2011. máj. 11.

Békebeli foszlós kiflik

Az egészről az internet tehet. De főleg és legelső sorban Max mester. :)
Tegnapelőtt képeket küldött ezekről az ínycsiklandó kávés süteményekről. És tegnap a receptet is közkinccsé tette.
Én meg nekiláttam.
Tegnap sült egy adag.
Aztán ma reggel még egy.
És valami komoly baj lehet.
Ugyanis a valóban békebeli, foszlós, puha, finom kiflik roppant gyorsan fogynak!

Tegnap este 16 kiflit sütöttem az adag tésztából. Ma reggel a megkelt tésztát két részre vettem, kisebb kifliket formáztam és 32 csodásan illatos, csábos süti mosolygott rám a két tepsiből.
Egy részük natúran sült, azaz a kinyújtott és kivágott tésztát mindössze kevéske puha vajjal kentem meg. Nagyobb részükre nutella került felcsavarás előtt. Néhány pedig citromhéjas-, illetve narancshéjas cukros tölteléket kapott.
Eredetileg levendulás cukorral gondoltam ízesíteni a tésztát, de sajna rá kellett döbbennem, hogy mindössze egy kk-nyi van a cukrosüveg alján. Alig várom már, hogy virágozzon a kertben a levendula!
A kellemes állagú, rugalmas tésztával haladósan lehet dolgozni; míg az egyik tepsi telik a sütikkel, az adag tészta másik fele konyharuha alatt pihen; aztán az első tepsi sülése közben megformázom és kicsit pihentetem a kifliket a második tepsibe.
Egyszerűen ellenállhatatlan!




Békebeli foszlós kiflik - több ízben

hozzávalók

1,5 dl tej
1 tojás
8 dkg puha vaj
40 dkg liszt
4 dkg cukor - ebből 2 dkg citromhéjas cukor
csipetke só
1,5 dkg élesztő

töltelékhez
némi puha vaj, nutella, citromhéjas/narancshéjas cukor

kenéshez, szóráshoz
1 tojás, cukor


A tészta hozzávalóit érkezési sorrendben a kenyérsütő gép formájába teszem, majd dagaszt-keleszt programot indítok. Másfél óra múlva enyhén lisztezett lapítóra borítom a szépen, kissé szálasra kelt, ruganyos tésztát. Enyhén átgyúrom, majd két részre veszem. Az egyik tésztagömböcöt liszttel megszórt tányérra teszem és konyharuhával kétrét letakarom.
A másik tésztagömböcöt kör alakúra nyújtom és 16 cikkre vágom. Ez lehet kevesebb is, akkor nagyobb kifliket lehet siríteni.
A háromszögek egy részét puha vajjal vékonyan megkenem. Más részükre nutellát kenek. Néhányra pedig egy-egy tk-nyi citrom-, illetve narancshéjas cukrot halmozok.
A tésztát kifli formába, szorosan feltekerem és sütőpapíros tepsire ültetem.
Konyharuhával letakarom és nagyjából 10 percig pihentetem.
Átkenem kissé felvert tojással és megszórom cukorral.


175 fokos (légkeveréses; normál sütő 180-190 fok) sütőbe tolom és nagyjából 18-20 percig sütöm, míg csodaszép aranybarna színt kapnak.
Néhány percig a tepsiben pihentetem, majd rácsra szedem és langyosra, ehetőre hűtöm.
Aztán tálcára teszem és tálalásig elzárom, sarokhátrakötéssel megfenyegetett őrt állítok mellé.
Néhány így is elpárolgott a tálcáról :) Azok a fránya kis csenőmanók :)


Max barátom, köszönöm!

Jó étvágyat !

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Csodásak lettek

Nelli írta...

Szépek és biztosan finomak is!:-)

Garffyka írta...

Bianka, köszönöm :)

Nelli, igen, nagyon finomak! :)

Max írta...

Vigyázz! Függőséget okozhat! Örülök, hogy ennyire tetszett!!