2011. máj. 4.

Óda a fokhagymához

Azt mondják a fokhagyma szépít, fiatalít, frissen tart, csábossá tesz.
Na jó, egyiket sem mondják.
Pedig lehetne.
Hiszen a fokhagyma a klasszikus kivétel a mondás alól, miszerint "minden, ami a világon jó, az hízlal, erkölcstelen vagy drága".
Merthogy a fokhagyma egyik sem a fentiek közül.
Viszont roppantul finom és egészséges.
Nyersen, főve, sülve, párolva, olivaolajban eltéve vagy mézzel-dióval rétegezve.

Egyik kedvenc ultra-gyors ételem a fokhagymás minimál tészta.
Szeretem a durumspagetti ízét magában is, és a kifőtt tészta ezerféle szósszal, feltéttel variálható. Ezeket pedig bőven el lehet készíteni, amíg a víz felforr és a tészta kifő.
A legminimálabb tésztához nem kell más, csak durumspagetti, a feltéthez pedig némi fokhagymás olivaolaj, friss fokhagyma, sült paradicsom (na jó, lehet friss üvegházi is, ha nincs kéznél saját kertből szedett, zöldfűszerekkel sütött paradicsom), némi szezámmag és kevéske zöldfűszer.




Fokhagymás minimáltészta

hozzávalók

spagetti tészta
2-3 ek fokhagymás olivaolaj
3-4 gerezd fokhagyma
sült paradicsom
bazsalikom vagy oregano (most szárított, de lehet friss is)
szezámmag
só, bors

A tésztához vizet teszek főni, mikor forr megsózom és kifőzöm a spagettit.
Amíg fő, elkészítem a feltétet. Ehhez egy serpenyőben megmelegítem a fokhagymás olivaolajat, belenyomom a megpucolt fokhagymagerezdeket, fél percig kevergetem, majd hozzáteszem a fagyasztóból elővett, kissé felaprított sült paradicsomot. Nagyjából 3-4 percig kevergetem, közben megszórom a fűszerekkel (bazsalikom, só, bors). Hozzámerek a tészta főzővizéből 1-2 ek-nyit és nagy lángon "besűrítem" (erre a célra pont megfelelő a keményítőben gazdag tésztafőző víz).
A kifőtt tésztát leszűröm és a forró fokhagymás-paradicsomos feltétre teszem, majd lángon tartva összekeverem.
Tálaláskor megszórom frissen átpirított szezámmaggal.
Ennyi.

gyors és könnyű


Jó étvágyat !

6 megjegyzés:

4Gyerek írta...

igazad van. milyen sivár is lenne a konyha fokhagyma nélkül.
és kérek szépen egy kis adaggal ebből a finomságból.
bár lehet inkább dupla adaggal kéne indítanom?

Altair írta...

Pont tegnap kérdezte ebédnél Jeti, hogy elég fokhagymás-e a hús. Azt válaszoltam, hogy fokhagymából sosem elég. :o)

Egyszer egy nyaralás alatt rákaptam egy halra, amit annyi szeletelt, sült fokhagymával hoztak, hogy ellepje a halat. Napokig csak azt ettem, amíg mindenki fel nem lázadt, mert még a bőröm is fokhagyma illatú volt. Ennyire szeretem, hogy szinte bármit megeszek, amihez/amiben van.

Nelli írta...

Én is nagyon szeretek sok-sok fokhagymát használni.Szinte elképzelhetetlen az étel nálam nélküle.Ez egy nagyon finom tészta étel lehet.

Bianka írta...

Imádom a fokhagymát, fokhagymával

trinity írta...

Nagyon finom étel! Amilyen egyszerű és gyors, annyira klassz - hasonlót én is szoktam de a szezámmaggal jó tippet adtál, köszi!

Garffyka írta...

4Gyerek, szívesen látlak ebédre :)

Altair, ahogy mondod, fokhagymából sosem elég :)
Hű, az a halacska nagyon finom lehetett, ha ennyire rákattantál :)

Nelli, nemcsak finom, szupergyorsan kész van és ez sokszor vezérszempont.

Trinity, véletlenül próbáltam ki, aztán megszerettem a tésztaételekre a szezámmagot.

Bianka, az ám :)