Oldalak

2011. máj. 4.

Minibukták mézzel, banánnal

Májushoz nem illő, orgonahervasztó, hideg, szeles időben jólesik valami finomságos harapnivaló, amiben ott a napsütés, a méz aranylása, a mandula halk roppanása.
Másodszor sütöm ezt a mézes-banános minibuktát, amire Mézigörl oldalán bukkantam rá.
Jó választás volt :)


A banántól és a tésztában lévő mogyorótól kissé roppanós, harapható, ugyanakkor levegős, foszlós péksütemény.
Fél adagokat sütöttem, igaz, így hamarabb elfogy, de néhány hét múlva újrasütöm. Változatosság gyönyörködtet :)



Mézes-banános minibukták

hozzávalók - tészta

1,25 dl tej
3 ek méz
1 nagy, 2 kisebb banán
40 dkg liszt
5 dkg puha margarin
1,5 dkg friss élesztő
citromhéj
1,5-2 marék szeletelt mandula
csipetke só

hozzávalók - tetejére

~ 5 dkg olvasztott margarin
pár ek méz
szeletelt mandula
~ 0,5 dl meleg, mézes tej


A tésztához valókat érkezési sorrendben a kenyérsütő gép formájába teszem, majd dagaszt-keleszt programot indítok.
Mivel a tészta állaga mindig függ a liszttől és ebben az esetben a banánok nagyságától, érettségétől is, dagasztás közben nézem a tésztát: ha túlságosan lágy (pl. farkincát húz a tésztagömböc), apránként 1-2 ek lisztet adok hozzá; ha túlságosan kemény (pl. döng, miközben a gép dagasztja), apránként kevés langyos tejjel lazítom.
A szálasra, könnyűre kelt tésztát lisztezett deszkára borítom-szedem, és gyengéd, de határozott mozdulatokkal átgyúrom, konyharuha alatt 8-10 percig pihentetem, majd 9-10 egyforma nagyságú darabba vágom. A tésztadarabokból egyenként gömböcöket formázok és sütőpapírral kibélelt (vagy kikent) tepsibe sorakoztatom.
A tésztával teli sütőformát konyharuhával letakarom és meleg-langyos helyen pihentetem, míg nagyjából duplájára nő (~ 30 perc).
A szépen megkelt tésztagömböcök tetejét megkenem olvasztott vajjal és mézzel, majd kívánság szerint szeletelt mandulával is megszórom.
180 fokos sütőben 18-22 percig sütöm, félidőben kevéske meleg, mézes tejjel még meglocsolgatom.


A kisült mézes, banános minibuktákat néhány percig a sütőformában pihentetem, majd rácsra emelem-borítom, így hűtöm langyosra, ehetőre.
A kalácsszerűen foszlós, de tömörebb, ugyanakkor könnyed péksüteményt gömböcönként elszaggatva, langyosan vagy hidegen, tejjel, teával, szeletelt almával körítve kínálom. Másodnap is finom, reggelire, uzsonnára vagy könnyebb vacsorára.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: