Oldalak

2018. nov. 11.

Márton napi libapásztor torták

Hirtelenjében nem is tudom, melyiknek volt nagyobb sikere: a nutellás piskótatekercs tortáknak vagy a marcipánból formázott libapásztor lánykának és legénynek.


Márton napján mindig van valamilyen libás étel - leves, pogácsa, a leveshús 'újrahasznosításával' és gombával töltött molnárka, libamáj - és mindig van valamilyen libás torta. Természetesen ez utóbbiba nem került semmilyen liba-alkatrész, de a témája, díszítése libuskás.
Miközben a marcipán ludakat formáztam, eszembe jutott, hogy lehetne a két aprótalpúnak (mondjuk, nagyfiút a maga 40-es lábával már nem igazán aprótalpú :D ) saját, külön tortája. Ötletet tett követte és lett egy libapásztor lánykás és a libapásztor legényes tortácska, ízre egyformák, díszítésre hasonlók.
Sikerük volt, a gyerekeknek annyira tetszett a két figura, hogy eltettük emlékbe a "marcipános" vitrinbe.


Nutellás piskótatekercs torta

hozzávalók - tészta

6 tojás
6 ek cukor, púpozva
6 ek liszt, kissé csapottan
1 kk sütőpor
1 citrom héja

hozzávalók - krém

5-6 púpozott ek nutella
2 ek mascarpone

hozzávalók - burkolás, díszítés

10 dkg fehér csokoládé
1 kk olaj
marcipán
türelem :-)


Előkészítem a kézi mixert.
A sütőt bekapcsolom, 200 fokra előmelegítem.
A tojásokat feltöröm egy nagyobb keverőedénybe (min 3 literes). Igen, az egész tojásokat, sárgáját, fehérjét együtt, nem kell szétválasztani.
Rámérem a cukrot.
Belereszelem a citrom héját.
Kényelmesen elhelyezkedem, kezem ügyébe készítek egy könyvet.
Elindítom a kézi mixert, alacsony fokozaton.
5 perc múlva magasabb fokozatra kapcsolok, majd 5 perc múlva megint és így tovább, összesen minimum 15, de inkább 20 percig folyamatosan keverem az egész tojásokat a cukorral. Az eredmény meglepő, a cukros tojás, ami eleinte éppen csak elfedte a keverőedény alját, az állandó és gyors keveréstől hatalmasat nő, elfedte a 2,5 l-es jelzést az edényben.
A sütőporral elkevert lisztet kanalanként beleszitálom a masszába, minden kanál lisztet alaposan belekeverek. A massza kicsit összébb esik, de még mindig látványosan magas marad.
A nagyméretű gáztepsit kibélelek sütőpapírral, belekanalazom a masszát és szépen elsimítom.
Betolom a forró sütőbe, 5 percig így sütöm, majd visszaveszem 175 fokra és így sütöm még 10 percet. Kivétel előtt érdemes tűpróbát tartani.


Egy tálkába hideg vizet készítek.
Előveszek egy sütőrácsot, leterítem egy nagyobb méretű és teljesen száraz konyharuhával.
A tepsit kiveszem a lerből, a sütőpapírt két sarkánál megfogom, kiemelem a piskótát és fejjel lefelé, tehát tésztával lefele a konyharuhára fektetem.
A sütőpapírt gyorsan meghintem hideg vízzel és kicsit elkenem rajta, ezáltal könnyebben tudom lehúzni a papírt a piskótáról.
Amint a papír lent van, a piskótalapot konyharuhástól elkezdem feltekerni. Nem nagyon szorosan, de nem is túl lazán. Picit hagyom összetekerve, kihajtom és másik irányból is feltekerem, kicsit hagyom, kihajtom, és az előző irányból újra feltekerem. Most már így is hagyom, és ha lehet, hűvösebb helyre teszem, hogy minnél hamarabb kihűljön.
Azért érdemes sütőrácsra tenni a konyharuhát és arra a piskótát, mert így kisebb valószínűséggel izzad a tészta a ruhába és nem fog hozzáragadni a konyharuhához.


A kihűlt piskótalapot kiterem, hosszában kettévágom.
A nutellát összekeverem a mascarponeval és a krémmel megkenem a két fél-piskóta lapot, majd feltekerem, először az egyiket, aztán köré a másikat.


A fehér csokoládét összetördelem, felét a picurka olajjal vízgőz fölött megolvasztom, leveszem, hozzákeverem az apróra tördelt (vágott) többi csokit, simára keverem.
A nutellás krémmel töltött piskótatekercset tányérra állítom, tetejét és oldalát bevonom az olvasztott fehér csokival.


Tálalás előtt a tortácskák tetejére illesztem a buckán üldögélő, kendős libapásztor lánykát, mellé a kis virágos kosárkát és természetesen egy libuskát; a másik tortácskára a lobogó gatyás-inges, libapásztor legénykét, hetykén fejébe csapott libatollas kalpagjával és botjával együtt, ő is kap egy terelendő libuskát.
Bezsebelem az elismeréseket :-D

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: