Oldalak

2010. jan. 18.

Müzliszelet

Manó nemes egyszerűséggel hosszú és ragacsonak nevezi és szívesen eszi reggelire, vacsorára, vagy napközben tízóraira, bögre tejjel.
Nemcsak hamar elkészül, de kívánság szerint változtatható és mindemellett egészséges is. A benne levő lenmag kiváló omega-3 zsírsav forrás. Az egyéb olajos magvak sok fehérjét tartalmaznak.
A müzliszeletekben egyszerre van gyorsan és lassan felszívódó cukor, hiszen az aszalt - nem cukorzott, aszalt! - gyümölcsök pedig természetes gyümölcscukrot tartalmaznak, ami lassabban kerül a véráramba, fokozatosan alakul energiává, míg a hozzáadott cukor (nádcukor vagy méz vagy kristálycukor) könnyen felszívódó, gyorsan hasznosul.
S mindezek mellett, a müzliszeletek egyenként lefagyaszthatók, mélyhűtőben akár két hónapig is elállnak. Feltéve, ha eljutnak odáig :-)



Müzliszelet
hozzávalók ~ 14 szelet

2 ek napraforgómag
2 ek tökmag
2 ek lenmag
1 ek szezámmag
2 banán
10 dkg margarin
3 ek nádcukor
5 dkg teljeskiőrlésű liszt
10 dkg zabpehely
10 dkg aszalt gyümölcs - datolya, füge, sárgabarck, szilva, estébé

A szezámmag kivételével a magokat késes aprítóban durvára vágom.
A banánokat meghámozom, villával összetöröm.
Egy lábaskában megolvasztom a vajat, hozzáadom a nádcukrot és addig melegítem, míg ez is felolvad.
Az aszalt gyümölcsöket összeaprítom.
A vajas-nádcukros szirupot összekeverem a magokkal, a banánokkal, a teljeskiőrlésű liszttel és a zabpehellyel. Hozzászórom az aszalt gyümölcsöket és összedolgozom.
Sűrű, kemény állagú masszát kapok.
Egy nagyjából 28*18 cm tepsit sütőpapírral kibélelek. Belekanalazom a masszát és igyekszem úgy elsimítani, hogy egyforma vastag legyen mindenütt.
Fórró, 180 fokra előmelegített sütőbe tolom, 30 percig sütöm.
Mikor kész, a tepsiben hagyom pihenni nagyjából 5-6 percet, majd a tespiben vágom fel szeletekre és hűtöm ki teljesen.
Jól záródó fémdobozban 3 napig friss marad - a legenda szerint :-)



Gyors & könnyű - Nagyjából 40 perc, a sütésre szánt 30 percet is beleszámolva.

Jó étvágyat!

Tipp & trükk:
* a teljeskiőrlésű liszt ugyanennyi köleskásával helyettesíthető
* nádcukor helyett kristálycukrot vagy mézet is lehet használni

5 megjegyzés:

trinity írta...

Tervbe véve:))) Már régóta kerülgetek egy hasonló receptet....Nagyon szeretjük!!

Chef Viki írta...

Jaj de jó! (sóhaj)

Muszáj leszek hozzáfogni én is!!!

Ms. Poppy írta...

Jó kis csemege, kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Köszi, hogy eszembe juttattad. :)Nagyon szeretem én is, s már egy ideje otthon gyártom, lecserélve a bolti, cukorban uszó társakat.
Nagyon sok jót leírtál róla, mellesleg rostban is gazdag, ami különösen jót tesz az emésztésnek.

DebiGabi írta...

Ez jobbnak tűnik, mint amit én készítettem. Nekem nem akart összeállni kanalazni kellett (bár úgy is elfogyott).
Elvinném ezt a receptet kipróbálásra:)))

Garffyka írta...

Gabi, vidd :) Kérlek szépen, írd meg, milyen fogadtatása lett.

Ms Poppy, igaz, a rostokat kifelejtettem. Köszönöm.