2010. jan. 13.

Még egytucat nap - VKF! 31 - avagy egy húsleves utóéletei, 3.

Bizony ám, vészesen közeledik a VKF! 31. - Újrahasznosítva, színesen, tarkán nevezési határideje, január 24 (egy-két nap csúszás belefér :)

Bár ezt az alábbi finomságot el lehet készíteni akkor is, ha nincs kéznél húslevesből megmaradt vegyes zöldség - úgymint murok, krumpli, petrezselyem, karalábé -, nálunk általában egy-egy kiadós marhahúsleves utózöngéi közt szerepel.
Tisztességes neve, kéretik nem kacagni ... böff saláta ... vagy beauf saláta. Bevallom, inkább készíteni és enni szokam, mint írni róla.
Gyerekkoromban ez böff saláta volt, nagyon szerettük, mind a mai napig, és akkoriban nem is hallottam még francia salátáról - ami, szerintem, távolról sem ilyen finom, mert sok helyütt kifejezetten édesre és túlságosan majonézesre készítik. Rövidke és szűkkörű felmérésem eredménye azt is mutatja, hogy a böff salátát Erdélyben ismerik, itt azonban ezt a változtatot nem, de a francia salátát készítik.

Szóval, böff saláta. A húsleves zöldség és esetleg megmaradt főtt hús mellé mindössze egy-két marék zöldborsót teszek, beleaprítok jópár csemegeuborkát, és az egészet összefogom egy kis fűszerezett, mustárral bolondított majonézzel.



Böff
(beauf?) saláta


hozzávalók

húslevesből megmaradt főtt zöldség:
murok, krumpli - mindenképpen
petrezselyem, karalábé, zeller
húslevesből megmaradt főtt hús (ha van van, ha nincs, akkor nincs :)
egy-két marék zöldborsó - frissen főzve, lehet mirelit (jobb, mint a konzerv)
sok-sok savanyú ugorka - lehet csemege uborka
majonéz - legjobb, ha frissen keverjük (tojássárga, olaj)
mustár
só, bors, szerecsendió

Picit sós vízben puhára főzöm a zöldborsót, majd leszűröm, kihűtöm (teljesen).
A főtt zöldségeket és a húst felkockázom.
Az ugorkát apróra vágom.
A zöldborsót, többi zöldséget, húst, ugorkát összeforgatom.
1 tojássárgából majonézt keverek. Mustárral, sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítem.
A majonézbe forgatom a zöldséges-húsos keveréket.
Hűtőbe teszem 1-2 órára, hogy az ízek összeérjenek.

Friss kenyérrel, pirítóssal, esetünkben túrós-sajtos és túrós magos pogácásval tálalom.



Gyors & könnyű - Ha van főtt zöldség különösen gyors, hiszen amíg a borsó fő és hűl a többi zöldség összevágható és a majonézt is ki lehet keverni. De akkor is hamar megvan, ha nyers (vagy fagyasztott) zöldségből készül.

Jó étvágyat!

Szószedett:
murok - sárgarépa
ugorka - uborka

8 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Erdekes, azen meg nem gondolkoztam soha el, hogy a Böff salata inkabb Erdelyben ismert. Nekem is hozzatartozik a gyerekkoromhoz :)

Chef Viki írta...

Nyaaaaaaaaaaaaaaaaaaami! Kérek!

Pogácsával, ha szabad :-)))

Innen látom, hogy imádnám :-)))

trinity írta...

Nincs karácsonyi sütimaradék:(( Azzal akartam játszani:(((

Ms. Poppy írta...

Ezt én is nagyon szeretem, pogival az igazi. Csak ne lenne ilyen 'szép' neve...:D

Garffyka írta...

Edit, én is csak mostanában jöttem rá.

CV, máris :)

Trinity, hűtőtakarítás? Kenyértorta? Mindent bele csőben sült? Petőfi leves?

Ms Poppy, mikor páromnak először mondtam, hogy böff saláta lesz vacsorára, rávágta "egészségedre" :D

Gyöngyi írta...

Köszi a magyarázatot:))
Szóval böff.. és nem franciasali. A franciát szeretjük, akkor ezt is biztosan!
Játékra invitállak, kérlek, ne szídj! Szép napot kívánok!

Garffyka írta...

Gyöngyi, látatlanba mondom, nem szidlak :) Köszönöm :)

Ms. Poppy írta...

Hangosan röhög:D:D:D Amúgy én is csak a kevésbé hangzatos franciasali néven emlegettem eddig.
Szita agyammal nem szóltam.:S Nézz majd be hozzám, van valamim a számodra!:)