Oldalak

2018. nov. 3.

Torta zöldséggel, gyümölccsel

Fura társítás lehetne - édes tortában zöldség és gyümölcs - ám nem az, sőt, ez az egyik legfinomabb tortalap. A tészta tulajdonképpen az újragondolt répatorta, amit több tortámnál is használtam már, és amit most sütőtökkel készítettem. A tésztának egyáltalán nincs sütőtök íze, viszont puha, laza, szaftos, önmagában is nagyon finom. Hát még mascarpones-tejszínhabos-epres krémmel! :-)

Ez a cicás torta egy nyolcéves kishölgy születésnapjára készült - külön köszönöm, hogy az idei szülinapi tortákat is én készíthettem :-)
A tavalyi csillámpónis torta csokoládé- és eperkrémes volt, idén két torta készült, egy csokis és egy eperkrémes.
Az eperkrémhez fagyasztott epret és fagyasztott eperlevet használtam - ez mindkettő saját. Amikor tavasszal eperlekvárt készítettem, a megmosott, kevés cukorral összeforgatott, lekvárnak készülő eperből félretettem egy nagyobb adagot. Ezt hűtőben állni hagytam fél napot, míg a cukortól levet eresztett, a levet leszűrtem, lefagyasztottam, a cukros epret kisebb adagokban szintén lefagyasztottam. Most ebből az eperléből és eperből is került a tortakrémbe, egy kisebb üveg házi eperlekvárral együtt.
Az alaptésztából most kihagytam a diót, helyette 2 evőkanál finomra aprított étcsokoládé került bele.
A 25*25 cm-s formához két adagot kevertem be, a tészta nagyon szépen felemelkedett, levegős, puha, illatos lett. A tésztát a sütés vége felé egy lap sütőpapírral letakartam, hogy a forró ler ne kapja meg a tetejét, amíg az alja-belseje is átsül.


Sütőtökös torta mascarpones eperkrémmel

hozzávalók - tészta - 25*25 cm formához

24 dkg cukor
4 tojás
3 dl olaj
2 kk rum aroma
40 dkg sütőtök (vagy répa, vagy cékla, vagy ezek keveréke)
30 dkg liszt
2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
2 púpozott ek finomra aprított étcsokoládé
1 cs sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna


A tésztához fehérre habosítom a cukrot a tojásokkal, hozzáöntöm az olajat, rum aromát, elkeverem.
Beleszórom a finomra reszelt sütőtököt, összedolgozom.
A lisztet, kakaóport, sütőport és szódabikarbónát egy tálba szitálom, összeforgatom, majd az egészet a cukros-tojásos-olajos egyveleghez dolgozom. Alaposan elkeverem, beleszórom a finomra aprított étcsokoládét és 2-3 percig a kézi mixer magas fokozatán keverem.
A tortaforma alját kikenem, megszórom kevéske liszttel, belesimítom a tésztát és 170 fokra előmelegített sütőben (nem légkeveréssel, de alsó-felső sütéssel) nagyjából 35-40 perc alatt készre sütöm (kivevés előtt tűpróbával ellenőrzöm, átsült-e). A sütés vége felé (kb utolsó harmad) egy lap sütőpapírral lazán letakarom a majdnem kész sütit, hogy a tetejét ne kapja meg túlságosan a ler forrósága, de a belseje is átsüljön. A kész sütit 1-2 percig a formában pihentetem, majd rácsra borítom és kihűtöm.

Tipp & trükk: néhány perc pihentetés után egy vékony, éles pengéjű kést átsiklatok a sütőforma fala és a tészta között; egy, a sütőforma méretével megegyező vagy kicsit nagyobb vágódeszkát a forma tetejére teszek, határozott mozdulattal fejre állítom a sütőformát, majd kipattintom az oldalát és leveszem; így gyakorlatilag a megsült tésztát fejre állítom a vágódeszkán; szintén határozott mozdulattal visszafordítom a tésztát a rácsra, amin majd kihűtöm, átfordítás közben a tészta tetejét a vágódeszkával tartom; ez az apró trükk segít abban, hogy a sülés közben esetleg kissé felpúposodott tészta teteje egyenletes legyen.


hozzávalók - epres krém

25 dkg mascarpone
2-3 ek porcukor
2 dl habtejszín
2 kk porcukor
4 lapzselatin
kb 2 dl eperlé (enyhén cukros)
1 kis üveg házi eperlekvár, kb 12-14 nagy evőkanálnyi
8 púpozott ek kiolvasztott eper - negyedkilós túrós tégelyekben fagyasztottam

A fagyasztott epret kiolvasztom, ugyanígy az enyhén cukros eperlevet is.
A tejszínt a hűtőből 10 percre átteszem a fagyasztó részbe.
Az eperlekvárt szitán áttöröm, hogy a krém minél simább legyen.
Az eperlébe beleteszem a lapzselatint, majd egészen pici lángon meglangyosítom. Időnként megforgatom, kevergetem, amíg a zselatin teljesen feloldódik.
A mascarponet összekeverem 2-3 ek porcukorral. A cukor mennyisége itt és a tejszínhabnál attól függ, mennyire édes krémet akarok. Kevés cukorral készült az eperlekvárom, kevésbé édes, mint a boltiak, igaz, sokkal eper ízűbb :) Ennyi cukorral egy nagyon finom, eper ízű, nem édes krémet kapok.
A mascarponehoz keverem az áttört eperlekvárt, a kiolvasztott epret és a kihűtött zselatinos eperlevet.
A tejszínhabot 2 kk porcukorral kemény habbá verem, majd összeforgatom az epres-zselatinos mascarponeval. A krémet letakarom és felhasználásig hűtőbe teszem (legalább fél óra, ha hosszabb ideig hűtöm, akkor időnként átkeverem, hogy ne álljon össze mielőtt a tortába tölteném).

A kihűlt, illatos tésztát három lapba vágom. Az alsó lapot megfordítom (a sütőformában alul lévő fele most felülre kerül) tortatálcára teszem.
Kiveszem a hűtőből a krémet, átkeverem. A krémet két adagra osztva betöltöm a tortát, azaz a krém felét az alsó tortalapra kenem, jöhet a második tésztalap, második adag krém, harmadik tésztalap.
A betöltött tortát lazán letakarom és legalább egy órára hűtőbe teszem.

Amíg a torta hűsöl és a krém szilárdul, elkészítem a bevonáshoz használt alap vajkrémet és megformázom a torta tetejére kerülő cicát.


hozzávalók - alap vajkrém

20 dkg vaj
20 dkg porcukor

Minden marcipán burkolat alá kell egy "szigetelő" réteg, ami egyrészt megvédi a marcipán burkolatot az átnedvesedéstől, másrészt sima alapot ad a burkolatnak. Ez a szigetelő réteg általában alap vajkrém, azaz puha vaj és átszitált porcukor 1:1 arányú, habosra kevert elegye.
A lehűtött tortát két lépésben körben bevonom a vajkrémmel. Az első lépésben lefogom a morzsákat és kiegyenlítem a torta oldalát, tetejét. Ismét lehűtöm a tortát, majd a maradék vajkrémet is rásimítom. Ismét lazán letakarom és hűtőbe teszem.
A burkoláshoz marcipánt használok. A masszát alaposan átgyúrom. A lehűtött tortát egészen enyhén vizes kézzel átsimítom, ez segít, hogy a marcipán egyenletesen a vajkrémre tapadjon. A marcipánt a torta méreténél legalább 5 cm-vel nagyobbra nyújtom, így szépen el lehet simítani. A torta oldalánál-aljánál a felesleges marcipánt levágom, az alját eldolgozom.
A cicát egy fogpiszkálóval rögzítem, a fonalgombolyagot és a feliratot ételragasztóval illesztem a tortára.

Sikere volt, az ünnepelt kishölgynek is tetszett, ízlett :-)

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: