Oldalak

2018. nov. 13.

Darts torta - csokit csokival

Milyen szerencse, hogy bölcs és előrelátó módon :-D, anno elkezdtem egy akkurátusan vezetett táblázatban nyilvántartani a (megrendelésre is) készített tortákat, tematika, méret, hozzávalók és recept szerint. Na igen, lehet, tudat alatt sejtettem, hogy általában vagy időm nincs azon frissiben blogra vinni a képeket és a leírást, vagy a képek közül nem tudok választani, vagy "eltűnnek" a képek, ez utóbbi annak köszönhető, hogy van kb 5-6 memória kártya itthon, amit a fényképezőgépekhez használunk és "természetesen" mindig az a kártya kerül legutolsónak a kezembe, amin az éppen aktuális torta van.

Ezt a darts tortát egy nagyon kedves ismerős, visszatérő megrendelő kérte. A címzett egy sport kedvelő nagyfiú volt, akinek készítettem már Seahawks amerikai focis tortát (azóta is megvan a sas kivágásához használt sablon) is. A sport szeretet megmaradt, az irány változott, így lett a torta darts-os.

Csokidarabos-kakaós piskóta, mascarponeval habosított, főzött csokoládés krém, fehér csoki ganache a marcipán burkolat alatt. És hát a darts tábla, amihez férjemuram készített sablont, precízen kimért szögekkel és távolságokkal.

A tésztához az egyik kedvenc tortalapot használtam, kétszer 2 tojásnyi mennyiséget sütöttem, a kapott két lapot félbe vágtam, így lett a tortában négy réteg piskóta, közte három réteg krém.
A krémhez a jól bevált és szintén kedvenc főzött csokoládés krémet készítettem, tej- és étcsokoládéval, és a végén mascarponeval dolgoztam selymesre, habosra.
Az ezüstre festett marcipán burkolat és a szintén marcipán darts tábla alá fehér csokoládé ganache került.

A tortán a három szál gyertya nem az ünnepelt életkorát mutatja, hanem  három nyilat szimbolizál ... a dartsot kedvelők és hozzáértők bizonyára hamar megfejtik, miért éppen ott van a három gyertya-nyíl, ahol. :-D


Csokoládé torta

hozzávalók - tészta, 20 cm-s formához

2*2 tojásból kakaós piskóta, amihez most nem csak kakaóport tettem, de 2-2 kanál egészen finomra aprított étcsokoládét is

hozzávalók - krém

2 adag főzött csokoládés krém, 100 gr tejcsoki, 100 gr étcsoki
200 gr mascarpone

hozzávalók - burkolás, díszítés

két adag fehér csoki ganache
marcipán
ételfesték
íróka
ehető ragasztó

A 20 cm-s formához 2 tojásból sütök kakaós-csokis piskótát. Aztán még egyet. Így készül.
A kihűlt lapokat ketté vágom, így lett négy tortalapom.

A krémet így készítem, a kétféle csokoládét összetördelve egyszerre keverem a krémhez. Végül 200 gr mascarponeval habosítom. Itt lehet játszani az ízekkel, ha valaki édesebbre szeretné, több cukor kell, aki a keserűt csokit szereti, használhat csak étcsokoládét, a csak tejcsokis krém ízében sokkal lágyabb lesz, kevésbé karakteres, de szintén finom.

A fehér csokoládé ganache-t most tejszínnel készítem és elsőként, hogy amíg a tészták megsülnek és a krémmel együtt kihűlnek, a ganache is visszahűl, annyira, hogy jól lehessen dolgozni vele.


A kihűlt piskótalapokat ketté vágom, tortatálca közepét pici vajjal megpöttyözöm, ráillesztem az alsónak szánt piskótalapot, erre jött egy adag krém, újabb piskótalap, ismét krém, piskóta, krém, végül a tetejére a negyedik piskóta lap.
A tortát beburkolom, alaposan lehűtöm.
Ezután két lépésben körbevonom a fehér csoki ganache-al. Az első lépésben lefogom a morzsákat, a második lépésben simára dolgozom a torta oldalát és tetejét. A kettő között a torta a hűtőben hűsölt kb fél órát.
A ganache-al "szigetelt" tortát ismét beburkolom, lehűtöm.


A marcipánt alaposan átgyúrom. A hidegre hűlt torta oldalát enyhén nedves kézzel körbesimítom, hogy a marcipán szépen, egyenletesen tapadjon, majd körben ráillesztem a marcipánt, a torta tetején túllógó részt éles, vékony pengéjű késsel (sniccerrel, aka tapétavágó) levágom. Ezüst festékkel (ehető) átfestem. A darts táblát a torta méretére vágom, a torta tetejét szintén átsimítom alig-nedves kézzel, ráillesztem a fehér marcipán lapot. Kezdődhet a marcipán darts táblásítása :-) Ételfestéket, írókát, körzőt használok, illetve párom utasításai szerint dolgozom. Ez van, sokkal jobban dartsozik, mint én, az ő nyilai valahogy mindig oda érkeznek, ahova akarja, az enyémek meg ... :-D
Mire végzek a darts tábla kialakításával, addig a torta oldalán megszárad az ezüst festék, ráillesztem az előzőleg elkészített marcipán díszeket.

Az ünnepelt nagyfiúnak tetszett is, ízlett is és tudta, hogy miért ott van a három gyertya-nyíl, ahol :-)

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: