2010. nov. 3.

Zsidótojás




Fogalmam sincs miért nevezik ezt az ételt így, ahogy, de soha más nevét nem hallottam, mint zsidótojás.
Csupa tojás, kevés házi majonéz pici mustárral, tejföllel, zöldfűszer.
Csuda finom egy étel!

Nagyon szeretem a tojást minden formájában, legyen keményre főtt vagy lágy (hmmm, jó kis háromperces lágytojás, friss kenyérrel tunkolni), buggyantott, rántotta, tükör- vagy sült tojás. Szóval szeretem, viszont a pocakom rettentően tiltakozott ellene, egy falat és egész nap kő a gyomromban érzés volt.
Mióta Tücsök pocaklakó, úgy látszik a szervezetem átértékelte a dolgokat és akár naponta ehetek tojást. Mit ne mondjak, igyekszem kihasználni és élvezem ezt a felállást, már ameddig tart :)



Zsidótojás

hozzávalók

4-5-10 tojás
1-2 tojássárgából majonéz
mustár
tejföl
só, bors
zöldfűszer tetszés szerint: metélőhagyma v. petrezselyemzöld v. csombor (aka borsikafű)

A tojásokból 10 perces főtt tojást készítek, azaz hideg vízben főni teszem és újrafövéstől számítva tíz percet lobogva főzöm. Mikor kész, leöntöm a forró vizet és bőségesen hideg vizet engedek rájuk. Így könnyen meg tudom majd pucolni.

Amíg a tojások főnek-hűlnek, az egy vagy két tojássárgából majonézt keverek (4-5 tojáshoz 1 tojássárgából majonéz elég), kevés mustárral és tejföllel lazítom, bolondítom fűszerekkel: só, bors, apróra vágott zöldfűszer.

A főtt tojásokat megpucolom, a sárgákat villával összetöröm és a majonézhez keverem. A fehérjéket apróra vágom, így keverem a tojássárgás majonézhez.
A zsidótojást tálalásig hűtőbe teszem, ideális esetben legalább egy órát a hűvösön csücsültetem, hogy az ízei összeérjenek.

Friss kenyérre kenjük, ropogós (olasz)kenyérrúddal mártogatjuk, suttyomban magában kanalazzuk.
Finom :)

Valaki tudja, miért nevezik zsidótojásnak?


Jó étvágyat !

10 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon rég ettem, finom

Ami írta...

Biztos nagyon finom lehet :)

mmama írta...

Talán arról kapta a nevét ahonnan származik a recept.
Én egyszer Ráhel konyhájában láttam a Tv paprikán, azóta én is rendszeresen készítem, és igen igazad van - suttyonba kanalazni hmm.....
bocs én a kreatívoktól vagyok , ugye nem baj ?

Garffyka írta...

MMama, dehogy baj :), sőt :)
Köszönöm a névre vonatkozó infót. Még gyerekkoromból való recept, akkoriban nemhogy Tv paprika, de Tv sem igen volt :)

Cukroskata írta...

Hosszabb párbeszédet olvashatsz a zsidótojásról
itt

BeckZsu írta...

A zsidó vagy lengyel tojásnak nevezett kence libazsírral készül tudtommal. A te változatod is biztos nagyon finom, én ezt inkább tojássalátának nevezném.

BeckZsu írta...

Közben keresgéltem, találtam :)
http://borsa.hu/20080404/zsidotojas/igy_keszul_a_zsidotojas_vagy_masneven_lengyeltojas/

Garffyka írta...

Cukroskata, BeckZsu - köszönöm :)
Libazsíros változatáról még nem hallottam. Ez van, az ember mindig tanul :)

Ez az étel gyerekkoromban inkább ünnepi volt, mint hétköznapi asztalra való; akkoriban 2-3 tojás jutott havonta per fő, és ebben ugye a tojás a főszereplő.

Tojássalátát hasonlóan készítek, de az hígabb, több tejföl kerül a majonézbe és a tojásfehérjét nem vágjuk ennyire apróra.

Anikó írta...

Ez egy zsidó előétel, azért hívják így. Elkészítése az autentikus receptnek: megfőzik a tojásokat keményre, 1 fej vöröshagymát apróra vágva, libazsíron megdinsztelnek, egy darab libamájat is hozzásütnek, majd a tojásokat,pici pirospaprikát,sót,borsot, összetörve villával az egészet krémesre, egyneművé keverik. Piritósra kenve csodálatosan finom előétel. A budapesti Mosonyi u.-i Rosenstein étteremben meg lehet kóstolni, rendszeresen van.
A tiéd inkább tojássaláta.

Garffyka írta...

Anikó, köszönöm a leírást, már-már "de luxe" kategóriába tartozó. El is hiszem, hogy csodálatosan finom lehet.