Lapozgattuk, ízlelgettük, párommal együtt is és külön-külön is. Kis cetlikkel megjelöltem néhány ételt, ezeket mindenképpen el szeretném készíteni (persze, rendre mindet, de egyes alapanyagok beszerzése nehézségbe ütközik).
Nos, családom férfiemberei megelőztek. Ők főztek-sütöttek először G.R. vasárnapi menüsorából. Így esett, hogy tegnap este látványra is csábító, igazi ínycsiklandó finomság várt az ebédlőasztalon.
Gesztenyés-csokoládés trüffeltorta lemon posset-el
Jól hangzik, ugye?
És milyen finom!
A sűrű állagú, szilárd és mégis krémes gesztenyés-csokoládés trüffeltorta remek kísérője a lemon posset, magyarítva, citromkrém. A tömény édes és a könnyed savanykás számomra tökéletes párost alkot. (ahogy elnézem, kollegáim számára is, pillanatok alatt eltűnt a kóstolónak hozott finomság :-)
Hugh gesztenyés-csokoládés trüffeltortája
Ami nem is a "f" betűs fickóé, hanem Hugh barátjáé, de mivel a nagy séf méltónak találta feltüntetni saját vasárnapi menüsorai között, bizonyára tud valamit; mármint a torta.
ez készül, a Nagykönyv szerint
hozzávalók (6-8 személyre)
25 dkg fekete (ét) csokoládé
25 dkg margarin + kenéshez
25 dkg hámozott, főtt gesztenye
1,25 dl teljes tej
1,25 dl tejszín (18-20%-os)
4 nagy tojás
12,5 dkg finom kristálycukor
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKoGDgYIfOVYP7Gk6zXkVwdo-hbsR5LIeQ9ZdMxGDkHeCVC8X4capBrHxjXVMnku01ALgKt8ptSdWfpeygjVhzo1qEamGjR-ItCtFlFCD4_jznOAxyD7tV612FyhbH214RBbEauF1H-g/s200/hozz%C3%A1valok.jpg)
A darabokra tört csokit a vajjal gőzfürdőn felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
csoki és vaj, olvasztás előtt
Gesztenyés-csokoládés trüffeltorta lemon posset-el
Jól hangzik, ugye?
És milyen finom!
A sűrű állagú, szilárd és mégis krémes gesztenyés-csokoládés trüffeltorta remek kísérője a lemon posset, magyarítva, citromkrém. A tömény édes és a könnyed savanykás számomra tökéletes párost alkot. (ahogy elnézem, kollegáim számára is, pillanatok alatt eltűnt a kóstolónak hozott finomság :-)
Hugh gesztenyés-csokoládés trüffeltortája
Ami nem is a "f" betűs fickóé, hanem Hugh barátjáé, de mivel a nagy séf méltónak találta feltüntetni saját vasárnapi menüsorai között, bizonyára tud valamit; mármint a torta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNzwCcc5kwZZjr58GI0bJtZNHiUwXKA8CpdqU4IXU5N4Sk2GYZhQ7bcoQZ_jUtyqxD8w_pUCvIfa-M5yRwwwfqvUQfYncJQRxuq1DIuBLtLXDOvvr9esNg6lti10T6Sa_s-Jcjtl4_9w/s200/ez+keszul.jpg)
hozzávalók (6-8 személyre)
25 dkg fekete (ét) csokoládé
25 dkg margarin + kenéshez
25 dkg hámozott, főtt gesztenye
1,25 dl teljes tej
1,25 dl tejszín (18-20%-os)
4 nagy tojás
12,5 dkg finom kristálycukor
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKoGDgYIfOVYP7Gk6zXkVwdo-hbsR5LIeQ9ZdMxGDkHeCVC8X4capBrHxjXVMnku01ALgKt8ptSdWfpeygjVhzo1qEamGjR-ItCtFlFCD4_jznOAxyD7tV612FyhbH214RBbEauF1H-g/s200/hozz%C3%A1valok.jpg)
A darabokra tört csokit a vajjal gőzfürdőn felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDFBGtir5xqbUWJkhmpFAwtNlt_a83lHArD20De360T_XQ_PDpFSdJDUuiefdUz-H5fTwWOlSsg0XgEMfrRpshLnscWRLlUA8Q0C3-A_G1quM62ZnCBqMh1bcHvWCKKFxUju5NoCwbrw/s200/csoki+es+vaj.jpg)
A gesztenyét vízben megfőzzük és megpucoljuk (amennyiben kapunk hámozott, főtt gesztenyét, természetesen ez a lépés kimarad).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjH6uFNXaj60Ly9bTOuU4c83Q1Y-lUXxaPb_liGdG-eLzhRifkpmvkFKAxBBnaFhFwouk66r0v-bRZQfOypN-dYmiwHbBJLiWHE-1VAzHsanOYmvbEAhOsm67r9sVut49vqJfKG-owNg/s200/gesztenye+fo.jpg)
Egy másik lábosban a főtt és pucolt gesztenyét, tejet és tejszínt éppen csak felforraljuk
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNR72kdmO9fmH8qpdTwGtSiWCRyEEbO_I4IxAMR1SM1VoZQYS9sNRdsRbZXg3O_UNE_4k5RnbarBwblWaHXLRLtRX4fL0L9c1FiotbqJq22w07AQ0XvsbO7l8Sqi5kBkJN6Cozt1pQ1g/s200/tuzon+csokivaj+es+geszt.jpg)
, majd durva állagú pürévé dolgozzuk (pl krumplinyomóval).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8e2xsnTAp4Boy6Fb2AOzIURvOpdh6GCtIrU9JzCIHNtFGCpNrq0nG0UPdArddY1tzsRBBEKuibFrsjLPxBj0Uxpvw_TFEp_XlVkgnRsfjjP1gKytXeB5OTY9pjtIRo0udmQLJr3xHJw/s200/geszt+osszetorjuk.jpg)
A tojássárgákat és a cukrot fehérre és krémesre keverjük, majd simára dolgozzuk a langyos csokival
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3SOgHLd4nnBJmndnMyxg966g8Mwlvd5IUBA5xZ-IGYQHPmIJCVaz78nA9PpjmlTCvO4BSeXMcnx2XAISqiikqwIC53yXguyvqaCWCLw5CJmH47s4_IKrkyJu5aBN5znnssYzJKaW-pA/s200/tojascukorhoz+a+csokis+masszat.jpg)
, aztán a gesztenyés pürébe keverjük.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikVkWPITiIDvdT849pYehNdt-44DdjWtleWOSCX8sdzJOmTVmHluEdn0OD0dMuC7rF8NgVM9ZaNyGOdoOGpK58Xmkzu044d7cP5uHRz-4emIH8i9z6bFRCnq0ZVBO8gqpowtxXj-cwbw/s200/keverjuk2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihYkv1uwWiyVx2KnMKRryX58cZbsY7UFhwRFPM-yGRn4amn9DVdplPNLjacFjid2zc5AGbmVfY_wvHsI7r1NdMCqWoHmQhx6CibFPs1YOuLxBNIqiBP2AS1-3Q0DQwSxv6Lq2XrAP9ZA/s200/keverjuk1.jpg)
A kemény habbá vert fehérjéket lazán összeforgatjuk a csokis-gesztenyés pürével.
Kivajazott tortaformába kanalazzuk.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgu1leIl-TDBqJOoIdMeu4a8yl7jcDh8nGo_1WP3I-HyZbC4acy9e4U1XS8BqV4nGAzX7TEe6J2FzI6qyD64m1ho8DGznWrQaXziPFkJ1hyXyhVRn9A0FPaYi3W0UZ5Ps7uxp1U_dJemQ/s200/bele+a+tojasfeherjehab.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYjhjuge7gdUc3jPwvrCGbkZJ2ibHY1RAzq5bGVDOROCgz27S07W3gUiMZNNpZsTV3l51D_0HbswEE_ihDQC1Cwcx6oDVgVkEOIc6pTl9_u7jxPkhko6BrLcB5ErVb41Gl6dxSuoc6Tg/s200/formaba+kanalazzuk.jpg)
Előmelegített (170 fok légkeveréses; gázsütő 3. fokozat) sütőben 25-35 percig sütjük, míg a torta éppen csak megszilárdul, de a közepe enyhén lágy marad. Sütés után a formában hagyjuk hűlni és megszilárdulni.
sütésre készen
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgfgZ_vMHlN2v73qIlO6Y6gR1AzbY_KMPcFEZf7UKcn_kLW7NBdHURK8kr8HS9UfwFRA-uELkCYL1tjrbOI-iapMXRKs8lVF-ef1fH5pKtULsSvgNYj-egcbX22rzn0rPBsaoqSfjhWCw/s200/formaban+sutes+elott.jpg)
Langymelegen is kínálhatjuk, ekkor puha és csokoládé mousse-ra emlékeztet, de hagyhatjuk teljesen kihűlni, hidegen a "kérge" jobban megszilárdul, de a közepe így is enyhén krémes marad.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgokvds3rrGxkiFLashXcrCmb_hjI1wYmFkuW8DcAvalGzkxDLIDIfrH51lA6dKcxtrCc1eX2XqbA_htueUio6einO2eAl8pTCnV_Re-N_-2dwPG79dt2AUZ_2Lkd_2UoCC7qKSxqPTw/s200/kesz+a+torta.jpg)
A nagy Gordon Ramsay a trüffeltortát mascarponeval vagy creme fraiche-al kínálja, életem jobbik fele merész ötlettel egy habos és könnyű citromkrémet rittyentett mellé. Szuper választás volt.
Lemon posset
hozzávalók
3 dl dupla tejszín (48-50%-os)
7,5 dkg finom kristálycukor
1-2 citrom leve
babapiskóta vagy mandulás keksz a tálaláshoz (nálunk ez most elmaradt, volt helyette a torta)
A tejszínt a cukorral egy kisebb lábosban, lassú tűzön, kevergetve felforraljuk. Mikor forr, folyamatosan kevergetve legalább 3 percig forraljuk. Amint a tejszín elkezd "felmászni az edény oldalán", azaz amint forrni kezd, a tüzet, ha lehet még lennebb vesszük és tényleg folyamatosan keverjük, különben seperc alatt az egész tűzhelyet beborítja a kifutó tejszín!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPaaEHpX6fQN6Q6d_ahmXL0OGFP0_vtYNEiAVJw9FVyNBVklKssc1PwuhYvgfZAmhJgFfl5bnOcKLU7INcV4QSzuEkRtAjmRY9ix_9PlTnXmYGVov7olZnSnSjyQR48Sd1SxD3dH0WGw/s200/lemon+posset_keszul1.jpg)
Levesszük a tűzhelyről és folyamatos keverés közben hozzáadjuk a citromok levét - esetünkben az összes lé 2/3-a citromlé, míg a maradék 1/3-a grapefruit leve volt, érdemes kipróbálni így is, főleg azoknak, akik szeretik a savanyú-édes párosítást, pikáns és nagyon eteti magát.
A krémnek azonnal sűrűsödnie kell (nem csapódik ki, de sűrűsödik, igaz, a gyakorlatban nem azonnal, pár perc kellett neki; lehetséges, hogy a tejszín nem volt elég "dupla", mert a sarki kisboltban nem volt 48%-os habtejszín). Megkóstoljuk, ha nem elég savanykás, kevés citromlevet még tehetünk bele. A posset egyszerre krémes, savanykás és édes.
5 percig hűlni hagyjuk, majd hosszúkás pohárba szedjük és legalább 3 órára, de akár egész éjszakára behűtjük. Ha túlságosan megszilárdul, tálalás előtt negyed órával vegyük ki a hűtőből, hogy visszapuhulhasson. A babapiskótával vagy mandulás kekszel tálaljuk - mondja a nagy séf, nálunk a gesztenyés-csokoládés trüffeltortát kísérte.
Mindenképpen el kell mondanom, hogy ez a torta, a hiedelemmel ellentétben NEM hízlal! :-) Hiszen egy csipet liszt sincs benne :-).
Ráadásul a 25 dkg csoki fele diabetikus étcsoki (ezt nem muszáj, de így picivel kisebb lelkiismeretfurdalással ettem a második, harmadik, sokadik szeletet :-).
mindez valóban helyben készült; s a teljes képhez hozzátartozik, mire én hazaértem, minden edény tisztán és ragyogóan a helyén csücsült polcon, szekrényben, s engem az alábbi csábító látvány fogadott
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbzOCrc4S6A9KR01d3XXqiov84r7lJyCIdOIkz6AzP1SXU21R-IJ51pR9qIdQ6ZkAx1EBUl62Zcs2ByhJh76b7qbXELzKe23Wi_5MeOIUNU67bpWD-kJJI6Sak5kvaTV-DIXBxS5_WoA/s200/talalva1.jpg)
Elfogultság nélkül - pompás, zamatos ízkavalkád, remek párosítás.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgokvds3rrGxkiFLashXcrCmb_hjI1wYmFkuW8DcAvalGzkxDLIDIfrH51lA6dKcxtrCc1eX2XqbA_htueUio6einO2eAl8pTCnV_Re-N_-2dwPG79dt2AUZ_2Lkd_2UoCC7qKSxqPTw/s200/kesz+a+torta.jpg)
A nagy Gordon Ramsay a trüffeltortát mascarponeval vagy creme fraiche-al kínálja, életem jobbik fele merész ötlettel egy habos és könnyű citromkrémet rittyentett mellé. Szuper választás volt.
Lemon posset
hozzávalók
3 dl dupla tejszín (48-50%-os)
7,5 dkg finom kristálycukor
1-2 citrom leve
babapiskóta vagy mandulás keksz a tálaláshoz (nálunk ez most elmaradt, volt helyette a torta)
A tejszínt a cukorral egy kisebb lábosban, lassú tűzön, kevergetve felforraljuk. Mikor forr, folyamatosan kevergetve legalább 3 percig forraljuk. Amint a tejszín elkezd "felmászni az edény oldalán", azaz amint forrni kezd, a tüzet, ha lehet még lennebb vesszük és tényleg folyamatosan keverjük, különben seperc alatt az egész tűzhelyet beborítja a kifutó tejszín!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPaaEHpX6fQN6Q6d_ahmXL0OGFP0_vtYNEiAVJw9FVyNBVklKssc1PwuhYvgfZAmhJgFfl5bnOcKLU7INcV4QSzuEkRtAjmRY9ix_9PlTnXmYGVov7olZnSnSjyQR48Sd1SxD3dH0WGw/s200/lemon+posset_keszul1.jpg)
Levesszük a tűzhelyről és folyamatos keverés közben hozzáadjuk a citromok levét - esetünkben az összes lé 2/3-a citromlé, míg a maradék 1/3-a grapefruit leve volt, érdemes kipróbálni így is, főleg azoknak, akik szeretik a savanyú-édes párosítást, pikáns és nagyon eteti magát.
A krémnek azonnal sűrűsödnie kell (nem csapódik ki, de sűrűsödik, igaz, a gyakorlatban nem azonnal, pár perc kellett neki; lehetséges, hogy a tejszín nem volt elég "dupla", mert a sarki kisboltban nem volt 48%-os habtejszín). Megkóstoljuk, ha nem elég savanykás, kevés citromlevet még tehetünk bele. A posset egyszerre krémes, savanykás és édes.
5 percig hűlni hagyjuk, majd hosszúkás pohárba szedjük és legalább 3 órára, de akár egész éjszakára behűtjük. Ha túlságosan megszilárdul, tálalás előtt negyed órával vegyük ki a hűtőből, hogy visszapuhulhasson. A babapiskótával vagy mandulás kekszel tálaljuk - mondja a nagy séf, nálunk a gesztenyés-csokoládés trüffeltortát kísérte.
Mindenképpen el kell mondanom, hogy ez a torta, a hiedelemmel ellentétben NEM hízlal! :-) Hiszen egy csipet liszt sincs benne :-).
Ráadásul a 25 dkg csoki fele diabetikus étcsoki (ezt nem muszáj, de így picivel kisebb lelkiismeretfurdalással ettem a második, harmadik, sokadik szeletet :-).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQg8qE4zlqnprSTCdmwEXeMyH-jV0CveHhM1tGlOQTBmAElgc0Z9zBF_ysaefb-yD6uLGS-68kwXFC1HNkw8bnC2IVS1ZXnSNFmm-M2Y7SxEc725C2NRHOYWHehRkLX4hQ8_-SUOeKkw/s200/bizonyitek+hogy+helyben+keszult.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgp0V9VqvnVM6tsQzqMV1w8rtngp9WGxaWGhCPr7m7GmUF7R31gKt7o1-co-JGQ9042jFmPMkM6HZdTwXVrEGOr-VvK-YDxfbgnTlbHb9016d6umu2Q1Qol4pT98UZdYiSmEfALLtsiXw/s200/talalva2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbzOCrc4S6A9KR01d3XXqiov84r7lJyCIdOIkz6AzP1SXU21R-IJ51pR9qIdQ6ZkAx1EBUl62Zcs2ByhJh76b7qbXELzKe23Wi_5MeOIUNU67bpWD-kJJI6Sak5kvaTV-DIXBxS5_WoA/s200/talalva1.jpg)
Elfogultság nélkül - pompás, zamatos ízkavalkád, remek párosítás.
Jó étvágyat!
2 megjegyzés:
Akár nevezhetitek is a karácsonyi menüsorba, pompásan zárná egy ilyen csoda az ünnepi vacsorát!
Káprázatos, továbbra is emelgetem a kalapomat!! Ahogy a két fiú együtt dolgozik...
Pannicica
Elárulom, ez a terv, ez lesz az egyik karácsonyi édesség :-)
Megjegyzés küldése