Recept szintén a Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez olvasmányból van. S bár ez itt nem a reklám helye, azoknak, akik szeretik a saját kezűleg készített, frissen sült kenyerek, péksütemények illatát, csak ajánlani tudom ezt a könyvet.
Briós - kókusztej nélkül (12 db)
Nem tudom, hol kellett volna kókusztejet keresnem (nagyáruházak nemzetközi konyha részlegén hírét-hamvát sem láttam, máshova sajnos nem volt időm elvándorolni). Mikor legutóbb Dubaiban jártam, gondtalanul és felelőtlen boldogsággal szürcsöltem a piacon frissen felvágott kókuszdióból a finom és zamatos tejet, nem is gondoltam arra, hajj, milyen jól jönne ez még nekem otthon. Úgyhogy a kókusztejet tehéntejjel helyettesítettem. S mivel párom amúgy sem szereti a kókusz ízét, nagyvonalúan kihagytam a nagyjából elhanyagolható mennyiségű kókuszreszeléket is. Mondhatom, a briósok így is osztatlan sikert arattak.
115 ml konzerv kókusztej (helyett ugyanennyi tehéntej, 2,8 %-os)
115 ml tej
1 tojás
2,5 ml (1/2 tk) természetes vaniliaroma
450 gr fehérítetlen fehér kenyérliszt (BL-55)
25 gr kókuszreszelék
2,5 ml (1/2 tk) só
50 gr finom kristálycukor
40 gr (3 ek) vaj (a jól bevált "keret" margarin)
5 ml (1 tk) szárított élesztő
a szóráshoz:
50 gr olvasztott vaj (szintén a fenti margarin)
30 ml (2 ek) durva szemcsés cukor
A hozzávalókat kenyérsütő gépbe teszem és elindítom a dagasztó programot (illetve dagaszt-keleszt, mert nálam egy programon fut, de a dagasztás befejeztével leállítottam a gépet).
A tésztát enyhén lisztezett deszkára borítom és kicsit átgyúrom, majd hosszúkás hengerré formázom. (És elszámolom magam, mert a receptben megadott 12 db helyett, éles késsel 18 felé vágom a tésztát.) Enyhén olajozott fóliával letakarom a tésztadarabokat és egyenként dolgozom őket brióssá.
Mondhatnám, az ördög nem alszik :-), s rám jellemző módon másodszor is változtatok kicsit az eredeti recepten (első a kókusztej és -reszelék hiánya), négy brióst apróra vágott kandírozott naraccsal "fűszerezek" (beledolgozom a tésztába, a többi ua.)
Egy darabot kb 38 cm (2 arasznál picit rövidebbre, nálam egy arasz kb 21 cm) hosszúságúra nyújtok, majd csigavonalban feltekerem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPgKxg2vR6Km0rs5dhZ6JiC3WCEQvBmtv4E6AHLQBq3oaHLtczqOkmHcGZ5cZC7RF2jxLUhIzcVA51bnEoMpmLlSMcn0G4N1WH3w0c1C66qTYLjfdkXLZv6KN-G0TiabdFTNeqF5cMSw/s200/brios_tekeredik.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYCgCO76u6xzpliKrhkwim61rhwM459H3I8cgpO0U4INlaveAdlH6EEYVwmVUYwy3MSD7m_ziRHw_jMOLm2vQygvuOYh9BaOY8PeBphyOscSa4kyXmxhTV5GmjyQ0XrjM3qh_7CA8bJw/s200/brios_tekeredik2.jpg)
A végét (tészta végét), hogy ne kelljen önálló életre sütéskor, visszaigazítom a leendő briós alá.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXjaIpu6aV1DCGDW1CLTFJlcctanAThaieqmLbvSLr34iSbvfd8NaT2zKqY2H-O136Bq8Tssgtk94bnAgL8LckQK9YJqgQS_CTj5mXTxyzJMgB_0FrrHNSAPQdlLhmgx-05ZLKekBFyg/s200/brios_alj%C3%A1t+igazitom.jpg)
Sütőpapíros tepsibe (vagy olajozott sütőlap), szintén enyhén olajozott fólia alá rakosgatom a leendőket, tisztes távolságra egymástól, hogy a 30 perc (vagy míg megduplázódnak) kelési idő alatt se érjenek össze.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRjMQ5jt8QBglBkXq-2MiL0YoJmOMtpJ1Mm0y9UxN5hNmvHyB7x3NGcB6IngAN3NREtsEUUI3k4BRFPm6bwqNOLX_Y3RmeJlUKNlwGduJTPwLueMYaOxm3hiAgz1x2TWcFPqvz0zAtjw/s200/brios_feltekerve.jpg)
A sütőt 220 fokra előmelegítem és mielőtt betessékelem a két lapra sorakoztatott tekercseket, tetejüket körbekenem olvasztott margarinnal és bőven megszórom cukorral.
Nagyjából 14 percig sültek, közben a tetejükre kent vaj finoman beleolvadt a masszába, a rászórt cukor nem pergett le és égett meg, a végeredmény pedig magáért beszélő, aranyszínű, illatosan finom brióshalmaz lett. Amire, ahogy ehetőre legyeztük őket, gyorsan rá is vetettük magunkat - magában, vajjal, házilekvárral-, úgyhogy csak az első roham utáni maradékot sikerült lefényképeznem (18 db-ból 5 db maradt, fogyasztók 4 felnőtt + Manó).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOwmFtZTXRFZY5ApMHrWo3pPGzf2vz_p4ZKrhtLk7vubwxgoJaCChnlTUicMbTaSqIT6tXPdbS12aH9NaJ6RqRXRDmUqCAmu1iRTXhcaxwMfUv4sCRptbuLXNlp75_ljXLyW20wuiUlg/s200/brios_talalva.jpg)
Jó étvágyat!
2 megjegyzés:
Tetszik! Ügyes vagy és a mintázás, az sem rossz, őszinte gratula:-)
A kókusztejet szerintem bioboltban, esetleg a Dm polcain is megtalálod!
Gyönyörűek lettek, tényleg mestermunka!
Megjegyzés küldése