Oldalak

2009. szept. 21.

Gyors ez+az

Valószínűleg tudatalattim indián létre váltott, s ehhez felvette ősi indián nevem, Öreg Szem ..., mert az utolsó pillanatban vettem észre, nincs kenyér a kosárban. Viszont vészesen közeledett a vacsoraidő. Egyik kisbolt zárva, másik ugyan nyitva, de ott legfennebb harmadnapos kenyeret kapnék. A palacsintát leszavaztam, rántotta volt nemrég, Manó kipiszkálná az ananászt a hawaii csirkéből, gomba nem volt otthon, a félkészen lefagyasztott sk pizzatészta elpárolgott a mélyhűtőből. Valami mást szerettem volna, amihez jól illik a nemrég bontott házi vegyes savanyúság.
Odatettem vizet főni, majd tészta kerül bele, előkaptam a fagyasztóból egy szűkösebb napokra eltett lábas csirkecombot, rittyentettem egy adag fehérmártást, sok szerencsendióval, sok petrezselyemmel.
Ez lett belőle.



Gyors ez+az

fehérmártásos tészta csirkehússal, muffinformában


hozzávalók

4-5 marok tészta - jelen esetben pillangó (masni) tészta
1 egész csirkecomb (1 kg ~ 750,-)
~ 5 dkg vaj (25 dkg ~ 120,-)
~ 3-4 púpozott ek liszt (1 kg ~ 100,-)
~ 0,4-0,6 l tej (1 l ~ 120,-)
1 tojás (~ 30,-)
só, bors
szerecsendió
friss petrezselyemzöld
olaj
1-2 ek lenmag

A fagyasztott lábas csirkehúst* kiveszem a mélyhűtőből és mikróban, alacsony fokozaton felengedem.
Vizet teszek főni a tésztának, mikor lobog, megsózom, kevéske olajat öntök bele és beleszórom a tésztát. Al dente főzöm, utánna leszűröm és alaposan lecsepegtetem.
Amíg a tészta fő, elkészítem a fehérmártást: a margarint felolvasztom, mikor habzik, rászórom a lisztet, gyorsan elkeverem, majd egy mozdulattal felöntöm a tejjel. Ha egyszerre öntöm hozzá a tejet, legalábbis nagy részét és folyamatosan keverem, a mártás nem lesz csomós. Fűszerezem, só, bors, szerecsendiót frissen reszelek rá.
A tojást kettéveszem, sárgáját a mártáshoz keverem, alacsony tűzön. Fehérjéből kemény habot verek. A mártáshoz szórom a csokor finomra aprított petrezselyemzöldet, elkeverem és félrehúzom a tűzről. Néhányszor átkeverem, hogy kicsit hűljön, de közben ne bőrözzön be, majd könnyű mozdulatokkal hozzáforgatom a tojásfehérje habot.
A mártást összekeverem a falatokra vágott csirkehússal és az éppen lecsöpögtetett tésztával, majd egy részét kivajazott muffinformákba kanalazom. Maradék részéhez hozzákeverem a lenmagot, ezt is a muffinformákba adagolom és mielőtt a forró (180 fok) sütőbe tolnám, néhányuk tetejére is szórok csipetnyi lenmagot. Nagyjából 15 perc alatt megsül, és további 5-10 perc alatt kihűl annyira, hogy a formából szépen kimozdítható legyen.



* Ha nincs maradék kész husi (főtt, sült), akkor a húst kis kockára vágom, kevéske olajon megfuttatom, amíg kifehéredik, majd 1-2 ek vizet aláöntve készre párolom.

Gyors & könnyű - legfenebb 30 perc és kész van. A csirke mellett-helyett kockára vágott sonkát, párolt gombát, de akár párolt zöldséget is keverhetek a fehérmártáshoz. A tészta - amennyiben például van otthon fél fogra sem elegendő, hűtőfoglaló főtt krumpli - kiváltható.
A jótékonyan takaró fehérmártás alatt sok minden elfér, hűtőtakarításra is alkalmas :-)

Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

trinity írta...

Nagyon ötletes!!! Micsoda helyes a muffinformában, biztos Manónak is tetszett!

Chef Viki írta...

Lementem hídba! Ez micsoda leleményes ötlet! Fantasztikus!

Edit (Esc) írta...

Jo otlet, de en kerek kenyeret melle! Maskepp nem esik jol az etel.

Ancsika írta...

ez ám a találékonyság! :)

Garffyka írta...

Edit, frissen sült cukkinis-diós kenyérkét tudok kínálni mellé :)

Cukroskata írta...

Ezek a legjobb ételek, amit az ember az otthon lévő dolgokból dob össze :-)