Remélem Edit barátnőm feleannyit sem csuklik, mint mostanában emlegetem :)
Kineveztem már őt udvari receptszállítómnak, s ennek a saját tésztamasszájából font kenyérkosárnak az ötletét is tőle kaptam. Eredeti recept és leírás itt.
A kosár "anyaga" az eddig remekül bevált sós perec tésztája. Technikája nagyon hasonlít a mézeskalács tálam formázásához, már ami a megfordított és sütőpapírral bevont formát illeti.
Nem ördöngösség elkészíteni, mindössze jól formázható, rugalmas tésztára, tűzálló tálformára, sütőpapírra és jó adag türelemre van szükség.
Nem dícsérem, a képek magukért beszélnek :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWQjoWUEMxe-ERlJeEgqhQdetfzS9CrGutgzaBa8o1s3V3TLbPDC5E4k7i7LKdTobAdOSvXaZr42w50TMMycXjavmlAvwrxY_bfQ-7PQfp5WLN3sRW9qLBIuUK6uuHW_r3FG11ARhSuM0/s320/kenyerkosar5.jpg)
Fonott kenyérkosár
hozzávalók
perec tészta
tojás a lekenéshez
tűzálló tál
sütőpapír
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe teszem, dagaszt-keleszt programot indítok.
A kellemesen rugalmas, igen jó állagú egészen picit lisztezett tésztát nyújtódeszkára szedem, átgyúrom, konyharuhával letakarom és öt percig pihenni hagyom (ezt azért, hogy visszanyerje rugalmasságát).
A sütéshez használt tűzálló tálat kívülről bevonom sütőpapírral, az alján visszahajtogatom a papírt.
A tésztából rendre levágok egy-egy darabot, megsodrom, mintha perecnek formáznám, de hüpp-hüpp-hüpp, Barba-trükk, nem perec lesz belőle, hanem szépen rendre a sütőpapírral bevont tálra rendezem.
Így alakul ki a tál.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpNoXty0iDP7r14znLF-gHpQnOfo4eax3mWmxBD4czDWoCAHRgGnb0YtzCKaGH-XORqB2Ehwg5RY2-xTTXGxlNiM4py_DLaKVMVTgcjEgHr9fWR9gJh-PsOF0ICOF2hrJzwH9f54jg0aU/s320/kenyerkosar1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNQb7yvIfWz1m_Fw_1ZJvSF__6qHf8n478bX8MQbmE72skSc9La-UlUo2OkX4whUPfgMXrTBWf2FbZKlDkFPWwZvgblzQCF8K2QRgvFK5i7KfzLJ1dtSbgNfCQ42I57yOPyLRg7QQbUWg/s320/kenyerkosar2.jpg)
A megformázott kenyérkosarat formástól sütőpapírral bélelt tepsire teszem, lekenem kis vízzel elkevert tojással, előmelegített, 180 fokos sütőbe tolom és nagyjából 25 percig sütöm.
Megvárom míg kihűl, csak aztán szedem ki óvatosan a formát és a sütőpapírt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3Ok5LPnHY1hruqgb7tS3_Z322pkTbmgehIXsLQentS1CrsfskijF8BQl_yojngqJP4twqv1X67ckAdbpprMc38Z7YXD9-9XWYcE9u5Fx3hTQDsmHWpsu9tfk8v2FLE5ASC9Y64JxUlw8/s320/kenyerkosar3.jpg)
Ugyanígy készült a kisebbik kosárka is, csak annál kisméretű kuglóf sütőforma adta a kosárka alakját.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjduxd-lBvpCDAk8KLxFANwzxgBEe6TqAJ9R2ikcklxIQ9grFa9hrVLQoOftBYp_oyQHiB-tFjVEjpbW9BZ-3Jpik48oiHATIp369EJ_2_937uu_wK92bVTrpVI6drcwD2-yKqNy40BuqA/s320/kenyerkosar4.jpg)
A fonott kosarakba perecet, más péksüteményt, szeletelt almát teszek, de friss saláta-/káposztalevéllel kibélelve vegyes salátát is remekül lehet kínálni benne.
S mint Edittel beszéltük, tervben az ehető kés-villa is, így evés után semmi mosogatnivaló nem lenne :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6SKOOA0l4Cf9mF4TMsBU7wt8s_1Et1vOTPx8lkWkrkIaeWoeeOgbiOyBIQBff9T-V44UVkggNwmf1SCvydz_GkpsSW2tKaVNpERBV2471MD7gqJG1E0dc2gNthzh71ZZVD86H43Th6IQ/s320/fogy+a+kenyerkosar1.jpg)
Jó étvágyat !
Kineveztem már őt udvari receptszállítómnak, s ennek a saját tésztamasszájából font kenyérkosárnak az ötletét is tőle kaptam. Eredeti recept és leírás itt.
A kosár "anyaga" az eddig remekül bevált sós perec tésztája. Technikája nagyon hasonlít a mézeskalács tálam formázásához, már ami a megfordított és sütőpapírral bevont formát illeti.
Nem ördöngösség elkészíteni, mindössze jól formázható, rugalmas tésztára, tűzálló tálformára, sütőpapírra és jó adag türelemre van szükség.
Nem dícsérem, a képek magukért beszélnek :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWQjoWUEMxe-ERlJeEgqhQdetfzS9CrGutgzaBa8o1s3V3TLbPDC5E4k7i7LKdTobAdOSvXaZr42w50TMMycXjavmlAvwrxY_bfQ-7PQfp5WLN3sRW9qLBIuUK6uuHW_r3FG11ARhSuM0/s320/kenyerkosar5.jpg)
Fonott kenyérkosár
hozzávalók
perec tészta
tojás a lekenéshez
tűzálló tál
sütőpapír
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe teszem, dagaszt-keleszt programot indítok.
A kellemesen rugalmas, igen jó állagú egészen picit lisztezett tésztát nyújtódeszkára szedem, átgyúrom, konyharuhával letakarom és öt percig pihenni hagyom (ezt azért, hogy visszanyerje rugalmasságát).
A sütéshez használt tűzálló tálat kívülről bevonom sütőpapírral, az alján visszahajtogatom a papírt.
A tésztából rendre levágok egy-egy darabot, megsodrom, mintha perecnek formáznám, de hüpp-hüpp-hüpp, Barba-trükk, nem perec lesz belőle, hanem szépen rendre a sütőpapírral bevont tálra rendezem.
Így alakul ki a tál.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpNoXty0iDP7r14znLF-gHpQnOfo4eax3mWmxBD4czDWoCAHRgGnb0YtzCKaGH-XORqB2Ehwg5RY2-xTTXGxlNiM4py_DLaKVMVTgcjEgHr9fWR9gJh-PsOF0ICOF2hrJzwH9f54jg0aU/s320/kenyerkosar1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNQb7yvIfWz1m_Fw_1ZJvSF__6qHf8n478bX8MQbmE72skSc9La-UlUo2OkX4whUPfgMXrTBWf2FbZKlDkFPWwZvgblzQCF8K2QRgvFK5i7KfzLJ1dtSbgNfCQ42I57yOPyLRg7QQbUWg/s320/kenyerkosar2.jpg)
A megformázott kenyérkosarat formástól sütőpapírral bélelt tepsire teszem, lekenem kis vízzel elkevert tojással, előmelegített, 180 fokos sütőbe tolom és nagyjából 25 percig sütöm.
Megvárom míg kihűl, csak aztán szedem ki óvatosan a formát és a sütőpapírt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3Ok5LPnHY1hruqgb7tS3_Z322pkTbmgehIXsLQentS1CrsfskijF8BQl_yojngqJP4twqv1X67ckAdbpprMc38Z7YXD9-9XWYcE9u5Fx3hTQDsmHWpsu9tfk8v2FLE5ASC9Y64JxUlw8/s320/kenyerkosar3.jpg)
Ugyanígy készült a kisebbik kosárka is, csak annál kisméretű kuglóf sütőforma adta a kosárka alakját.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjduxd-lBvpCDAk8KLxFANwzxgBEe6TqAJ9R2ikcklxIQ9grFa9hrVLQoOftBYp_oyQHiB-tFjVEjpbW9BZ-3Jpik48oiHATIp369EJ_2_937uu_wK92bVTrpVI6drcwD2-yKqNy40BuqA/s320/kenyerkosar4.jpg)
A fonott kosarakba perecet, más péksüteményt, szeletelt almát teszek, de friss saláta-/káposztalevéllel kibélelve vegyes salátát is remekül lehet kínálni benne.
S mint Edittel beszéltük, tervben az ehető kés-villa is, így evés után semmi mosogatnivaló nem lenne :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6SKOOA0l4Cf9mF4TMsBU7wt8s_1Et1vOTPx8lkWkrkIaeWoeeOgbiOyBIQBff9T-V44UVkggNwmf1SCvydz_GkpsSW2tKaVNpERBV2471MD7gqJG1E0dc2gNthzh71ZZVD86H43Th6IQ/s320/fogy+a+kenyerkosar1.jpg)
Jó étvágyat !
8 megjegyzés:
Hiaba a sok otlet, nekem nem lenne hozza turelmem. Igaz, ha ranezek Mano elegedett kepere, megeri a faradozast!
Nagyon ügyes vagy!
Hát ez nagyon szuper ötlet, ügyes vagy!
Megzabálom! Szó szerint :-DD
Őrületes kézügyességed van, de ezt már eddig is tudtam, tapasztaltam, láttam, bámultam :-)
Fantasztikus ötlet
Hihetetlenül jó ötlet :)
Oh,de nagyszerű, nagyon kreatív vagy!:-)
Ez nagyon jó ötlet. Ki fogom próbálni. Imádom az ilyen kreatív dolgokat.
Megjegyzés küldése