Oldalak

2017. okt. 2.

Gazdag zöldségleves sütőtökös cipóban

Újabb hegyet másztam meg, megsütöttem az első leves-cipóim :-)
Ősz lévén, gyönyörű, mély-narancs színű sütőtököt használtam a kenyértésztához. Egy-egy adag tésztából négy, illetve három leves-cipót sütöttem. Mivel sikere volt mind a cipóknak csak úgy magukban - gyerekeim külön értékelték, hogy a cipók tetejére "fogantyút" készítettem -, mind a tálalásnak, lesz ismétlése a cipóban tálalt levesnek :-) Legközelebb annyit változtatok, hogy egy kenyérnyi tésztából két leves-cipót formázok, sütök, így emberesebb "tányérokban" tálalhatom majd az éppen aktuális levest.
A napfény kenyér tésztájából sütött cipókból most gombás-krumplis-sütőtökös, galuskával gazdagított zöldséglevest kanalaztunk. A kenyértésztán annyit változtattam, hogy teljes kiőrlésű liszt helyett kukorica lisztet használtam (liszt, nem dara). A tésztához szükséges író hiányát most is úgy hidaltam át, hogy egy bő dl joghurthoz egy mokkáskanálnyi citromlevet kevertem és annyi szénsavas ásványvizet, hogy meglegyen a szükséges másfél dl.
A sütőtökből most is jóval többet készítettem, mint amennyi a cipókhoz kell, mert én nagyon szeretem a fűszeres, sült döblecet csak úgy magában elnassolni, de köretnek is remek.


Sütőtökös cipó

hozzávalók - 2 db

a sütőtökhöz: hámozott, ujjnyi hasábokra vágott sütőtök + 2 kk olíva olaj + őrölt fűszerek: bors, rozmaring, bazsalikom

250 gr sült sütőtök
150 ml író - vagy bő dl joghurt + 1 mk citromlé + szénsavas víz
80 ml víz
45 ml olíva olaj
575 gr liszt
100 gr kukorica liszt
1 bő tk cukrot használtam
2 tk só
1,5 tk szárított élesztő (porélesztő)

lekenéshez vízzel hígított tojás


A sütőtököt meghámozom, ujjnyi hasábokra vágom, megkenem a fűszeres olíva olajjal és sütőpapíros tepsire sorakoztatva, 170 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőben nagyjából 15 percig sütöm. Kihűlés után kimérem a szükséges 25 dkg-t, villával összetöröm.

A cipókhoz a liszteket átszitálom, hozzákeverem a cukrot, sót, szárított élesztőt, majd az illatos sütőtököt és az írót, vizet is. 1-2 percig dagasztom a tésztát, utána öntöm hozzá az olajat is. A tésztát fényesre, hólyagosra dolgozom, majd cipóvá formálom és folpackkal vagy vékony nylon tasakkal letakarva, huzat mentes helyen duplájára kelesztem (nagyjából 45-50 perc). Akkor kelt meg jól a tészta, ha ujjal kicsit megnyomva lassan visszaugrik.
A szálasra kelt tésztát olajjal egész vékonyan megkent munkafelületre szedem, finoman átdögönyözöm, majd annyi felé szedem, ahány cipót akarok sütni. Mint írtam, legközelebb egy adag tésztából két cipót formázok, hogy emberesebb legyen a "tányér".
A cipónyi kenyértésztát meggömbölyítem, letakarom, 5 percet pihentetem.
Mindegyik adagból lecsípek egy keveset, ebből lesz a "fogantyú" és a díszítés a tetőre. A tészta nagy részéből helyes óriás zsömléket formázok. Sütőpapírral kibélelt kis jénai edénykékbe ültetem a cipókat, mindegyik tetejére illesztem a fogantyút és a díszítést, letakarom és kelni hagyom (kb 20-25 perc).
A sütőt 230 fokra melegítem (légkeveréses), az aljába beteszek egy kis lábast nagyjából 2 dl forró vízzel.
A megkelt cipócskák tetejét lekenem a vízzel elkevert tojással, majd a sütőedények peremének magasságában, nem túl mélyen, köröskörül mindegyiket bevágom (konyhai sniccerrel).
A kicsinosított cipókat a forró sütőbe teszem, 10 percig 230 fokon, majd további 10 percig 190-200 fokon sütöm. Kiveszem a lerből a vizes lábaskát, a cipókat kiemelem a jénai edényekből és sütőpapírra állítva visszateszem további 8-10 percre a 170 fokra mérsékelt sütőbe.
Az aranybarna, illatos cipókat a sütőből kikerülve vízzel kicsit megspriccelem, majd rácsra állítva kihűtöm.


Amíg a leves fő - 2 ek olajon megüvegesítek 1 nagy fej hagymát és 3-4 gerezd fokhagymát, rádobok két felkockázott sárgarépát, egy petrezselymet, egy fej karalábét, átforgatom, felöntöm alaplével, hozzáteszem a szintén kockára vágott krumplit és gombát, fűszerezem: só, bors, koriander, a vége felé a levesbe teszem a szintén kockára vágott sütőtököt és beleszaggatom a galuskát, készre főzöm -, előkészítem a cipókat.
A sütőt 180 fokra melegítem (légkeveréses).
A cipók tetejét levágom, belsejüket kikaparom úgy, hogy nagyjából ujjnyi vastag belet-héjat hagyok. A kivájt cipókat tepsire sorakoztatom és a forró sütőben megpirítom.
A kétszersült cipókat konyhakesztyűvel rácsra szedegetem, kicsit hűlni hagyom, majd tányérba teszem.
A levest az illatos, csodaszép cipókba tálalom, a cipókra félrebillentve visszateszem a tetejüket.


Voilá, kész is :-)
Jó étvágyat! :-)

Tipp: a kivájt kenyérbelet elmorzsolom, sütőpapíros tepsire terítem és a cipók után, a még forró sütőbe tolom, szárazra pirítom, kihűtöm, késes aprítóban apróra morzsálom. A morzsát fagyasztható edénybe teszem, majd elspájzolom a mélyhűtőbe. Remek lesz panírozott húshoz vagy más, zsemlemorzsát igénylő ételhez.

Nincsenek megjegyzések: