Oldalak

2018. márc. 23.

Yoda és a citromkrém

Manó névnapjára sütöttem ezt az újragondolt répatorta - citromkrémes tortát. A díszítést már kiterveltem - nemrég egy megrendelésre sütött csokoládé tortára formáztam marcipánból Yoda mestert és Manónak nagyon megtetszett -, a tortát átszúró fénykardot párom ötlete alapján készítettem.
Lévén a torta a négynapos hosszú hétvége közepére készült, a gyerekek tudták, hogy mit sütök, pontosabban annyit, hogy valamilyen tortát.
Tücsi kíváncsiskodására: "édesanya, mi lesz a tortán kívül? és belül?", kapásból visszakérdeztem, hogy tud-e titkot tartani. "Tudok!" - felelte felcsillanó szemekkel, mire gyorsan biztosítottam róla, hogy én is :-) Manó nem kíváncsiskodott - szóban nem :-) -, de hirtelenjében igen sok tennivalója akadt mindig arrafelé, ahol én voltam :-) Végül közölték, hogy gonosz vagyok, én meg biztosítottam őket arról, hogy nemsokára seprűre is pattanok :-)
Aztán délután, mikor az asztalra tettem a tortát, Manó - kicsit meghatottan - annyit mondott: "Fúúú, ez nagyon szuperjól néz ki! Nagyon tetszik!"
Némi töprengés után az ünnepelt úgy döntött, hogy a fénykardot megosztja Tücsivel, Yodát pedig elteszi emlékbe, mert "édesanya, tudod, megenném, mert biztos finom, de nagyon jól néz ki, úgyhogy inkább elteszem; és úgyis lesz majd más torta, amiről megeszem a díszt." :-)


A torta tésztájához ezt a répatorta receptet használtam, két adagot sütöttem 22 cm-s átmérőjű, kapcsos tortaformában. Mivel csak egy ekkora méretű formám van, megsütöttem az első tortát, amíg hűlt elmostam és szárazra töröltem a formát, aztán megsütöttem a második tortát is. A répatorta recepten annyit változtattam, hogy murok helyett döbleccel (sütőtökkel) készült.
A krémje főzött krém, pontosabban ebből indultam ki, de a tej több, mint felét vízre cseréltem, citrusos cukrot használtam és a megfőzött krémbe belefacsartam egy nagy citrom levét.
A citrusos cukrom még volt, nem kellett frissen készítenem. Így készül: 1-2 citrom, 1 nagyobb narancs, 2-3 mandarin reszelt héját késes aprítóban összeforgatom 100-120 gr cukorral. Sütőpapírra terítem, egy napot hagyom szikkadni, ha nagyon összeállna a héjak nedvességétől, újra átpörgetem az aprítóban, majd csavaros üvegbe kanalazom. Természetesen úgy is finom, ha csak citrom héja van benne, de általában lézeng itthon néhány narancs és mandarin, aminek a héját szintén belereszelem.


Citromkrémes répatorta

hozzávalók - tészta, 22 cm-s formához

2* 12 dkg cukor
2* 2 tojás
2* 1,5 dl olaj
2* 1 kk rum aroma
2* 20 dkg sütőtök (vagy répa, vagy cékla, vagy ezek keveréke)
2* 15 dkg liszt
2* 1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
2* 2-3 ek darált dió v. mogyoró
2* 1/2 cs sütőpor
2* 1/4 tk szódabikarbóna

hozzávalók - krém

2 tojás
2 dl tej
4 dl víz
80 gr étkezési keményítő
100 gr citrusos cukor
1 nagy citrom héja
100 gr vaj
100 gr porcukor

hozzávalók - csokimáz a tetejére

3 ek tej
60 gr étcsokoládé


A tésztához fehérre habosítom a cukrot a tojásokkal, hozzáöntöm az olajat, rum aromát, elkeverem.
Beleszórom a finomra reszelt sütőtököt, összedolgozom.
A lisztet, kakaóport, sütőport és szódabikarbónát egy tálba szitálom, összeforgatom, majd az egészet a cukros-tojásos-olajos egyveleghez dolgozom. Alaposan elkeverem, beleszórom a darált diót és 2-3 percig a kézi mixer magas fokozatán keverem.
A tortaforma alját kikenem, megszórom kevéske liszttel, belesimítom a tésztát és 170 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25-30 perc alatt készre sütöm (kivevés előtt tűpróbával ellenőrzöm, átsült-e). A kész sütit 1-2 percig a formában pihentetem, majd rácsra borítom és kihűtöm.


A krémhez a puha vajat és porcukrot habosra keverem, legalább 8-10 percig dolgozom rajta a kézi mixerrel, hogy könnyű, habos legyen; félreteszem.
Az étkezési keményítőt simára keverem a tojásokkal, tejjel, vízzel, hozzáteszem a citrusos cukrot, majd kis lángon, állandóan kevergetve sűrű krémmé főzöm. Félrehúzom a tűzről, hozzáöntöm a kifacsart citromlevet, elkeverem, majd gyors mozdulatokkal alaposan beledolgozom a habos vaj-porcukor keverék felét. A krém tetejére folpackot (vagy vékony nylon zacskót) simítok, hűlni hagyom. Amikor teljesen kihűlt, kézi mixerrel átkeverem, majd a maradék vaj-porcukor keveréket hozzáadva habosra dolgozom. A kész krémet letakarom, felhasználásig hűtőbe teszem.


A kihűlt tésztákat két lapra vágom, összesen négy ujjnyi magas tésztakorongom lesz. Tortatálca közepére pici vajat kenek, erre illesztem a legalsó tortalapot. A vaj azért kell, hogy a torta ne mozogjon a tálcán.
A krémet négy részre osztom úgy, hogy a negyedik rész kicsivel kevesebb legyen, mint a többi három - ezt a kevesebbet fogom felhasználni a torta oldalához, a nagyobb adagokkal betöltöm a tortát.
A tortatálcára tett sütilapot egyenletesen megkenem a citromos krémmel, jöhet a második lap, újabb adag krém, harmadik lap, utolsó adag krém, végül a tetejére a negyedik lap. A negyedik rész krémmel körbekenem a torta oldalát. A betöltött, körbekent tortát lazán letakarom, hűtőbe teszem.


Apróra töröm (vágom) az étcsokoládét. A picurka tejet megmelegítem, nem kell forrjon, de inkább forró, mint meleg legyen. Beleszórom az apróra tördelt csokit, egy percet állni hagyom, majd simára keverem és kevergetve kihűtöm. Amikor a ganache éppen csak langyos, kiveszem a tortát a hűtőből, a tetejére csurgatom a csokoládét és kicsit segítem, hogy egyenletesen elterüljön, itt-ott a torta oldalán is lefolyatom csöppecskét. Ha több ganache-t használnék, magától is szépen elterülne a torta tetején, de most kifejezetten vékony csokiréteget akartam.
A kész tortát ismét lazán letakarom és ismét hűtőbe teszem.

Yoda mestert és a fénykardját marcipánból formázom, a fénykard markolatát és a pengét külön-külön.

A tortát tálalás előtt néhány perccel kiveszem a hűtőből, "átdöföm" a zöld fénykarddal és a tetejére illesztem a bölcs Yoda mestert.

Voilá!

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: