2010. jan. 8.

VKF! 31. emlékeztető - avagy egy húsleves utóéletei, 2.

Egyszer volt. hol nem volt, de bizony, hogy volt, a nagy mártásos tálon túl, de még az erkélyajtón innen, volt egyszer egy igazán finom, mélyarany színű marhahúsleves ... és még egy ... és ... :)

mese vége egy: ... ha ez a húsleves még a hűtőben állna, az én mesém is tovább tartott volna. kilőve, ez így túl rövid lenne.
mese vége kettő: A húsleves, miután rövidre szabott ideje lejárt e földi világban, boszorkányos gasztro varázslatok következtében átalakult, s immár vadasmártásként folytatta földi létét. De a gasztro-mágia :) eredményeként lehet belőle zöldségkrémleves murkos galuskával, esetleg böff (beauf) saláta, egészségére :)



Zöldségkrémleves murkos galuskával

hozzávalók

marhahúslevesből megmaradt főtt zöldségek, inkább a "sápadtak", azaz kelkáposzta, krumpli, gomba, fokhagyma, zeller, petrezselyem, karalábé
marhahúsleves
bors
aprított zellerzöld vagy szárított zellerzöld

levesből megmaradt főtt murok
1 tojás
liszt
só, bors

A sápadt zöldségeket felkockázom, csak úgy nagyjából, ráöntök egy kevéske levest.
Merülő botmixerrel összeturmixolom, ha túl sűrű, levessel hígítom amíg a kívánt sűrűségű lesz.
Lassú tűzre teszem, megszórom őrölt borssal, apróra vágott zellerzölddel, egyet rottyantok rajta.
Egy közepes főtt murkot villával összetörök, hozzákeverek egy tojást és lisztet annyit, hogy kellemes állagú galuskatésztát kapjak. Picit megsózom, mert a muroktól édes lesz, megszórom őrölt borssal.
Vizet forralok, mikor zubog, picit megsózom, kiskanállal kiszaggatom a galuskákat, szelídebb tűzön készre főzöm.
Szűrőkanállal kiszedem a galuskákat, hagyom kicsit lecsepegni, majd tálaláskor a leves tetejére teszem.

Meglepő, hogy milyen átváltozásra képes a gazdag, telt ízű, a marhahústól kissé édeskés húsleves pár csipet aprított zellerzöld és egy darabka főtt zeller hatására. Frenetikusan finom, kellemes fanyar, langyosan-hidegen egyaránt.



Gyors & könnyű - Nagyjából annyi idő, amíg a galuskát kiverem és megfő. Amíg fő a galuska, összemixelem és ízesítem a levest.

Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

szepyke írta...

Nálam soha nem marad húsleves, pedig néha milyen jól jönne!

Gyöngyi írta...

Húslevesimádó vagyok, mindenfajta
leves imádó vagyok:) Csak azt áruld el, mi az a murok.. Nem fogok tudni aludni!
Szép hétvégét kívánok!

Edit (Esc) írta...

Otletes. Nalunk a zoldseget ki kell menekiteni, maskepp BB megeszi magara. Majd titokban kiprobalom.

Edit (Esc) írta...

Ha szabad, beleszolok: murok = sargarepa, Erdelyben.

Chef Viki írta...

Langyosan kérem szépen, ha szabad :-)

Nagyon elképzeltem az ízét... Pedig még annál is ritkábban főzök húslevest. Szinte sose (piruló smiley)

Karulino írta...

Szóval még az erkélyajtón innen??? Innen vagy túl, megint kreatív voltál.

Garffyka írta...

Gyöngyi - murok=sárgarépa, ahogy Edit írta.
Legközelebb igyekszem nem lehagyni a szószedettet :)

Edit, köszönöm :)
Nálunk is elfogyna, de hát azért két és fel emberre főzök 10 l húslevest, így jó eséllyel marad is ez az :)