Oldalak

2008. dec. 3.

Csirkemell gesztenyés raguval

Mihez kezd az ember, ha nem sokkal ebéd előtt, türelmetlenül várakozik sorsára egy szép darab csirkemell némi hagyma, murok és gesztenye társaságában?
Hát ... ötletel, hozzátesz az alapanyagokhoz még némi fokhagymát és kevéske mézet, gondolat-főz, jónak ítéli ... s aztán nekilát elkészíteni a csirkemellet gesztenyés raguval.

Csirkemell gesztenyés raguval

hozzávalók

egy csirkemell
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kisebb szál murok
20 dkg hámozott gesztenye
1 ek méz
kb 2 dl húslé (víz, ha nincs készen húslé)
só, bors
pár levélke friss rozmaring
picurka olaj



A csirkemellet, ha nem filé, lebőrözöm, kicsontozom. A husit kockára vágom. Serpenyőben picurka olajat melegítek, rádobom a kockázott húst, fehéredésig pirítom.



Közben apróra vágom a hagymát és a fokhagymát, a murkot almareszelőn lereszelem.
Kiszedem a húst a serpenyőből, a visszamaradt szaftos olajon megfuttatom, üvegesítem a hagymát, fokhagymát. Mikor szép sárgásra üvegesült, hozzáteszem a megreszelt murkot, jól átforgatom, majd az egy ek-nyi mézzel 2-3 percig együtt pirítom-karamellizálom.



Apránként felöntögetem a húslé nagyjából kétharmadával. Mivel nem egyszerre zúdítom a folyadékot a hagymás-murkos-mézes alapra, sűrű szaftos lesz. Fűszerezem: só, frissen őrölt bors.
Mikor a hagymás alap már jó szaftos, beleteszem a 2-3 darabba vágott gesztenyét és 3-4 percig együtt rotyogtatom.



Most jöhet vissza a már megpirított csirkehusi, a serpenyőbe zuttyintom és felöntöm a maradék húslével (ami nem sok, éppen csak szaftosabb lesz tőle a ragu, semmi esetre sem bő lére eresztett).
Hozzáteszem az apróra vágott friss rozmaringot is és már csak néhány röpke percig hagyom lassú tűzön rotyorászni.



Megkóstolom, ha kell, utánna fűszerezem.
Félreveszem, fedő alatt 10 percig pihentetem.
Petrezselymes rizzsel tálalom.



tipp & trükk: legközelebb csípősre ízesítem, azaz az eddigi alapanyagokhoz hozzáteszek majd némi, Maxtól kapott-köszönöm!, szárított chilit.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: