Oldalak

2010. jan. 20.

Lekváros-mákos pacal :O

Ezt Manapó szokta mondani, mikor szerinte elvadult ételt készítek. Mint ez esetben is.
Mert külön-külön finom a kelkáposzta is, a hal is, a narancs is, a fokhagyma is. Na de együtt?!
Ilyenkor beugrik egy szakállas vicc, miszerint az egyszeri gyerek tépelődik: a csokoládé finom! ... a fokhagyma is finom! ... vajon milyen lehet a fokhagymás csokoládé? :-) (bizisten, egyszer kipróbálom)

Ha ezt nem is tudom, azt bizton mondom, hogy a fűszeres kelkáposzta tekercsek és a narancsos-balzsamecetes-fokhagymás hal külön-külön is, és bizony együtt is nagyon finom!



Fűszeres kelkáposzta tekercsek

hozzávalók

1 közepes fej kelkáposzta
2 nagyobb murok
1 kicsi petrezselyem
fél fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
~ 6-8 ek rizs
~ 4-6 ek zabpehely
só, bors
szerecsendió
borsikafű
bazsalikom
1 kk citromlé
2 ek margarin
2 ek olaj
1-2 húsleves kocka

A kelkáposzta torzsáját levágom, külső leveleit, ha tépettek, megviseltek, leszedem. A zöldséget megmosom, lerázom a víztől. Ép-szép külső leveleiből 8-10-t óvatosan lefejtek, lehetőleg ne szakadjanak (vagy ha igen, akkor legalább középen). A lefejtett leveleket leormózom, azaz a vastag részüket elvékonyítom. Ha a levelek nagyon nagyok, (kb kétszer akkora, mint az egész tenyerem, ujjastól), akkor hosszában kettévágom, így az ormózás is könnyebb, egyszerűen kivágom.
Vizet forralok, a leveleket a lobogó vízbe teszem és 3-4 percig blansírozom. Leszűröm és hűlni, csepegni teszem.
A hagymát megpucolom, egészen apróra vágom.
Lábaskában picurka olajat melegítek, rádobom a rizset és a hagymát. Átforgatom, pirítom és felöntöm a rizs mennyiségéhez képest másfélszeres vízzel. Amint rotyogni kezd, lehúzom a tüzet, ne lobogva, de főjjön-puhuljon. Ízesítem: só, bors, szerecsendió, citromlé. Célom, hogy a csak félpuhára főzött rizs szaftoska legyen.
A petrezselymet és másfél murkot megpucolom, nagylyukú reszelőn lereszelem. A maradék fél murkot vékonyra felkarikázom (vagy julien).
A maradék kelkáposztát laskára vágom.
Keverőtálat veszek, belekanalazom a szaftos hagymás rizset, beleszórom a reszelt murok-petrezselymet, belenyomom a fokhagymát. Hozzáteszem a zabpelyhet, egyelőre csak 2 ek-nyit. Bőven fűszerezem: bors, szerecsendió, bazsalikom, borsikafű - ha Manó nem enné, kevéske chilit is tennék bele. A sóval csínján bánok, mert a rizset már megsóztam (igaz, borsóztam és szerecsendióztam is, de ezek nem szoktak túlszaladni). A keveréket jól összedolgozom, ha túl híg lenne, zabpehellyel még dúsítom. Töltelék sűrűségű-állagú elegyig keverem.
A lecsepegett és kezelhetőre hűlt kelkáposzta leveleket egyenként szétteregetem, óvatosan, mert megpuhultak és hajlamosak cafatosodni.
A töltelékből a levelek egyik felére halmozok, nagyjából púpozott kávéskanálnyit, majd töltöttkáposzta szerűen feltekerem.
A margarint és olajat nagyobb serpenyőben megmelegítem, ráteszem a kész töltelékeket és óvatosan, hogy ne essenek szét, két fakanállal forgatva, minden oldalról megkapatom őket, majd a serpenyőből tányérra emelem.
A visszamaradt, forró zsiradékra szórom a laskára vágott kelkáposztát és az aprított murkot. Alaposan átforgatom, pirítom, fűszerezem: só, bors, borsikafű, majd elegyengetem a serpenyőben.
Visszateszem, a tetejére, a tekercseket. Beledobom a két igazi húsleves kockát, aláöntök 2-3 ek vizet, majd lefedem. Nem kevergetem, hogy a töltelékeket ne törjem össze, inkább rázogatom-forgatom. Amint rotyorászni kezd, lehúzom a tüzet. Nagyjából 15-20 percig párolom. Az utolsó 5 percben fedő nélkül, hogy ne maradjon túl sok leve.



Tálaláskor tányérra szedem az aprót, a tetejére sorakoztatom a töltelékeket és tejföllel kicsit megpöttyözöm. Friss, cukkinis-diós kenyérrel ettük.

Ez a fűszeres kelkáposzta tekercs így önmagában is megállja a helyét, ám mivel Manapó nagyon kívánt egy kis halat, hát készült mellé fokhagymás tengeri hal filé. Illetve fokhagymás-balzsamecetes-narancsos is, ez utóbbit én ettem, Manó jóízűen kóstolta, Manapó kissé távolságtartóan nézte :-)



Narancsos-balzsamecetes-fokhagymás tengeri hal filé

hozzávalók

2 tenyérnyi tengeri hal filé (fagyasztott, kiengedve)
1 nagyobb narancs
6-8 nagy gerezd fokhagyma
2 kk balzsamecet
só, bors
2 ek margarin

A narancsot alaposan megmosom, leszárogatom, majd hámozóval (vagy éles késsel) a héjából ujjnyi széles és hosszú darabokat hámozok, a kesernyés fehér része nélkül.
A narancsot kettévágom. Egyik felét felcikkezem, majd éles késsel levágom róla a maradék héjat, hogy csak a hús maradjon. A kapott cikkeket felkockázom.
A hal filéket hagyom kiolvadni, konyhai papírtörlővel leitatom.
Mélyebb tányérba teszem, mindkét oldalukon besózom, bőven borsózom és megcsepegtetem a narancs frissen kicsavart levével.
A fokhagymákat, két gerezd kivételével, megpucolom, de csak annyira, hogy egy réteg héj maradjon minden gerezden! A félretett két gerezdet teljesen megpucolom és kés lapjával szétnyomom.
A margarint serpenyőben felmelegítem, rádobom a hámozatlan fokhagymákat és 2-3 percig pirítom, forgatom. Hozzáadom az ellapított két gerezd fokhagymát, további egy percig pirítom.
A fél narancs levét kinyomom, elkeverem a balzsamecettel, majd a serpenyőbe öntöm és gyorsan elkeverem. Vigyázat!, lő-puffog-spriccel az első fél percben, zsírfogóval vagy fedővel letakarom. Majd a narancshéj darabokat is rádobom, átforgatom.
A forró zsiradékba teszem a halszeleteket és mindkét oldalon megpirítom-átsütöm.
Ha közben a narancshéjak nagyon barnulnának, kiemelem az edényből.
A kész halszeleteket lecsepegtetem, helyükre dobom a felkockázott narancshúst és fél perc alatt átforgatom, majd szűrőkanállal kiemelem. Szintén kiveszem a fokhagymákat is.

A halszeleteket és a narancshúst tányérra rendezem, megpöttyözöm a narancsos-balzsamecetes-fokhagymás zsiradékkal és kívánság szerinti körettel (rizs, krumplipüré, vegyes zöldsaláta, kenyér) tálalom.
Ez esetben a fűszeres kelkáposzta tekercsekkel. Szintén köretnek adom a héjában pirult-sült fokhagymát. A puha fokhagymahús könnyen kipattintható a keménykésre sült héjból. Édes, zamatos és! nincs kellemetlen illata! :-)



Jó étvágyat!

Szószedett:

murok - sárgarépa
laskára vágni - metélre, vékony csíkra vágni

7 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Azt a mindenségit neki! Ki kell próbáljam!!!!

Chef Viki írta...

Ja :-DDD

Azt meg elfeledtem, hogy első bumerángos napon Vogának pacalos beiglit sütött asszem a McLaren-es :-)))

Edit (Esc) írta...

Edes Istenem, ez tenyleg a lekvaros pacal kategoria!

Garffyka írta...

CV - hihi, pacalos beigli! Na, azt megkóstoltam volna, pedig a pacalt nem szeretem (ill egyszer ettem pacallevest, de csak a levéből).
A narancsos csirkemájad után szerintem ízlene neked a narancsos hal.

Edit - ha lánykád nagyon nem akar enni, mutasd meg neki ezt a receptet, aztán ijessz rá, hogy ilyet kap, ha nem eszi meg a főztöd :)

Névtelen írta...

Szia! Játékba hívtalak, majd kukkantsd meg! :)

szepyke írta...

Hu, de megijedtem a címtől!:)))

Felhőlány írta...

Messze nem olyan ijesztő, mint a címe... :))
Mielőtt elragadna a hétvégi VKF! - amire már készülök én is.... -, kérdeznék Tőled valamit, ha van kedved játszani: http://felholanyka.blogspot.com/2010/01/mit-rejt-taskam-jatek.html