasztott)
40 dkg gomba (csiperke, fehér és barna vegyesen)
30 dkg zsenge cukkini
petrezselyem
2 kisebb sertésszűzpecsenye (egy darab, a hentes 6 szép szeletet vágott belőle)
olaj
1 dl száraz fehérbor
só, bors

3 ek forró olajon a hússzeletek egyik oldalát megkapatom, sózom, borsózom, majd átfordítom, és a másik oldalukat is átsütöm. A serpenyőbe teszem a félbe vágott fokhagymát, felöntöm a fehér borral és szelíd tűzön, fedő alatt puhára párolom.
Másik serpenyőben is olajat melegítek (1-2 ek), ráteszem a felaprított hagymát, üvegesítem, hozzáteszem a gombát, együtt pirítom, sózom, borsózom, majd hozzáadom a kockára vágott cukkinit és nagyjából 5 perc múlva a zöldborsót. Párszor átforgatva készre párolom, a végén apróra vágott petrezselyemmel megszórom.

Az alkotás lázában égve készítettem még egy köretet:

Cukkinis-paprikás-paradicsomos sült krumpli

hozzávalók (4 személyre)

80 dkg újkrumpli
1-1 piros és sárgahúsú paprika (húsos TV paprikák, finom lett)
20 dkg cukkini
1 erős paprika (Manó miatt kiiktatva, utólag csípősítettük)
2-3 gerezd fokhagyma (5-6 duci)
rozmaring, kakukkfű, zsályalevél (rozmaring, bazsalikom nálam)
petrezselyem
olaj
só, bors
6 szép fej paradicsom (hámozva)

Mikor főzéshez készülődtem nem mértem az egyes hozzávalókat, szemre pucoltam krumplit és kevesebbet, mint 80 dkg, cukkiniből viszont többet, nálunk ez utóbbi dominált.
Az aranyárban árult piros és sárga húsú paprikákkal szemben húsos TV paprikákkal készítettem és több fokhagymával, mint a recept írja. Emellett frissen szedett paradicsomot is tettem az ételhez, ezeket meghámozva és magjuktól megszabadítva. Finom lett.
A meghámozott krumplit kockázom és enyhén sós vízben kb 5 percig főzöm, lényeg, hogy nem kell teljesen megfőzni.
Egy nagyobb (mélyebb) serprenyőben 2 ek olajat forrósítok, rádobom a rozmaringot (nem aprítom), a félbe fokhagymát és a leszűrt, félig főtt krumplit. Falapáttal, hogy a krumpli ne törjön, kevergetve szép aranysárgára pirítom.
Egy másik serpenyőben 1 eknyi olajat forrósítok, rádobom a vékonyra karikázott cukkinit és a kockára vágott paprikát, ezeket is élénk tűzön pirítom nagyjából 3-4 percig. Apróra vágott bazsalikommal, borssal és sóval fűszerezem, majd az egészet ráteszem a fokhagymás krumplira, hozzáadom a kockázott paradicsomot, az aprított petrezselymet és kétszer-háromszor átforgatom.

Naivan azt hittem, a négy személyre megadott mennyiségek, főleg, hogy kétféle köret is készült a husi mellé, két napra elég lesz. Hát nem lett. Vagy a receptet számolták kisétkű emberekre, vagy mi voltunk nagyon éhesek, esetleg remekművet alkottam, tény, hogy emlékeim szerint szombaton bőségesen ebédeltünk belőle, vasárnapra pedig újráztam a cukkinis krumpli köretet :-)



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: