Oldalak

2017. okt. 10.

Csillámpónis torta

Kedves hétéves kishölgy szülinapjára készült ez a csillámpónis torta, csokoládés és epres krémmel töltött kakaós piskóta, marcipán burkolat.
A tésztához egyik kedvenc piskóta receptem használtam, a szögletes formához (25*25 cm) öt tojásnyi mennyiséget számoltam, a kakaón kívül rummal bolondítottam. A sütés utolsó egyharmadában a piskótára egy sütőpapírt tettem, hogy a tetejét ne kapja meg túlságosan a meleg.
Főzött csokoládés krém került a kakaós lapok közé, három adagnyi krém.
Az epres krém kihívás volt, mert nem akartam aranyárban mért friss gyümölcsöt használni, a fagyasztott epret pedig nem szeretem. Úgyhogy a tavasszal eltett eperlekvárból és mascarponeból készítettem krémet, két lapzselatinnal fogtam meg.

A csillámpónit fehér marcipánból formáztam és arany lüszter festéket ecseteltem rá. A póni sörénye Wilton ételfestékkel színezett marcipán. A torta tetejét arany és barack színű, kevéske vízben feloldott lüszter festékkel festettem be, Tücsinek nagyon tetszett, hogy nem egyszínű lett.


Csillámpónis torta

hozzávalók - tészta
kedvenc piskóta 5 tojásból - 5 ek cukrozatlan kakaóval és 2 ek rummal

hozzávalók - csokoládés krém
főzött csokis krém - 3 adag

hozzávalók - epres krém
1 üveg házi eperlekvár
250 gr mascarpone
2 lapzselatin

hozzávalók - burkolás, díszítés
300 gr alap vajkrém - vaj és porcukor 1:1 arányú elegye 1 kk vaníliakivonattal habosra keverve
marcipán
lüszter festék
Wilton ételfesték
ehető ragasztó


Amíg a piskóta sült-hűlt, megfőzöm a csokoládés krémet, amit kihűlés után most mascarponeval keverek krémesre.
Az epres krémhez felforrósítok és szitán áttörök egy üvegnyi házi eperlekvárt. A lekvárból 6 evőkanálnyit kis edénybe szedek, beleteszek két lapzselatint, lassú tűzön, kevergetve, kicsit felmelegítem, amíg a zselatin teljesen feloldódott. A többi lekvárt összekeverem a mascarponeval, majd simára dolgozom a zselatinos lekvárral. Hűtőbe teszem.
A kihűlt piskótát négy lapra vágom.
A tortatálcát megkenem mogyorónyi vajkrémmel, erre teszem a torta alsó lapját - így szállítás közben a torta nem fog ide-oda csúszkálni a tálcán.
Körbe, az alsó piskótalap alá, vékony csík sütőpapírt teszek - így nem maszatolom össze a tortalapot, amíg bevonom, díszítem a tortát.


A csokoládés krémet két felé veszem, felét az alsó piskóta lapra kenem. Ismét egy piskótalap, erre már az epres-mascarpones krémet kenem, majd újabb tészta lap következik és erre a csokoládés krém másik fele kerül. Végül a negyedik piskóta lapot a harmadik réteg krémre helyezem. Az egészet lazán letakarom és 1-2 órára hűtőbe teszem.
Közben kikeverem a burkoláshoz szükséges vajkrémet.
Marcipánból megformázom a pónit, majd arany lüszter festékkel csillámosítom.
A lehűlt tortát körben és a tetejét bevonom a vaníliás vajkrémmel, majd lazán letakarva ismét alaposan lehűtöm.


A burkoláshoz szükséges marcipánt megfelelő nagyságúra nyújtom: 2* a torta magassága + 1* a torta átlósan + 5-6 cm. A lehűtött, vajkrémmel bevont tortát éppen nedves kézzel átlapogatom, így a marcipán burkolat szépen tapad majd a tortára. A kinyújtott marcipánt a tortára emelem, elsimítom a tetején, majd körben az oldalain, a fölösleget levágom, a torta alján szépen eldolgozom.
A torta tetejét megfestem kevés vízben feloldott arany-, illetve barack színű lüszter festékkel, hagyom megszáradni.
Az egyelőre sörény és farok nélküli csillámpónit - Tücsi szerint szegény egyszarvú kopasz :-) - a tortára illesztem. Wilton ételfestékkel színezett marcipánból farkat és hosszú, színes sörényt gyártok a póninak, ehető ragasztóval rögzítem. A torta oldalát is színezett marcipánnal díszítem.

Szállításig lazán beburkolva hűtőbe teszem.


A csillámpóninak is, a tortának is és a kettőnek együtt is sikere volt :-)

Nincsenek megjegyzések: