Másodszor sütöm ezt a mézes-banános minibuktát, amire Mézigörl oldalán bukkantam rá.
Jó választás volt :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWN77TVSAzw1atVEo_rWrwuxlfmvZD4Wmn8S5piqoaH2dcdB_CilSRTkZSdZ5blD8U4Ld54yIPgb9vi3_1jfWiJtx6YYQVSyxh-NKuVk0_McpJW2JRBG7zyU4JgcG8mapwBClqKv5ygco/s320/mezes-bananos+minibukta_2.jpg)
A banántól és a tésztában lévő mogyorótól kissé roppanós, harapható, ugyanakkor levegős, foszlós péksütemény.
Fél adagokat sütöttem, igaz, így hamarabb elfogy, de néhány hét múlva újrasütöm. Változatosság gyönyörködtet :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjGKYAn7_YOSclVJHkiD0uZnQ4v4v7eYB5ser2m6cWSGXkcvW4dFgaqrBXsp5-noo-9-osdjPdizJcoC6dVZualBwwRc93aBTvNW6kOqvRFZzYhCXMLmWqsrPlLNKshrJsF6v96o2UzUE/s320/mezes-bananos+minibukta_3.jpg)
Mézes-banános minibukták
hozzávalók - tészta
1,25 dl tej
3 ek méz
1 nagy, 2 kisebb banán
40 dkg liszt
5 dkg puha margarin
1,5 dkg friss élesztő
citromhéj
1,5-2 marék szeletelt mandula
csipetke só
hozzávalók - tetejére
~ 5 dkg olvasztott margarin
pár ek méz
szeletelt mandula
~ 0,5 dl meleg, mézes tej
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWo6nuKpPft3lAixIIcNoQGRg3ivQV-UgRzJ2n8rYeo0Pt8W2BfzeiWFdJjICJpmHFoT-g3rMLkLCFsDdlnKC2G8iEILinRyp-1tI_BK19kp7CibV-gkddIvNb9mQHtiZPqE4P29m4TyA/s320/mezes-bananos+minibukta_1.jpg)
A tésztához valókat érkezési sorrendben a kenyérsütő gép formájába teszem, majd dagaszt-keleszt programot indítok.
Mivel a tészta állaga mindig függ a liszttől és ebben az esetben a banánok nagyságától, érettségétől is, dagasztás közben nézem a tésztát: ha túlságosan lágy (pl. farkincát húz a tésztagömböc), apránként 1-2 ek lisztet adok hozzá; ha túlságosan kemény (pl. döng, miközben a gép dagasztja), apránként kevés langyos tejjel lazítom.
A szálasra, könnyűre kelt tésztát lisztezett deszkára borítom-szedem, és gyengéd, de határozott mozdulatokkal átgyúrom, konyharuha alatt 8-10 percig pihentetem, majd 9-10 egyforma nagyságú darabba vágom. A tésztadarabokból egyenként gömböcöket formázok és sütőpapírral kibélelt (vagy kikent) tepsibe sorakoztatom.
A tésztával teli sütőformát konyharuhával letakarom és meleg-langyos helyen pihentetem, míg nagyjából duplájára nő (~ 30 perc).
A szépen megkelt tésztagömböcök tetejét megkenem olvasztott vajjal és mézzel, majd kívánság szerint szeletelt mandulával is megszórom.
180 fokos sütőben 18-22 percig sütöm, félidőben kevéske meleg, mézes tejjel még meglocsolgatom.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIql5q9S9zJl7HpItBUIqH9JyQGATTXvpFcqydtx5KSzAYuq0Kp-25zUygiBPiO_E_PFQfKhKf3uQWEh7_O9JQbUjZH1UiCu_iwFKMzHxCAZQLYQX9Y-NQW8Ccf9rhCbWBTpO8BjpiD08/s320/mezes-bananos+minibukta_4.jpg)
A kisült mézes, banános minibuktákat néhány percig a sütőformában pihentetem, majd rácsra emelem-borítom, így hűtöm langyosra, ehetőre.
A kalácsszerűen foszlós, de tömörebb, ugyanakkor könnyed péksüteményt gömböcönként elszaggatva, langyosan vagy hidegen, tejjel, teával, szeletelt almával körítve kínálom. Másodnap is finom, reggelire, uzsonnára vagy könnyebb vacsorára.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése