Oldalak

2009. szept. 17.

Barackos-banános karamellás

Szemezgettem ezzel a sütivel a NL-ban és közben arra gondoltam, vagy megsütöm és akkor egy valamilyen másikat is mellé, hogy Manó is egyen sütit, vagy valami mással sütöm, mint barack, hogy Manó is egye. Mert pici fiam szerint a barack szép, hamvas, színes, illatos, finom ... de, édesanyám te edd meg, köszönöm, nem kérem.
Szerencsére, néhány pufók őszibarack társaságában, három banán is ücsörgött a kamrában.
Így lett az alábbi süti. Egészen kicsit garffykásítottam a receptet. A kész süti sajnos, legjobb akaratom ellenére sem lett olyan szépen fényképezhető, mint a NL-s recept, de hát ez van, a profisághoz vezető út göröngyös és bizony akadnak benne finom, de fényképezhetetlen sütik. Azért megettük :-), Manó a banános részét, mi Manapóval az őszibarackosat.



Barackos-banános karamellás süti

hozzávalók - tészta

2 dl joghurt
1,5 dl olaj
1,5 dl cukor
2 ek vaníliás cukor (2 cs.)
3 dl liszt
1 cs. sütőpor
2 tojás
gondolatnyi só

hozzávalók - gyümölcs, karamell

5 nagy fej őszibarack
2 banán
1 ek citromlé
15 dkg cukor
3 ek darált dió

A karamellhez kimért cukrot edénykébe zuttyintom és kis lángra teszem, hogy lassan karamellizálódjon.
Az őszibarackokat megmosom, megtörölgetem, majd cikkekre vágom; a banánokat meghámozom és ferdén felkarikázom; a gyümölcsöket kevéske citromlével meglocsolom, hogy ne barnuljanak.
A tojásokat habosra keverem a cukrokkal, hozzádolgozom a joghurtot és az olajat, majd a sütőporral összekevert lisztet kanalanként beleszitálom és eldolgozom.
Időnként a karamellizálódó cukorra nézek, elkezdett folyósodni. Mikor az egész cukor karamellizálódott, egy kapcsos tortaforma aljába öntöm; igyekszem úgy, hogy mindenhova egyenletesen jusson. Ha a cukor visszakeményedik (pillanatok alatt), kicsit visszateszem a tűzre, hogy felolvadjon.
A cikkezett, karikázott gyümölcsöket kicsit egymásra csúsztatva sűrűn kirakom a cukorral bevont tortaforma alját (egy nagy cikk banános lesz, a többi barackos), majd ráöntöm a tésztát és kicsit a konyhapulthoz ütögetem, hogy a tészta kitöltsön minden rést.
170 fokra előmelegített sütőbe teszem és 40-45 percig sütöm (tűpróba).
Miután kivettem a kész sütit, néhány percig a formában pihentetem, majd egy nagyobb, lapos tálaló tányérra borítom. A forma oldalait lekapcsolom és az alját (ami most felülre került) is leveszem.
A kész barackos-banános karamellás sütiben így a gyümölcsök felülre kerülnek, szerényen meghúzódva az ínycsiklandó karamellás réteg alatt.



Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Sutes kozben nem folyik ki egy kis karamell a formabol? En megjartam egyszer a tortaformaval, de mar nem is tudom mit sutottem, akkora fust lett...

Chef Viki írta...

Most ebédelek.

Mehetek-e desszertre? Ugye mehetek???

Garffyka írta...

Edit, nem, szerencsére ez a tortaformám nagyon jól zár, nem folyt ki belőle. De, gondolom, egy kis sütőpapír a forma aljára, úgy, hogy kicsit az oldalára is felsimuljon, sokat segíthet.

Viki drága, gyere persze, az utat úgyis tudod már :)

Edit (Esc) írta...

Hat igen, ezek szerint nem zar tokeletesen. Kiprobalom papirral. Nagyon szeretem a karamelles dolgokat.

trinity írta...

Én is nagyon szeretem így, gyümölcsökkel különösen!!

Eddig szilikonos, ergo kiborítható formáben sült az ilyen sütim-ezért nem tudott kifolyni. De a papír is tökéletes!!!

Karulino írta...

Nagyon jó a fotó! És gondolom az íze sem volt utolsó.

Garffyka írta...

Karulino, ha szereted a karamellás dolgokat, akkor nagyon finom! Manapóm annyira viszont nem rajong a karamelláért, ő diszkréten leszedte a tetejét és a gyümölcs-tésztát ette, de azt jó étvággyal :D

Edit (Esc) írta...

Szentsegtores! En epp azt a karamellt ennem le eloszor!