Oldalak

2010. nov. 22.

Tésztaszobrászat - virágok, szívek, csigák

Talán fellengzős megnevezés, de mikor ezekre a csíkos kalácsokra (azóta többször is megsütött) és csodálatosan tekeredő - kalácsnak is megsütött - spanyol briósokra néztem, ez volt az első, ami eszembe jutott, életre kelt a kelt tészta :)

Először csak egy gyors csigabigát gondoltam sütni hétvégére. Aztán, Manó kérésére, diós és kakaós csigák sültek. S míg az első tepsinyi csigabiga a lerben időzött, kicsit játszottam a maradék kelt tésztával. Így alakultak virágok és szívek, s Max barátom ihletésére pillangók - igaz, ez utóbbiak kissé testesek lettek, biztos sokat nassoltak a nyáron :)



Csigabiga és társai

hozzávalók

1 tojás
2,5-3 dl tej
1,5 ek olaj
0,5 kg liszt
4 ek cukor
1 ek vaníliás cukor (= 1 zacskó)
csipetnyi só
1 citrom reszelt héja
25 gr friss élesztő

kenéshez
12 dkg margarin + 3-4 ek cukor
darált dió, cukrozatlan kakaópor

öntözéshez
szűk 1 dl tej + 1 ek cukor

A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gép formájába teszem - tojás, tej, olaj alólra, rá a liszt, cukrok, csipetke só, reszelt citromhéj, élesztő -, majd dagaszt-keleszt programot indítok.
Dagasztás közben érdemes megnézni a tésztát, ha túlságosan lágy lenne (farkincát húz maga után), apránként kevéske lisztet teszek hozzá, ha túlságosan kemény lenne (döng a tészta a formában), picurka tejjel lágyítom.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett lapítóra borítom, óvatos, de határozott mozdulatokkal átdögönyözöm.
Ha mindből csigát készítek, akkor az egész tésztát téglalap alakúra nyújtom, megkenem a 3-4 ek cukorral habosra kevert margarinnal, kívánság szerint megszórom darált dióval, cukrozatlan kakaóporral. Hosszanti oldalától kezdve feltekerem és kb két ujjnyi széles darabokra vágom.
Vágott felükkel lefele sütőpapíros tepsibe sorakoztatom és konyharuhával letakarva 25-30 percet langyos-meleg helyen kelesztem.

A pillangókhoz, virágokhoz, szívekhez a tésztából lecsípek és vékony ovális alakra nyújtom. Megkenem a cukorral habosra kevert margarinnal, megszórom darált dióval vagy cukrozatlan kakaóporral, feltekerem, majd a kívánt alakra formázom.
:)

Pillangó: a feltekert tészta két végét visszahajtom, majd lisztezett ollóval szinte középig bevágom mindkét végén. A bevágás mentén kissé széthúzom a tésztát, majd sütőpapíros tepsire teszem és konyharuhával letakarva kelesztem.


Szív: a felteker tésztát félbe hajtom, lisztezett ollóval bevágom a hajtott végét, nagyjából kétharmadig. A bevágás mentén kicsit széthúzom a tésztát, majd sütőpapíros tepsire fektetem, konyharuhával letakarva kelesztem.


Virág: a feltekert tészta két végét visszahajtom, mint a pillangónál. Lisztezett ollóval az egyik végén bevágom (mint a szívnél), most két vágást készítek.
Innetől u.a., azaz a tésztá kicsit széthúzkodom, sütőpapíros tepsibe teszem, konyharuhával letakarva kelesztem.



Előmelegített, 170-175 fokos sütőben nagyjából 25 percig sütöm; félidőben megöntözöm a cukros tejjel. A megsült csigákat és egyéb formákat néhány percig a tepisben pihentetem, majd rácsra szedve hűtöm ehetőre.

Jó étvágyat !

7 megjegyzés:

Szemi írta...

Mind nagyon szééép lett !!!

Bianka írta...

Mesésen finomak és szépek

Zsiri írta...

Nagyon szépek a tésztacsodák :)

DebiGabi írta...

De szép lett mind:)

Gabriella írta...

Álom szépek!

Nelli írta...

Nagyon szépek lettek!:-)

Karulino írta...

Nagyon csinos mind. És úgy ennék valami péksütit most. Mondom MOST!!!