Oldalak

2011. máj. 17.

Kukoricás palacsinta

Kedves barátnőmtől, Dóritól kaptam Stahl: Gyorsan, valami finomat! szakácskönyvét. Ez a kukoricás palacsinta első látásra megtetszett és az elkészítése sem váratott sokáig magára. Nagyon hamar kész van és a kukorica-fokhagyma-zöldfűszer igazán zamatos kis palacsintácskákat ad. Kissé emlékeztet az amerikai palacsintára (ampal), már olyan szempontból, hogy puha, kisméretű, a sütőportól szinte ujjnyi magasak. Csak ez sós, míg a klasszikus ampal édes.
A hozzávalókat nem méricskéltem, a kétféle lisztből egy-egy mérőkanálnyit használtam; a poszt kedvéért utólag megmértem, egy kis mérőkanál 35 gr.
Ettük az eredeti recept szerint ajánlott karamellizált lilahagymával (forró margarinon párolt-karamellizált, félfejre vágott lilahagyma), fokhagymás és metélőhagymás tejföllel; legutóbb pedig borecetes eper csatnival.



Kukoricás palacsinták

hozzávalók

1 kis kukoricakonzerv (töltőtömeg 285 gr)
2 tojás
~ 3,5 dkg liszt
~ 3,5 dkg kukoricaliszt
2-3 gerezd fokhagyma
1 kk sütőpor
só, bors
friss bazsalikom v. kakukkfű

sütéshez kevéske olaj

A kukoricakonzervet hideg vízzel átöblítem és szűrőbe borítva alaposan lecsöpögtetem.
A két tojást megmosom, feltöröm, kettéveszem.
A fokhagymát megpucolom, a zöldfűszert leöblítem és apróra vágom.
A tojások sárgáját, a lecsepegett kukoricát, az átnyomott fokhagymát és a sót, frissen őrölt borst turmixban vagy botmixerrel alaposan összeturmixolom.
Hozzáadom a kétféle lisztet és a sütőport, az aprított zöld fűszert, fakanállal elkeverem.
A tojások fehérjéből csipetkényi sóval kemény habot verek és két-három részletben a kukoricás-tojásos masszához dolgozom.
5-10 percet állni hagyom.
Serpenyőben kevéske olajat melegítek - nem kell sok, éppenhogy olajos legyen az alja.
A palacsintamasszát átkeverem és bő evőkanálnyi halmokat teszek a serpenyőbe. Nem lapítgatom el a tésztát, mert sülés közben magától elterül kicsit. Serpenyő méretétől függően 4-5 palacsintát sütök egyszerre.
Közepes-kis lángon mindkét oldalát megsütöm (oldalanként 1,5-2 perc). Vigyázok, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a palacsintácskák külseje megég, de közepük nyers marad.
Két adag palacsinta között, ha kell, egy kk-nyi olajat teszek még a serpenyőbe.

A fűszeres, pikáns kukorica palancsintákat fokhagymás tejföllel, karamellizált lilahagymával, eper csatnival tálalom. Vagy csak úgy magában, kevéske fűszervaj kíséretében, de főzelék feltétként is szuperül megállja a helyét.


Gyors és könnyű - Stahl a könyvében lilahagymástól, palacsintástól 35 percet ad és ennyi idő alatt bőven el lehet készíteni.

Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

Babi néni írta...

Ezt muszáj kipróbálnom. :o)

Garffyka írta...

Érdemes :)