Oldalak

2009. szept. 24.

Egy tányér leves

Időnként nagyon is sokat ér :) Mondták már okosabbak, hogy lé tartja a szolgát s kötél a gazdát :)
Ez a leves, ha akarom hígabb és leves, ha akarom sűrűbb és egytálétel. Amolyan Jolly Joker :) És mindössze fél órányi időbe telik, míg elkészül. Szóval ez egy gyors Jolly Joker :)



Zöldségleves darált marhahússal


hozzávalók

2 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
~ 80 dkg darált marhahús
~ 80 dkg vegyes zöldség (karfiol, karalábé, murok, kukorica, petrezselyem, zöldborsó, zöldbab, ...; lehet fagyasztott is)
3-4 paradicsom*
~ 3 dl paradicsomlé*
* vagy 1 konzerv hámozott paradicsom
2 ek margarin
só, bors
bazsalikom, csombor
fél levélke babérlevél

A hagymát és fokhagymát megpucolom, apróra vágom, a darált marhahússal együtt a habzásig hevített margarinra dobom és nagyjából 10 percig pirítom, amíg a hús morzsás és barnás lesz.
Közben megmosom, megpucolom, felaprítom (kockázom, karikázom, rózsáira szedem, stb) a vegyes zöldséget. A paradicsomokat lobogó, majd hideg vízbe teszem, héjukat lehúzom, húsukat felkockázom.
A húst felöntöm bő másfél liter vízzel, hozzáteszem a vegyes zöldséget és a paradicsomot is; amennyiben hámozott paradicsomkonzervet használok, akkor azt lé nélkül.
Fűszerezem: só, bors, bazsalikom (sok), csombor (aka borsikafű), babérlevél.
Magas tűzön tartom, amíg felforr, majd alacsony-közepes tűzön főzöm 10-15 percig. Hozzáöntöm a paradicsomlevet, egyet lobbantok rajta megkóstolom, ha kell, utánnafűszerezem (nem kellett).
Kész is.

Bővebb lére hagyva (kb 2 l lé a fenti mennyiségekhez) ízletes, gazdag, sűrű leves. Kicsit szűkebb lével és 10-10 dkg-nyival több hússal, illetve zöldséggel egy kissé leveses egytálételt tálalhatok.
Aki a csípőset szereti, kevéske belefőzött chilipaprikával bolondíthatja meg.



Gyors & könnyű - ~ 5 perc előkészítés és 30 perc főzés; a húst is pikk-pakk le lehet darálni (húsdaráló vagy késes aprító), de lehet eleve darált húst venni a hentesnél.

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Juj de jó!

Ezer éve nem főztem ilyet! Pedig hej de jó tud lenni!

Ancsika írta...

Garffykám! ez egy szuper leveske! Ilyet még nem csináltam, de most jött el az ideje! Van is darált marhahúsom :)

Garffyka írta...

CV, köszönöm :)

Ancsika, jó étvágyat hozzá, nekünk nagyon ízlett!