Oldalak

2018. nov. 2.

Ráérős reggeli - gofri

Van az úgy, hogy a konyhámba került új eszköz jó ideig a szekrényben csücsül, anélkül, hogy munkára fognám - vagy idő nincs, vagy ihlet hiányzik, vagy a megfelelő recept, esetleg alkalom hiányzik. Így volt ez a tavaly felbukkant gofrisütővel is, nagyon örültem neki, megcsodáltam, elolvastam a mellékelt receptet, egyszer ki is próbáltam, nem hozta a várt eredményt, így a gofrisütő szépen megtisztogatva a konyhaszekrény mélyére vándorolt, "egyszermajdújraelőveszem" címkével.
Az október végi hosszú hétvégére amerikai palacsintát sütöttem, nagy kedvenc itthon, és azon töprengtem, újra neki kellene veselkedni a gofrisütésnek. Próba szerencse alapon és mert gugli a barátunk, nekiálltam receptet böngészni, végül több receptből ollóztam össze az igazit. Finom lett, a maga 28-30 darabjával kiadós is, és még a két férőhelyes sütővel is elég haladós, ráadásul az első sütésnél azt is kipróbáltam, milyen lesz, ha a bekevert tésztát néhány órára hűtőbe teszem és azután sütöm a gofrikat, jelentem, működik.
Az első sütések sikerén felbuzdulva, ma is gofri volt reggelire, igaz, ma sem a "hagyományos" nutellával vagy pudinggal vagy lekvárral kent változat, szokás szerint garffykásítottam egy kicsit, így sült baconnal, mézzel karamellizált gyümölcsökkel és kívánság szerint áfonya-, illetve juharsziruppal ettük.


Gofri

hozzávalók - 28-30 db

4 tojásfehérje
csipetke só
12 dkg vaj
18 dkg cukor
4 tojássárga
50 dkg liszt
2 tk sütőpor
1 tk vaníliakivonat
6 dl tej

"köret"

szezonális gyümölcsök - alma, körte, szilva, szőlő
1-2 kk méz
bacon
áfonya-, juharszirup


A lisztet és a sütőport átszitálom.
A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verem.
A cukrot és a vajat habosra keverem, hozzádolgozom a tojássárgákat és a vaníliakivonatot, majd felváltva a sütőporos lisztet és a tejet.
Utolsó lépésként a tésztába forgatom a tojásfehérje habot.
A gofritésztát letakarom és nagyjából fél órát pihentetem. Ezalatt előveszem a sütőt, felkockázom a gyümölcsöket, előkészítem a bacont.
Bár a gofrisütőm tapadásmentes teflonos, tapasztalat szerint könnyebben-szebben lehet kivenni a megsült a gofrikat, ha a sütőlapokat befújom egy kis formaleválasztóval. Ez tulajdonképpen spray formájában kapható növényi zsiradék.


Úgy kezdem, hogy befújom a sütőlapokat egy kis formaleválasztóval, bekapcsolom a gofrisütőt, és amikor "kész"-re jelez, kinyitom és belekanalazom az első adag tésztát. A "mérce" evőkanalat használom (ez egy nagyobb méretű evőkanál), ezzel két-két kanálnyi tésztát mérek a sütőbe, kicsit elegyengetem, lecsukom, várom, hogy a "kész" állapotot jelző zöld lámpa világítani kezdjen. Megsült gofrik ki, kis fújás a formaleválasztóval, újabb két-két kanálnyi tészta, elsimítgatás, lecsukás, rövid várakozás.
A huszonnegyedik gofri környékén kezdem sütni a bacont, teflonserpenyőben, közepesnél nagyobb lángon. Amikor a bacon megvan, nagyobbra állítom a lángot, a teflonserpenyőbe szedem a felkockázott gyümölcsöket - most alma, szilva, körte, szőlő -, átforgatom, hogy a bacon sütés után esetlegesen a serpenyő alján maradt "zaccot" is felszedjem, majd a forró gyümölcsökre kevéske mézet teszek, és magas lángon, párszor megforgatva, néhány perc alatt karamellizálom.
Ezalatt kisülnek az utolsó gofrik is.
Kész a ropogósra sütött bacon, a mézes gyümölcsköret, az illatos gofrik, asztalon a kétféle szirup.

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: