Oldalak

2010. jan. 19.

Csábítás, tojás nélkül

Látványos és nagyon finom ez a narancsos, mogyorókrémmel töltött, teljesen tojás nélküli kalács.

Története van :)
Egyrészt, Manó ovijába lehet vinni házi sütiket.
Másrészt, a csoportban, ahova Manó is jár, van egy kislány, aki tojásallergiás és falatnyi tojást sem ehet, sütiben sem. Így készült az oviba sokféle tojásmentes finomság már (pl itt, itt, itt), de kalács még nem.
Harmadrészt, Max barátom segítségével sikerült néhány hófehér, diszkrét és elegáns Rosenthal porcelánt vennem, tányérok, bögrék (egyelőr ennyi, mert a készlet éppen kifogyóban volt, mikor elballagtunk az isparba; de lesz még folytatás).
A fentieket figyelembe véve, azon törpöltem, mi finomat készítsek, amivel méltóképpen felavathatom az új porcelán tányérokat és bögréket. Nos, ez a tojásnélküli, narancsos-mogyorókrémes kalács lett a(z egyik) győztes.

Ezúttal, próbaképpen első sütésre, fél adag készült, "házi használatra". A leírásban a teljes adagot adom meg, hiszen legközelebb - még a héten - így fogom sütni, ez elég lesz 28 ovimanónak :)



Narancsos-mogyorókrémes kalács, tojás nélkül


hozzávalók

4 dl narancslé *
2 ek olaj
1 kk ecet
30 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt (BL55)
1 kk só
4 ek cukor
1 ek vaníliás cukor (1 cs)
1-2 narancs reszelt héja
1 kk sütőpor
1/4 friss élesztő

mogyorókrém

1 ek folyékony habtejszín
1 ek tej

A recept Olympos narancslét ír, én frissen csavart narancslevet használtam, szerintem a kalács előnyére vált a valóban 100%-os narancslé :)
Az alaposan megmosott narancsok héját lereszelem, levüket kifacsarom; két nagyobb narancsból kijött több is, mint a szükséges 4 dl.
A kenyérsütő gép formájába öntöm a narancslevet, rá az olajat és ecetet. Fontos! Az ecet a tészta keléséhez és lazaságához kell! A kész kalácsnak sem ízén, sem illatán, sem útóízén nem érződik az ecet!
A folyékony hozzávalókra szórom a reszelt narancshéjat, majd rákanalazom a lisztet.
Cukrokat, sót a forma különböző sarkaiba teszem, az élesztőt középre morzsolom, rászórom a sütőport.
Dagaszt-keleszt programot indítok. A ciklus vége fele nem győzöm szagolgatni az édes, narancsos illatot, ami a kenyérsütő gép felől árad :)
A gyönyörű hólyagosra dagasztott, szép szálasra kelt, laza, de nagyon jó állagú tésztát enyhén lisztezett lapítóra szedem. Gyöngéden átgyúrom és téglalap alakúra nyújtom-húzogatom. Még átdagasztás után is tele van a dagasztás-kelés során keletkezett hólyagocskákkal, jól dolgozott az élesztő és a sütőpor is.
A tésztát hosszában kettévágom.
A mogyorókrémet néhány percre olvasztó programon a mikróba teszem, nem lesz meleg, de jobban kenhető a narancsillatú tésztán.
A két tésztacsíkót beiglihez vagy piskótatekercshez hasonlóan feltekerem. A tekercseket egymás mellé helyezem és középről indulva először egyik, majd másik irányba összeforgatom kettős fonatba.
Margarinnal kikent, lisztezett, levehető oldaló tortaformába gömbölyítem (a fenti adag feléhez kisebb méretű formát használtam; az egész adaghoz valószínűleg a nagyobb méretű forma kell). Természetesen lehet sütőpapírral bélelt formában is sütni, akkor számolni kell azzal, hogy a megsült kalács oldala felveszi a sütőpapír gyűrődéseit.
Tiszta, száraz konyharuhával letakarom és langyos-meleg helyen 30-35 percet kelesztem; láthatóan megnő a tészta.
190-200 fokra előmelegítem a sütőt.
A megkelt kalács tetejét habtejszín-tej keverékével megkenem, majd 30-32 perc alatt aranybarnára, készre sütöm. Ha sülés közben a kalács tetejét megkapná a forróság, alufóliával le lehet takarni.
A kész, illatos kalácsot rácsra teszem. 5-8 percig a formában pihentetem, majd lekapcsolom a sütőforma oldalait, a kalácsot leemelem az aljáról és rácsra állítva tovább hűtöm.



A képekhez no comment :), a kalács nagyon narancsos (de nem túlságosan :), a mogyorókrém csábítóan és ingerlően kacskaringózik a puha, laza, foszlós tésztában.

Max, ezúton is köszönöm a pontokat! :)



Jó étvágyat!

Tipp & trükk:
* a kalácsot természetesen lehet egyben, bármilyen töltelék nélkül is sütni, de akár diós vagy csokis töltelékkel is kiváltható
* tésztája egy kis maréknyi aszalt gyümölccsel gazdagítható; ebben az aszalt gyümölcsöket apróra vágva, 1 ek lisztben megforgatva, a dagasztás vége felé kell a tésztához adni

9 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ha megint azt mondom rá, hogy szűzanyám :-))), akkor azt jelenti, hogy nekem is meg kell sütnöm záros határidőn belül :-))

Meseszép lett, már megint! S mennyire finom lehet...

Ms. Poppy írta...

Azok a kacskaringózó mogyorókrém- csigák...Nagyot sóhajt és képzeletben beleharap!^^
:)

Kata írta...

Garffyka, nagyon belehúztál mostanában kelt tészta ügyben; hozzá kell fogjak, mert nagyon csábítóak. Ráadásul tudom, hogy tojás nélkül is ragyogó kalácsot lehet sütni, kipróbáltam már én is.

Moha írta...

Hát ez mesésen hangzik és kár hogy nincs illatátvitel! Ki kell próbálnom!
Egy 26-os formába bele fog férni ugye?

Garffyka írta...

Moha, igen, belefér.

Lányok, köszönöm :) Higyjétek el, érdemes ezt is megsütni, amilyen gyönyörű annyira finom :)

Gyöngyi írta...

Nem bírom én ezt a sok streszt.. Már megint.. gyönyörű!!

szepyke írta...

Garffyka, ez pazar lett! Valami gyönyörű!

Dius írta...

Ez valami isteni finom lett! A karácsonyi asztalon biztos helye lesz :-)

Garffyka írta...

Dius, nagyon örülök, hogy ízlett! :-)
Biztosan szép dísze lesz a karácsonyi asztalnak is :-)