Oldalak

2009. szept. 14.

Spanyolviasz

Heuréka!
Feltaláltam!
A spanyolviaszt :-D Gondolom, nem először és nem utoljára. Most éppen sült paprika krém formájában.
Valami hihetetlenül finom!
És csak egy kicsit macerás, amíg a paprikákat meghámozom, de megéri, bőven megéri!
Manapómnak nagyon ízlett, és karakteres, erős piros színe ellenére, még Manó is megkóstolt néhány kanálkányit. Legközelebb fehér húsú paprikával próbálkozom :-)



Sült paprika krém


hozzávalók

1 nagy fej hagyma
4 darabka sült paradicsom* (azaz 1 nagy vagy 2 kisebb egész paradicsom megsütve)
6 db húsos kápia paprika (gogos, azaz paradicsompaprika nem volt a zöldségesnél)
só, bors
picurka őrölt kömény
gondolatnyi csombor (borsikafű)
2 ek sült paradicsom olaj (vagy olivaolaj)

A paprikákat megmosom, alufóliával vagy sütőpapírral bélelet tepsibe sorakoztatom és forró (200 fok) sütőbe tolom; 30-40 perc múlva megforgatom és újabb 20-30 perc múlva kiveszem őket tepsistől. A paprikákat a száruknál konyhakesztyűvel megfogom - lévén a kezemről hiányzik a natúr azbesztbevonat - és egy tálba teszem, lefedem, 15-20 percig hűvös-hideg helyre teszem.
Amíg a paprikák sülnek, majd hűlnek, a hagymát megpucolom, egészen apróra vágom - késes robotgép, köszönöm Manapó :-) - majd a forró olajon aranyszínűre párolom. Nem pirítom, csak párolom! Félidőben hozzászedem a sült paradicsomokat* (lsd. Tipp & trükk), ezek kis levet is adnak még, nem kell vízzel feltölteni, hogy a hagyma leégését megelőzzem. Ha kész, félrehúzom a tűzről.
A paprikákat, amint kezelhető melegre hűltek (igen, fedetlenül hamarabb hűlne, így viszont, fedő alatt tarva egy kicsit, a héjuk könnyebben lehúzható), megpucolom. Ez ad egy kis vesződséget és hát nem fehér ruhához való munka a megsült paprikák leheletvékony héját lehúzgálni, de megéri a fáradtságot. A megpucolt paprikákat hosszában kettévágom, a csutkáját és a magjait is kiszedegetem. A paprika húst a hagymához teszem.
Az egészet visszamelegítem, amíg diszkréten rogyogni kezd, beleszórom a fűszereket és nagyjából két-három percig poszogtatom, majd egy mélyebb edénybe szedem az egészet.
Előkapom a merülő botmixert és fél perc alatt simára, selymesre, krémesre turmixolom.
A langymeleg krém kóstolgatását, ha nehezen is, de abbahagyom és a maradék krémet hűtőbe teszem.
Később, immár vacsoránál, megállapítom, hogy hidegen sokkal finomabb, mint langyosan. :-D



Jó étvágyat!

Tipp & trükk: Ha valamilyen véletlen folytán nincs sült paradicsom, akkor veszek egy nagyobb fej paradicsomot, fél percre lobogó vízbe, majd másik fél percre hideg vízbe teszem, héját könnyen lehúzom, félbe-negyedbe vágom, a magos részét kiszedem, a húsát a hagymához aprítom és addig párolom, míg a paradicsom fölös levét a hagyma felissza.

6 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Ez aztan a finom spanyolviasz. Nezzd majd meg mit keszitettem sultpaprikabol.
A sultpapriokat gyorsan tedd nejlonzacskoba es hadd ott amig kihul, sokkal hamarabb lejon a heja.

Chef Viki írta...

Nyami :-)

Hét vége felé én is időzítettem egy sültpaprikás receptet :-D Éljenek a spanyolok a viaszukkal!

Ez a krém viszont szuper!

Daisy írta...

A paprika sütése sokkal egyszerűbb, ha félbe vágod, kimagozod és így teszed tepsire. Pici olajjal meg lehet kenni a tetejét. Sokkal hamarabb megsül, nem kell annyira figyelni rá. Ha nem használod a sütőt, akkor hagyd benne, amíg kihűl és megpuhul egy kicsit. Nem kell sehová rakosgatni. Az idén kísérleteztem ki és nagyon bevált. Már a fagyasztóban van a téli szügségletem is.

Garffyka írta...

Daisy, köszönöm, ki fogom próbálni így is, most szombatra úgyis nagyobb adag sült paprikakrémet tervezek készíteni.

Kata írta...

Szia Graffyka!
Tegnapelőtt olvastam a receptet,ma elkészítettem.Közben kóstolgattam,kóstolgattam.....és kóstolgattam.Isteni finom!!

Garffyka írta...

Kata, nagyon örülök, hogy ízlett! :)