Oldalak

2009. szept. 29.

VKF! XXVIII. - Körte, sajt és kortynyi bor

Ez a gyors és ínycsiklandó finomság is a VKF! XXVIII lázában készült. Elismerem, szőlő nincs benne, és bor is csak igen kevéske. Viszont annyira, de annyira csábító, illatos, aromás, zamatos, hogy megkockáztatom a nevezését.
Az ötletét egy - légköri zavarok miatt nagyon recsegő - rádióműsorban nagyoltan elhangzó és félfüllel elkapott recept adta. Pontosabban, annyit sikerült kihallanom, kibogoznom, hogy "körte", "sajt", "szerecsendió". Nem sok. Amíg hazaértem, töprengtem rajta, gondolat-főztem és -kóstoltam, hmmmm, így látatlanban egészen finom.
Nos, a valóságban is az. :-) Volt. :-(



Körtés előétel
vagy köret

hozzávalók

2 nagyobb, kemény körte
"semleges ízű" sajt - pl Trappista, Edami
füstölt sajt - Karaván
5 kk száraz fehérbor
só, fehérbors
szerecsendió
kevéske margarin

A sütőt 175-180 fokra kapcsolom.
A kétféle sajtot lereszelem.
A körtéket megmosom, hosszában kettévágom. Nem hámozom. A fél körték magházát kiemelem (kiskanál, karalábévájó), majd a körtehúsból is kivágok (kiskanál) annyit, hogy nagyjából bő fél centinyi hús maradjon a héjig. Hogy a tepsiben szépen megálljon, minden körtére kis "talpat" vágok. Nem kell sokat levágni a domborodó részből, és arra vigyázok, hogy a kikapart körtét ne lyukasszam ki.
A kikanalazott és a levágott körtehúst felkockázom, összeforgatom a reszelt sajtokkal. Csipetnyi sóval, viszonylag sok fehérborssal és még több frissen reszelt szerecsendióval fűszerezem. Fél körtére 1 kknyi fehérbort számolok, ezt is a körte-sajt keverékhez adom. A maradék 1 kknyi fehérborral megkenem a fél körték húsát.
A fél körtékbe visszatöltöm a sajtos-boros keveréket, jól megpúpozom és kicsit a körték szára fele is halmozok a töltelékből.
Margarinnal kikent tepsibe teszem a töltött körtéket, a töltelék tetejére is teszek picurka margarint, majd betolom a forró sütőbe.
Csak addig sütöm, míg a sajt elkezd olvadni; nem hagyom megbarnulni, mert a megégett sajt keserű és elrontaná ezt a finomságot.
Az illata fantasztikus, a látványa úgyszintén (elnézést a kapkodó fotóért, de már nagyon enni akartuk), az íze pedig ... hmmm ... aki szereti a gyümölcs-sajt párosítást és kedveli a füstölt sajtot, biztos szeretni fogja ezt a pillanatok alatt elkészülő körtés finomságot is.
Azon frissiben, langyosan a legfinomabb. Lehet előétel vagy natúr szelet, párolt hús mellé köret. Pirítóssal akár könnyű vacsora is. És érdemes személyenként legalább egy egész körtét számolni ... mi csak illemből nem marakodtunk az utolsó fél körtén :-)



Gyors & könnyű - Nagyjából 5 perc munka és 10 perc sütés.

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Én szeretem ezt a párost, jelentkezem!

Huh, de isteni finom lehetett! Jé, épp ma vettem körtét :-)) Isteni jel?

Garffyka írta...

Lányom, tedd, mit tenned kell, reszeld a sajtos, töltsd a körtét :D

Anna írta...

De ötletes!