Oldalak

2009. szept. 29.

VKF! - XXVIII. - Részeges-gyümölcsös karaj

Trinity barátném érdekes területet választott a VKF! XXVIII. témájának - Őszi, esetleg szüreti étkek.
Hmmm, szőlő, bor, must, szilva, körte, ...
Aztán pár nappal ezelőtt csak kapkodtam a fejem. Négy zöldségest végigjártam, szőlőt szerettem volna venni. ... Sehol. Elfogyott. Nem kaptunk. Nincs. Nem is lesz. ... Én botor, ősszel, szüret idején akartam szőlőt venni!
Szerencsére kis kreativitással megoldottam, s készült két nagyon finom, őszies hangulatú étel. Szőlő nélkül. De, kis szerencsével talán befut egy harmadik is, ha sikerül szőlőhöz jutnom. Esetleg ellátogatok egy szüreti bálba és csenek a csőszök elől :-)



Részeges-gyümölcsös karaj


hozzávalók

4 szelet karaj (1 kg ~ 1200,- )
4 db körte - ha jól tudom, szenes körtének nevezik azt, amit én vettem (1 kg ~ 300,-)
20 szem szilva - szép nagy, magvaválós (1 kg ~ 200,-)
nagyjából 3 dl száraz fehérbor - Csopaki Chardonney
kevéske liszt
~ 5 dkg margarin
só, bors
fehérbors
kakukkfű
szerecsendió

A karajt - most rövidkarajt kaptam szépet - kicsontozom. A csontokat a rajtuk maradó kis hússal nem dobom ki, vétek lenne, szépen becsomagolom és irány a fagyasztó, leveshez, káposztás ételhez a későbbiekben tökéletes lesz. A kicsontozott hússzeleteket két fólia közé téve kipotyolom (fólia között, így sem a lapító, sem a potyoló, sem a konyhapult nem lesz húscafatos), majd mindkét oldalukat csipetnyi sóval, frissen őrölt borssal és kevéske szerecsendióval jól bedörzsölöm és kevéske lisztbe beleforgatom. (4 perc)
A margarint habzásig melegítem, ráteszem a hússzeleteket és mérskéletebb, de nem alacsony lángon tartva mindkét oldalukat megkapatom. (~ 4 perc)
Fedőt tartok a serpenyő fölé és a hús alá loccsintok kb 1 dl fehérbort, rögtön lefedem és alacsony lángra kapcsolok. A fedő azért kell, hogy a forró margarinra loccsanó fehérbor ne a kezemre vagy a platnira fröccsenjen fel. Nagyjából 10 perc alatt vajpuhára, omlósra párolom a karajt a borban, időnként a fedő alá kukkantok, megfordítom a szeleteket és még kb 1 dl bort öntök alá. (~ 10 perc)
Közben a szilvát és körtét megmosom, a szilvákat kimagozom, negyedelem és nagyjából a feléről lehúzom a héjat; a körtét meghámozom, felkockázom. Jó időzítéssel, mire a gyümölccsel végzek kész a hús, a körtekockáknak nem lesz idejük megbarnulni, ezért nem is locsolom meg citromlével.
A hússzeleteket kiveszem, melegen tartom (azaz pl hőálló tányérra teszem, lefedem és beteszem a langyos sütőbe), a serpenyőbe teszem a körtét és a héjtalanított, negyedelt szilvát. Lapos fakanállal felkaparom az értékes szaftot, ami a serpenyő aljára ragadt, a gyümölcsöt összeforgatom a hússzafttal, fűszerezem: fehérbors, apróra vágott friss kakukkfű (4-5 ágacska), szerecsendió. Felöntöm 1 dl fehérborral és időnként átforgatva 2-3 percig párolom. Az utolsó fél percben hozzáteszem a héjasan maradt, negyedelt szilvát is, kétszer-háromszor átforgatom és lehúzom a tűzről. (~3 perc)
Nem kell sem tejszín, sem más sűrítés, a héjtalanított szilva húsa szépen besűríti a gyümölcsös körítést.
Tálaláskor ugyanazzal a száraz fehérborral kínálom, amit a főzéshez használtam.



Gyors & könnyű - Igen szűken számolt félóra alatt tálalással együtt kész van és nem igényel különleges konyhatündéri tudást. A végeredmény könnyű és zamatos, a borban omlósra párolódott húst ingerlően köríti az enyhén roppanós körte és az édes-savanykás szilva.



Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

trinity írta...

Ebből most azonnal kérnék szépen, nem baj, ha nincs szőlő:)

Limara írta...

Nagyon szeretem az ilyen ételeket,nyelek nagyokat!:)

Chef Viki írta...

Hú, micsoda képek, gyönyörűek!

És ez az étel, indulok vacsoravendégnek!

Garffyka írta...

Szívesen várok mindenkit ebédre-vacsorára :-D