Oldalak

2017. okt. 23.

Csigák - habos, kakaós, lekváros

Amikor ennénk valami finomat és édeset, mondjuk kakaós - vagy lekváros vagy mákos vagy habos - csigát, de nincs időm (türelmem, kedvem, élesztőm, stb. :-) kelt tésztás csigabigát sütni, olyankor nagyon kapóra jön ez a kelesztés nélküli tészta.
Az alaprecept a kedvenc pogácsa receptből indult, azaz végy 25 dkg túrót ... Kevesebb vaj, csak kis csipetnyi só, nulla sajt, viszont kerül bele joghurt és tojássárga, cukor, fahéj.
Szeretem ezt a tésztát, mert jó állagú, jól lehet vele dolgozni, kívánság szerint változhat a tölteléke, így lesz egy adag tésztából kakaós, lekváros, mákos, habos, kinek-kinek kedve szerint.
A sütik ízén nem érződik a túró, de pont a túrótól nagyon finoman puha, lágy tésztája lesz a csigáknak. Másnap is, ha megérik :-)


Kelesztés nélküli kakaós csiga

hozzávalók - tészta

25 dkg túró
25 dkg liszt
5 dkg vaj
1 tojássárga
8-10 dkg cukor
4 dkg joghurt (sűrű)
1 mk fahéj
1 cs sütőpor
1 mk rum

hozzávalók - töltelék

5 dkg vaj + 5 dkg cukor + kívánság szerint kakaó, darált mák, fahéj, darált dió
szilvalekvár
habos töltelékhez: 1 tojásfehérje, 10 dkg porcukor


Ha a joghurt nem elég sűrű, akkor kis időre szűrőbe teszem és csöpögni hagyom. 
A hozzávalókból rugalmas, jó állagú tésztát gyúrok. Ha van időm, becsomagolom és fél-egy órára hűtőbe teszem; ha nagyon sietek, és nincs időm hűteni, akkor sincs baj, jól lehet dolgozni a hűtetlen tésztával is, picit macerásabb felvágni.

A töltelékhez való puha vajat és cukrot habosra keverem.
A habos töltelékhez a tojásfehérjéből és porcukorból kemény, sűrű, fényes habot verek.

A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtom.

Jöhetnek a kívánságok - Manó általában kakaóst kér, Tücsi szilvalekvárost és mákosat, Manapóval a diósat szeretjük a leginkább.
A kakaóshoz, mákoshoz, dióshoz és fahéjashoz a tölteléknek valót összekeverem a habosra dolgozott cukros vajjal. A szilvalekvárt nem keverem a vajjal, majd ennek a tetejére kenem.
A kinyújtott tésztát megkenem az éppen aktuális töltelékkel, most három féle csiga is sült: habos, diós, lekváros - és, hogy egyszerű legyen az életem, mindegyik kakaós is :-), úgyhogy a cukros-kakaós vajat elkenem a kinyújtott tésztán. Erre kenem a cukros tojásfehérje habot, majd kívánság szerint a tészta egy részét megszórom dióval, egy részére szilvalekvárt kenek, egyharmadát pedig "csak" kakaósan-habosan hagyom.


Mint a beiglit, hosszanti oldalától feltekerem, majd másfél-kétujjnyi széles csigákra vágom. A tojáshab miatt "icereg-ficereg" a tekercs, de vékony, recés pengéjű késsel szépen lehet szelni.
A csigákat sütőpapíros tepsire sorakoztatom, hagyok némi helyet közöttük, mert sülés közben nőnek-terülnek. Előmelegített, forró sütőben - 170 fok - nagyjából 20 perc alatt készre sütöm.
Az illatos, nagyon forró kakaós-habos-diós-lekváros csigákat vékony falapárral rácsra emelem - kívánság szerint megszórom, vagy sem, porcukorral - majd hűlni teszem.
Csésze teával, bögre tejjel ideális uzsonna, könnyű vacsora, de Manó tízóraira is szívesen viszi.


Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: