Oldalak

2009. szept. 15.

Dimbes-dombos kenyér

Manó nagyon szereti az "aparopogóst", ami nálunk a kétszersült (lánykori nevén pirítós) beceneve.
Legyen hát itthon aparopogós betárazva, de akkor már legyen - kövér lúd logikával - olyan kenyérből, ami pirítósnak is nagyon finom. Fellapoztam régi barátom, a nagy kenyérsütő könyvet, s így lett egy szép dimbes-dombos korpás kenyerünk.



Kefíres korpás kenyér

hozzávalók - közepes / nagy

víz - 185 ml / 230 ml
kefír - 175 ml / 210 ml (kefír hiányában natúr joghurt)
napraforgóolaj - 1,5 ek / 2 ek
liszt (BL55) - 260 gr / 375 gr
teljeskiőrlésű liszt - 200 gr / 250 gr
búzakorpa - 40 gr / 50 gr
cukor - 2 ek / 2 ek
só - 1,5 tk / 2 tk
szárított élesztő - 1 tk / 1,5 tk

A hozzávalókat rendre bepakolom a kenyérsütő gép formájába, alólra a nedves, rá a száraz hozzávalók, cukor és só a lisztek és búzakorpa tetejére, ellentétes sarkokba, élesztő középre.
Dagaszt-keleszt programot indítok és másfél óra múlva enyhén lisztezett lapítóra borítom a szépre kelt, enyhén barnás tésztát.
Finoman átdögönyözöm, majd négy részre osztom, ezekből egyenlő hosszú rudakat sodrok, majd egymás mellé helyezem. Középről elkezdem négyes fonatba fonni, mikor az egyik felével végeztem, megfordítom a lapítót és a tésztarudak másik felét is megfonom.



Egy kis-közepes méretű kerek jénai edény alját és oldalát kibélelem sütőpapírral úgy, hogy az oldalánál legalább fél tenyérnyivel fennebb érjen a papír. A megfont kenyértésztát a kerek jénaiba igazítom, a két végét visszahajtom-eldolgozom, a tésztát úgy rendezem, hogy a jénait egyenletesen kitöltse.



Tetejét meghintem liszttel, tiszta konyharuhával letakarom (esetleg egy nagyon könnyű párnát is teszek a tetejére) és a gyönyörű indián nyárra tekintettel, az edénykét, benne a kenyértésztával, egy pokróccal kibélelt székbe teszem, ki a teraszra, megkelni. (~ 30-40 perc)
A sütőt 200 fokra előmelegítem, a megkelt dimbes-dombos kenyeret behozom a teraszról, a tetejét meghintem langyos (nem hideg, mert kelt tészta és összeesik, ahol hideg víz éri) vízzel és a sütőbe tolom.
Nem néztem az időt, érzésre nagyjából 30-40 percig sült a kenyérke. A jénaiból kivéve, rácsra téve hűlt langyosra, ehetőre.



Nemcsak nagyon egészséges a teljeskiőrlésű liszt és a búzakorpa igen magas rosttartalma miatt, de kifejezetten lágy, foszlós, csábítóan barna belű kenyér kerül az asztalra, ami frissen is igen finom és kiváló pirítós is készülhet belőle.



Jó étvágyat!

Természetesen lehet formában is sütni és megfonni sem kötelező a kenyértésztát, igaz, akkor a dimbek-dombok elmaradnak.

10 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Áááááááááááá, de káprázatos!!!

Kérekszépen! Sültpaprika-krémmel :-)

Edit (Esc) írta...

Szohoz se jutok!
Beallok a sorba en is egy szeletert!

Garffyka írta...

Lányok, reggel készítettem be egy adagot, estére megkel, csak formázom-kelesztem-sütöm és máris küldöm az esti szellő szárnyán :D

Kata írta...

Én is, én is kérek!!!!

trinity írta...

Gyönyörű!!!!!!! Én is paprikakrémmel kérném....

Moha írta...

Ez nagyon szép lett, én sajtkrémet készítettem ma, nekem ahhoz küldheted az adagomat!

Jó ötlet a 4-es fonás,én eddig csak kalácsot fontam így, no de most!!!

Ancsika írta...

Egyszerüen álomszép! :)

KryaSpirit írta...

Nagyon szép a kenyered! Érdekes, hogy se kenyérliszt, se búzasikér, jó sok benne a "barna" hozzávaló nincs benne, mégis foszlós, puha lett! Ráadásul nagyon egészséges is. Mi a titka?

KryaSpirit írta...

szóval mégegyszer nekifutok: ....se kenyérliszt, se búzasikér nincs benne, jó sok a barna hozzávaló......

Garffyka írta...

Benzsi, talán a víz és kefír, ami benne van, teszi ilyen lággyá, foszlóssá. A barnaságát lehet fokozni, ha cukor helyett ugyanannyi melasszal készül.
Nagyon szépen megmarad a kenyér frissnek, vasárnap sütöttem egy másodikat is, abból ma reggel fogyott el az utolsó három szelet, még mindig foszlós és fino volt.