2011. máj. 17.

Kukoricás palacsinta

Kedves barátnőmtől, Dóritól kaptam Stahl: Gyorsan, valami finomat! szakácskönyvét. Ez a kukoricás palacsinta első látásra megtetszett és az elkészítése sem váratott sokáig magára. Nagyon hamar kész van és a kukorica-fokhagyma-zöldfűszer igazán zamatos kis palacsintácskákat ad. Kissé emlékeztet az amerikai palacsintára (ampal), már olyan szempontból, hogy puha, kisméretű, a sütőportól szinte ujjnyi magasak. Csak ez sós, míg a klasszikus ampal édes.
A hozzávalókat nem méricskéltem, a kétféle lisztből egy-egy mérőkanálnyit használtam; a poszt kedvéért utólag megmértem, egy kis mérőkanál 35 gr.
Ettük az eredeti recept szerint ajánlott karamellizált lilahagymával (forró margarinon párolt-karamellizált, félfejre vágott lilahagyma), fokhagymás és metélőhagymás tejföllel; legutóbb pedig borecetes eper csatnival.



Kukoricás palacsinták

hozzávalók

1 kis kukoricakonzerv (töltőtömeg 285 gr)
2 tojás
~ 3,5 dkg liszt
~ 3,5 dkg kukoricaliszt
2-3 gerezd fokhagyma
1 kk sütőpor
só, bors
friss bazsalikom v. kakukkfű

sütéshez kevéske olaj

A kukoricakonzervet hideg vízzel átöblítem és szűrőbe borítva alaposan lecsöpögtetem.
A két tojást megmosom, feltöröm, kettéveszem.
A fokhagymát megpucolom, a zöldfűszert leöblítem és apróra vágom.
A tojások sárgáját, a lecsepegett kukoricát, az átnyomott fokhagymát és a sót, frissen őrölt borst turmixban vagy botmixerrel alaposan összeturmixolom.
Hozzáadom a kétféle lisztet és a sütőport, az aprított zöld fűszert, fakanállal elkeverem.
A tojások fehérjéből csipetkényi sóval kemény habot verek és két-három részletben a kukoricás-tojásos masszához dolgozom.
5-10 percet állni hagyom.
Serpenyőben kevéske olajat melegítek - nem kell sok, éppenhogy olajos legyen az alja.
A palacsintamasszát átkeverem és bő evőkanálnyi halmokat teszek a serpenyőbe. Nem lapítgatom el a tésztát, mert sülés közben magától elterül kicsit. Serpenyő méretétől függően 4-5 palacsintát sütök egyszerre.
Közepes-kis lángon mindkét oldalát megsütöm (oldalanként 1,5-2 perc). Vigyázok, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a palacsintácskák külseje megég, de közepük nyers marad.
Két adag palacsinta között, ha kell, egy kk-nyi olajat teszek még a serpenyőbe.

A fűszeres, pikáns kukorica palancsintákat fokhagymás tejföllel, karamellizált lilahagymával, eper csatnival tálalom. Vagy csak úgy magában, kevéske fűszervaj kíséretében, de főzelék feltétként is szuperül megállja a helyét.


Gyors és könnyű - Stahl a könyvében lilahagymástól, palacsintástól 35 percet ad és ennyi idő alatt bőven el lehet készíteni.

Jó étvágyat !

3 megjegyzés:

Altair írta...

Ezt muszáj kipróbálnom. :o)

Garffyka írta...

Érdemes :)

Névtelen írta...

Kedves Gasztroblogger!
A finom étel alapja a kreativitás, a bátor és harmonikus fűszerezés, valamint a minőségi alapanyagok használata. Nincs ez másként a legkisebbek esetében sem, csak a 6 hónapos-3 éves babáknál még arra is vigyázni kell, hogy a felhasznált alapanyagok megfeleljenek az adott korosztály igényeinek. Egy kismama számára mindig nehéz eldönteni, hogy mit adjon enni a babájának, hogyan főzzön számára a konyhában, és miben tér el a felnőttek étkezése a kicsik babaételétől. Nekik kíván segíteni a Nestlé Babarecept Versenye, amelyre szeretnénk a konyhában otthonosan mozgó gasztrobloggereket is meghívni. A táplálkozási irányelveknek megfelelő legkreatívabb recepteket a Nestlé értékes ajándékokkal jutalmazza. A legjobb és legérdekesebb ételeket majd a nagyközönség választja ki szavazás útján.
Bízunk benne, hogy sokan elfogadják a felkérésünket és részt vesznek majd a versenyen. A recepteket 2011. május 15. és 2011. június 15. között várjuk. További információt a www.mitegyenababa.hu, és a www.babareceptverseny.hu weboldalakon találhat.