Oldalak

2008. okt. 27.

Döbleccel körítve - hétvégi menü

Valójában nem hétvége, mégis, két ráadás pihenőnap (a péntekért előző szombaton dolgoztunk) a naptári hétvége előtt ... több ilyen, három munkanapos hét kellene.
Nem terveztem sokat szöszmötölni a konyhában, de összecsapni sem akartam az ebédet. Kis töprengés után, már előző este elővettem a húsleves aranytartalékot a fagyasztóból, ez reggelre szépen kiolvadt. Másnap karikázott murkot, petrezselymet, maréknyi zöldborsót főztem bele, végül két tojásból szaggatott grízgaluskával is dúsítottam.
Míg a grízgaluskás marhahúsleves a tűzhelyen gőzölgött, nekiláttam a második fogásnak.

Bazsalikomos lábas-csirke

Erről a csirke "fajtáról" már írtam, azért lábas-csirke, mert lábasban készítem :-)

A csirkecombokat (6 egész) megmosom, bőrét lehúzom - anya megpucolja csirkét, mondaná Manó -, forgónál kettévágom. Éles, hegyes pengéjű késsel a húsba szúrok és félbe-negyedbe vágott fokhagymadarabokat dugok a szúrás helyére. A húst sóval, frissen őrölt borssal bedörzsölöm, majd két ek olaj, egy ek víz és egy ek fehérbor keverékére teszem. Friss bazsalikomból lecsípek 6-8 szép levelet, megmosom, összetépkedem és a hús után eresztem a lábasba. Fedő alatt, szelíden rotyogtatva párolom a combokat, időnként megfordítom vagy meglocsolom a levével.
Kicsit eltérően a megszokottól, most, mikor késznek ítéltem (szinte omlik a porhanyós hús a csontról), egy serpenyőben 2 ek olivaolajat tettem és a csirkecombok mindkét felét megkapattam egy kicsit a forró olajon.

A bazsalikomos lábas-csirke mellé köretnek vajban párolt zöldség-egyveleget, rozmaringos döblecet és krumplirózsát tálaltam.



Krumplirózsa


Erről a próbálkozásról is írtam. Első nekifutásra - főtt krumpli, tej, vaj, krémsajt - amolyan kétdimenzióhoz közelítő, csokitó érzésű - nem szép, de finom :-) - laposkák lettek. Lilian tanácsolta, ne krémsajtot, tojást tegyek hozzá. És lőn, nagyjából fél kg krumplit két tojás teljesen ráncba szedett, a krumplirózsák magasak, formásak lettek, s nem utolsó sorban finomak. Máskor is készítem.
A hámozott, kockázott, sós vízben főtt krumplit leszűröm, vajjal, pirinkó tejjel, tojással összekeverem, fűszerezem: só, bors, szerecsendió. Habkinyomóba teszem, puffancsokat-rózsákat rajzolok, forró sütőben aranybarnára-pirulósra sütöm.

Rozmaringos döblec

A Nők Lapjában kacsamell mellé készítette a séf, hát nálunk a lábas-csirke kísérője lett. Különleges, így még nem készítettem és nem ettük a döblecet, de fogjuk :-)
Friss rozmaring leveleit lecsípkedem, leöblítem, konyharuhán átgörgetem, hogy felitassam a vizet, közepes-apróra metélem. A döblecet megpucolom, szálas részét és magjait kiveszem, nagyobb kockákra vágom. Serpenyőben kevés olivaolajat forrósítok, rádobom a friss rozmaringot, egyet keverek rajta, rögtön teszem hozzá a kockázott döblecet és gyors kevergetéssel addig sütöm, míg a döblec kívülről megpirul. Állandóan és gyorsan kell kavargatni, mert a rozmaring könnyen megég és akkor nagyon keserű tud lenni. Mikor késznek ítélem, félrehúzom a tűrzől, megszórom frissen őrölt borssal és összeforgatom.

Sült fokhagyma

Amikor egy, félfüllel hallgatott főzős műsorban azt hallottam, hogy a fokhagymát héjastól dobjuk a forró olajra/vajra azt hittem, kimaradt valahol egy mondat vagy én hallottam félre. Hát nem. A fokhagymát héjastól is lehet sütni. Lehet ám, és nagyon érdemes, mert illatos (nem büdi, valóban illat), fokhagymára jellemzően édeskés, de nem csípős, finom zamatos. Rövidebben: baba kéjekszépen fokhagymát! még! köszönömszépen baba fokhagymát! :-) és talán az sem utolsó az érvek sorában, hogy gyorsan megvan és mi is szeretjük.


Az egymástól elválasztott, nem pucolt fokhagymagerezdeket kevéske forró vajon/olajon megpirítjuk. Érdemes olyan gerezdekkel készíteni, ahol a héj nem sérült, tehát nem látszik ki a fokhagyma húsa. Akkor van kész, mikor a héja megpirult, de nem kapott le, nem égett. Papírtörlőre szedve a héjon maradt zsiradékot leitatom. A zamatos sült fokhagyma egyszerűen kipattintható a ropogósra sült héjából.
Megéri, olyannal is megszerettettem, aki alaphelyzetből elutasította, hogy fokhagymát egyen. Ez azért valami :-)



Jó étvágyat!





Szótár:
murok - sárgarépa
döblec - sütőtök

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csütörtökön mamiéknál én főztem, és én is grízgaluskát főztem a húslevesbe :)

Pannicica

Garffyka írta...

:-) hogy is mondják? rokonlelkek :-)

Névtelen írta...

Mint mindig, most is rengeteget dolgoztál a hétvégén. Nem csak a konyhában, de a blogoddal is. Csuda sok finomságot készítettél. Nagyon jó visszaolvasni. (csak zárójelben jegyzem meg, hogy a döbleces cikked 2x jelent meg valahogy,persze másodszor is élvezetes az olvasása).
Legyen nagyon szép heted.

Dóri

Garffyka írta...

Köszi Dóri, beállítottam az ütemezett post-ot, azt hittem nem működik, ezért "kézzel" feltettem, de ezek szerint a ütemezés is műküdik (de két nap csúszással).

Névtelen írta...

Hááát, Te megint nem unatkoztál! El vannak kényeztetve körülötted a férfiak:))))Örülök, hogy sikerültek a hercegnőburgonyák!