Oldalak

2011. máj. 6.

Virslis-metélőhagymás kenyér

Egyik nap nagyon töprengtem, milyen kenyeret süssek. Van néhány jó forrásom, ahonnan a kenyérrecepteket szoktam "csenni". Mivel valami újdonságra vágytam, szemben az eddig jól beválltakkal, hát lapozgattam a receptek között. A Nagy Kenyérsütő könyvben bukkantam erre a virslis kenyérre és szinte azonnal megtetszett. Olvasgatás közben eldöntöttem, hogy a tésztába metélőhagymát teszek zsálya helyett, és némi borssal, fokhagymával még rásegítek a fűszerezésre. Jó ötlet volt, a kenyértészta magában is kellemesen fűszeres, magát etető lett. A virslit illetően a következő kenyérnél nem fogom előre megfőzni és másfajta virslit választok (most Sága sajtos füstli volt), hátha az a sütésnél nem összemegy, hanem kidagad és akkor nem fog kipotyogni a szeletekből. Vagy esetleg nem kenyérnek, de kiflinek sütöm, darabonként belegöngyölve virslit. Esetleg nem virslivel, hanem szafaládéval sütöm majd.
Az biztos, hogy újra és újra meg fogom sütni, mert jóízű, jó állagú, finom.
 Az eredeti recepttel ellentétben nem egy, de két kisebb kenyeret sütöttem, nálunk jobban fogy ez a méret.


 


Virslis-metélőhagymás kenyér

hozzávalók

1 ek olaj
3 tojás
2 ek víz
50 gr olvasztott margarin
35 dkg liszt
2 ek tejpor
2 tk cukor
1,5 tk só
0,5 tk bors
1 tk élesztő
~ 4 ek aprított, friss metélőhagyma
3 gerezd fokhagyma

18-20 dkg virsli (~ 6 szál)
1 tojássárga
1 ek víz

A tésztához valókat - a metélőhagyma kivételével - érkezési sorrendben a kenyérsütő gép formájába teszem, majd dagaszt-keleszt programot indítok. A dagasztás utolsó öt percében a kellemesen rugalmas tésztához szórom a metélőhagymát is.


Tipp & trükk: Dagasztás közben érdemes ránézni a tésztára, állaga függhet a tojások nagyságától, a liszt milyenségétől. Ha a tészta túlságosan lágy, apránként pici liszttel lehet segíteni; ha túlságosan kemény lenne, akkor apránként kevéske víz hozzáadásával a megfelelő állagúra lehet hozni.
Mindig várjuk meg, míg a gép alaposan eldolgozza az utólagosan hozzáadott lisztet vagy folyadékot.

A rugalmasra kelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítom és határozott, de gyöndég mozdulatokkal átgyúrom, majd konyharuha alatt 5 percig pihentetem, hogy rugalmasságát visszanyerje.
Itt még úgy gondoltam, hogy egy darab kenyeret sütök, úgyhogy a tésztagömböcből egy téglalapot nyújtottam, nagyjából 2 cm vastagot. Aztán keresztben kettévágtam. Ha egyből két kenyérkében gondolkodom, akkor a nagy tésztagombócot eleve ketté veszem és úgy nyújtok két téglalapot.


A tésztára fektetem az előzetesen megfőzött és kihűtött virslit - következő alkalommal a virslit nem fogom előre megfőzni -, majd a tésztát felgöngyölöm.


Sütőpapírral kibélelt, magassabb falú tepsibe teszem (nálam két gyümölcskenyér sütőforma) és konyharuhával letakarva, langyos-meleg helyen kb 30 percig kelesztem.


A megkelt tészta tetejét vízzel elkevert tojássárgával átkenem (lehet egész tojás, vagy tojásfehérje, ami kéznél van), majd 190 fokra előmelegített sütőbe (gázsütő 5. fokozat) tolom. Sütési idő 25-30 perc, ezalatt a virslis kenyér szép aranybarnára sül. Az illatos kenyereket rácsra állítva hűtöm langyosra, ehetőre.


A soktojásos, fokhagymával, metélőhagymával bolondított kenyértészta magában is jó állagú, nagyon finom. A benne sült virsli különlegessé, mutatóssá teszi.


Jó étvágyat !

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Remek, nagyon mutatós és guszta