2017. okt. 11.

Újragondolt répatorta

Ez a recept egy tévedés következtében alakult ilyenre, ugyanis egyik alkalommal elnéztem és a répa mennyiség helyett lisztet, illetve a liszt adag helyett répát számoltam, mértem, kevertem. Nos, soha rosszabb tévedést! :) A tészta az egyik legfinomabb, legpuhább, legrugalmasabb tészta, amit tortának, muffinnak, kocka sütinek el tudok képzelni, zaftos, nem fojtós, sokféle krém illik hozzá, de krém vagy csokimáz nélkül is nagyon finom. Mivel a tészta a zöldségektől eléggé zaftos, nem morzsolódik, nagyon jó pop-cake (nyalóka süti) alap. Ráadásul - ha az eddigiek nem szolgáltatnának elegendő indokot a most-rögtön-azonnali megsütésre :-) -, nemcsak répával működik a dolog, hanem nyers céklával vagy sütőtökkel is, illetve ezek bármilyen arányú keverésével. A sütiben nem érződik egyik zöldség sem, a végeredmény egyszerűen nagyon finom.
Ezt a tésztát használtam a Libák az őszi avaron Márton napi tortához (répásan, 22-24 cm-s forma), adventváró muffinhoz (sütőtökkel), duplán döbleces muffinhoz (szintén sütőtökkel).
A recept kakaót is sorol a hozzávalók között, de nagyon finom kakaó helyett apróra vágott csokival is; dió és/vagy mogyoró szintén ízlés (és kamra készlet :-) ) szerint kerülhet bele, illetve egy kávéskanálnyi rum aroma is csak jó irányba bolondítja a tésztát :-)

Csillámpónis torta után szivárványos muffint sütöttem, a sütőtökös-kakaós sütik tetejére egy-egy szem szőlő került és Wilton ételfestékkel színezett frosting (gőz fölött, cukorral és mézzel sűrített tojásfehérje hab). Ha jók az értesüléseim, egy osztálynyi aprótalpú tüntette el percek alatt :-)

Nem a szabályos muffin formát használtam, hanem középen lyukas, kvázi "mini kuglóf" formákba adagoltam a két adagnyi tésztát - 24 formám van, 24 mini kuglóf alakú répatortácska sült, a maradék tésztát virág alakú muffin formákba osztottam, ezekből 10 db lett.
Egy adagnyi tésztából, ha szabályos muffinnak sütöm, 12 db lesz, tortaformából a 22-24 cm-s formát használom ennyi alapanyaghoz.


Szivárványos muffin

hozzávalók - tészta / 12 normál muffin vagy 22/24 cm tortaforma

12 dkg cukor
2 tojás
1,5 dl olaj
1 kk rum aroma
20 dkg reszelt sárgarépa v. sütőtök v. cékla - most sütőtök
15 dkg liszt
1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
2-3 ek darált dió v. mogyoró
1/2 cs sütőpor
1/1 tk szódabikarbóna

hozzávalók - frosting

30 dkg porcukor
2 tojásfehérje
2 ek hideg víz
2 kisebb ek méz

Wilton ételfesték
habzsák
szőlő


A sütőt 170 fokra kapcsolom (nem légkeveréses!, mert a ventilátor elfújná a könnyű tésztát és csupa csálé-muffin sülne).
A nyers sütőtököt meghámozom, a reszelő legfinomabb oldalán apróra reszelem (sajt reszelő).
A lisztet, kakaóport, sütőport és szódabikarbónát átszitálom, összeforgatom.
A tojásokat és a cukrot kézi mixerrel fehérre, habosra keverem, amíg a massza látványosan megnő és besűrűsödik. Hozzáöntöm a rum aromát és az olajat, átkeverem.
A keverőtálba teszem a reszelt sütőtököt, összedolgozom a tojásos-cukros masszával.
Hozzáteszem a kakaós lisztet és 1-2 percig keverem (kézi mixerrel).
A sütőforma mélyedéseit kifújom forma leválasztóval (növényi zsiradék) vagy vékonyan kikenem kevés vajjal.
A muffin formákat kétharmadig töltöm a tésztával, a tepsit a forró sütőbe tolom és nagyjából 20 perc múlva (tűpróba) kész is van a hívogatóan illatos sütőtökös kakaós muffin.
 A kész sütiket formástól rácsra állítom, hűlni hagyom, majd a formát megfordítva, kiszedegetem.


Miközben sül a tészta, elkészítem a frostingot.
A tojásfehérjéket, porcukrot, mézet és vizet olyan keverőtálba teszem, amit vízgőzre tudok tenni. Lényeg, hogy a keverőtálat a víz ne, csak a forró gőz érje, és, hogy elég magas legyen, mert a benne lévőket kézi mixerrel 10-12 percig kell keverni, vízgőz fölött.
Ezzel már le is írtam, hogy készül a frosting :-)
Az alapanyagokat legalább 10-12 percig magas fokozaton keverem, állandóan vízgőz fölött. Ezalatt a tojáshab besűrűsödik, hófehér lesz, a porcukor feloldódik. Miután eleget kevertem vízgőz fölött, leveszem az edényt és a frostingot kihűlésig tovább keverem. Ha van időm, felhasználás előtt hűtőbe teszem, de! előtte letakarom a tojáshabot - nem az edényt, hanem a habot magát - folpackkal vagy egy vékony műanyag tasakkal.
Ez a frosting adag elég volt 22 mini kuglóf sütihez és 5 db normál muffinhoz. Persze, hogy mennyi sütire elég, attól is függ, hogy mennyi tojáshabot teszünk egy sütire :-)


Habzsák belsejébe ételfestékkel hosszanti csíkokat húzok (belülről csíkokban megszínezem a habzsákot), a habzsákot magas, széles szájú pohárba állítom.
A teljesen kihűlt muffinokat papírkapszliba teszem.
A hűtőben is lehűtött frostingot a habzsákba kanalazom.
Egy-egy szem szőlőt biggyesztek a sütik közepére és körbenyomom a szivárványszínű tojáshabbal.

Tálalásig, lazán letakarva, hűtőbe teszem.

Voilá! Kész a szivárványos muffin :-)
Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: