Oldalak

2017. okt. 4.

Manhattan rolád

Morc, borongós, szürke idő ellen az egyik legjobb gyógyír, vagy ragyogóan verőfényes napon a jókedv fokozásáért egy lélekmelengető, finomságos falat :-)
Ez a Manhattan rolád pont ilyen, undok őszi időben vagy szikrázó, vidám napokon egyaránt finom - sok kakaóval, fehér csokoládéval, kevés munkával.
A receptet Mary Berry 'Torták, sütemények, csemegék' könyvéből szemezgettem.
Első alkalommal egy tepsiben sütöttem a hat tojással készülő piskótát. Így a tekercsben sokkal több lett a tészta, mint a krém, és úgy is nagyon kapós volt, mert a piskóta magában is finom.
A Manhattan rolád első alkalommal megkapta a szülinapos-süti rangot :-), ezzel köszöntöttük fel Manót a 'kis-családi' szülinapján :-), és a gyerekeknek is annyira ízlett, hogy gyors újrasütést kértek.
Második és többedik alkalmakkor már - a recept szerint - két tepsire osztottam a tésztát, így nemcsak a piskóta lett vékonyabb, de a fehér csokoládés krém jobban érvényesült.
Az eredeti Mary Berry recept fehér csokoládés vajkrémet ajánl. Ettől némileg eltértem, mert lime héjjal bolondított, fehér csokoládés mascarpone krémmel töltöttem a tekercset.
A rolád előző nap is elkészíthető, tálalásig lazán letakarva, hűtőszekrényben tárolom. A szép szeleteléshez vékony pengéjű, recés kést használok, melyet minden szelet előtt forró vízbe mártok, papírtörlővel leitatok.
A gyerekek szerint fenomenális, életem jobbik fele szerint "gyermelyi hatású" - azaz, kérek még! :-)


Manhattan rolád

hozzávalók - tészta, kb 10 adag

6 tojás
140 gr + 70 gr cukor
120 gr liszt
60 gr cukrozatlan kakaópor
1/2 tk sütőpor
1 ek rum

hozzávalók - krém és díszítés

250 gr mascarpone
120 gr fehér csokoládé
porcukor - ízlés szerint
2 lime reszelt héja

fehér és étcsokoládé forgács
2 ek tejszín+50 gr étcsokoládé
színes cukorbevonatú cukorkák


A sütőt 180 fokra melegítem (nem légkeveréses, mert a ventilátor elnyomná a puha tésztát).
A mascarponet kiveszem a hűtőből, hogy konyha-meleg legyen, mire használni akarom.
A lisztet, kakaóport és sütőport átszitálom, összeforgatom.
A tojásokat kettéveszem.
A fehérjékből és a 70 gr cukorból kemény habot verek.
A tojások a 140 gr cukorral addig keverem, amíg a massza kifehéredik és megsűrűsödik. Hozzáöntöm a rumot, összeforgatom. Kanalanként a tésztába dolgozom a kakaós, sütőporos lisztet, keverés közben időnként lekaparom a tál falára verődött masszát. Sűrű tésztát kapok, állagra (még) nem emlékeztet a piskóta tésztára.
A tojásfehérje habból egy jó kanálnyit kézi mixerrel dolgozok a piskótához, a hab maradékát fakanállal (vagy műanyag lapáttal) forgatom a tésztába.
Két nagy gáztepsit kibélelek sütőpapírral, a kakaós masszát megfelezve öntöm a tepsikbe, elsimítom, majd egyesével 8-10 perc alatt készre sütöm. A piskótalap akkor van kész, ha ujjal finoman megnyomva rugalmasan visszaugrik.
A készre sült lapokat egyenként tiszta, száraz konyharuhára borítom, a tésztáról lehúzom a sütőpapírt, majd a konyharuha segítségével, a hosszanti oldaltól feltekerem. Így hagyom kihűlni.
Tipp: a piskóta lapokat fel lehet tekerni a rövidebb oldaluktól is - az eredeti recept szerint így van -, ebben az esetben rövid, de dundi roládot tálalhatunk.


A fehér csokoládé felét vízgőz fölött megolvasztom, beleszórom az apróra vágott másik felét, simára keverem.
A mascarponet magában elkeverem, hozzászórom a reszelt lime héjat, majd belecsorgatom a temperált fehér csokoládét és néhány mozdulattal simára dolgozom. Megkóstolom, ha savanykásabbra szeretném csöppentek hozzá egy kevés átszűrt lime levet, ha nem elég édes, néhány mokkáskanálnyi porcukorral javítom.
A kihűlt, kakaós piskóta lapokat kitekerem, megkenem a krém kétharmadával. Az első lapot feltekerem, a második lap széléhez illesztem a már feltekert első lapot, és a másodikat köré tekerem.
A roládot tálaló tálcára teszem. Bevonom a maradék krémmel, lazán letakarom, hűtőbe teszem.


A tejszínt felforrósítom, beleszórom az apróra tört étcsokoládét, simára dolgozom, kevergetve kihűtöm.
A fehér- és étcsokoládéból forgácsokat készítek; én zöldségpucolóval.
A Manhattan tekercset kiveszem a hűtőből, meglocsolom a tejszínben felolvasztott étcsokoládéval és/vagy megszórom csokoládé forgácsokkal és/vagy színes cukormázas cukorkával.
Tálalásig, lazán letakarva, hűtőbe teszem.
Szeleteléshez vékony, recés pengéjű kést használok, amit minden szelet előtt forró vízbe mártok és papírtörlővel leitatok.


Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: