2010. jan. 24.

VKF! XXXI. - az utolsó nap - Tálbansült

Figyelem! Még nem késő :-) VKF! XXXI. nevezés ma éjfélig.

A tálbansült - legalábbis mifelénk - amolyan kenyértorta szerű, de ez kifejezetten édes hozzávalókból készül, általában maradék kalács, töltetlen piskóta vagy más, kevert süti adja az alapját.
Nos, karácsony-szilveszterről, az eddigi évek tapasztalataira ezúttal sem rácáfolva, megmaradt néhány szelet beigli, a fagyasztóban pedig búslakodott néhány szelet kakaós kalács.
Szívem szerint meggybefőttel vagy meggylekvárral készítettem volna, de mivel Manó még mindig igen tartozkódik a meggy mindenféle megnyilvánulási formájától, a tálbansültbe házi körtebefőtt került és a darabos meggylekvárt külön kínáltam mellé.



Tálbansült


hozzávalók - ez esetben

8 szelet mákos-, 2 szelet diós beigli, 4 szelet kakaós kalács
3 tojás - a sütemény mennyiségétől is függ
körte befőtt - lehet meggy-, őszibarack befőtt is
2 ek cukor
~ fél dl tej
3 körtényinek megfelelő befőtt, lecsepegtetve
kis margarin a tál kikenéséhez

A sütőt 190-200 fokra előmelegítem.
A maradék beiglit, kalácsot (az sem baj, ha kicsit szárazka már) felvágom, nem túl apróra, amolyan nagyobb falatnyi kockákra.
A tojássárgákat összekeverem a tejjel és 1 ek cukorral, majd alaposan beleforgatom a felvágott beiglit és kalácsot.
A befőtt gyümölcsét lecsepegtetem és felkockázom, majd ezt is belekeverem.
Amíg a kalács-beigli magába szívja az édes, tojásos tejet, egy tűzálló tálat (pl jénai) kikenek margarinnal.
A tojásfehérjéket a másik 1 ek cukorral kemény, selymesfényű habbá verem. A tojáshab kétharmadát, esetleg többet, a masszához keverek.
Az elegyet a kikent tűzálló tálba teszem, elsimítom, tetejére teszem a maradék tojáshabot.
Most viszonylag kevés cukros hab jutott a tetejére, mert a tojássárgák is maradékból voltak, a tojásfehérjéket pedig a fagyasztóból vettem elő és csak kettőt.
Nagyjából 15-25 percig sütöm, fele időt lefedve, aztán addig, amíg a tojáshab szépen megpirul.
Rácsra állítva, de a sütőedényben hagyom kihűlni. Hidegen tortaszerűen, szépen szeletelhető.



Kissé savanykás, darabosra hagyott meggylekvárral tálalom.
Finom :-)



Gyors & könnyű
- Nagyjából 5 perc az előkészítés, a többi idő a sütés és hűtés.

Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon guszta!

Ms. Poppy írta...

Mi is szoktunk hasonlót, bár inkább csak kalácsból vagy zsemléből, egyszerűen felfújtnak hívjuk. Lekvárt, mazsolát vagy étcsokit is szoktunk bele dugdosni, ki hogy szereti. Alkalmas sütimaradék esetén így is ki fogom próbálni, megtetszett a tiéd.:)

mandy tarragon írta...

De jól néz ki :)

Chef Viki írta...

Ezt egész biztos, hogy nagyon szeretném eszegetni :-))

Eszter II írta...

Újoncoknak szabad VKF-es kérdést is feltenni? Annyi volna, hogy a nevezésekről küldesz visszajelzést?

Köszi szépen előre is. Meg a sok munkát, írást, összefoglalót, értékelést, ésatöbbi :)))

Ági, aki főz írta...

Mi történt errefelé? Visszajelzés? Összefoglaló? Valami baj van? Más nem aggódik?

Garffyka írta...

Eszter II - természetesen, bárki kérdezhet VKF!-ről :)
Legjobb tudomásom szerint mindenkinek küldtem visszajelzést, akitől linket kaptam, akár a VKF!-es, akár a Garffykás email címre.

Ági, elnézést a csúszásért, megírtam pár mondatban, hogy össze-összecsapnak a fejem felett a hullámok, azért volt némi késés, a szokásos, 2-3 napon belüli VKF! összesítéshez képest a negyedik napon postoltam.
Remélem, nem okoztam csalódást.