Oldalak

2008. dec. 14.

Nemisbéka karácsonyi receptverseny - Pannicica menüsora

Pannicica kedves Barátnőm és Morzsikatársam.
Az ő konyhájából mindig csupa finomság kerül az asztalra, legyen az "hagyományos" vagy teljeséggel egyedi, "formabontó" étel.
Számomra megtiszteltetés, hogy saját blogomban tehetem közzé azt a teljes menüsort + házi lekvárreceptet, amivel a Nemisbéka által meghirdetett karácsonyi receptversenyre nevezett.

Következzenek hát Pannicica finomságai!

****
Nem vagyok nagy barátja a hagyományoknak, nálunk nincsenek tradicionális karácsonyi ételek, minden évben valami újdonságot főzök. Zuram hálás közönség, sosem reklamál, a töltöttkáposztát pedig megesszük a nagyszüleimnél :) De ha már karácsony, akkor mondjuk borleves, mint kiinduló pont, de mi lenne, ha inkább borosgyümölcsleves? Halat is illik enni (babonaság?), de a rántott hal csak a Balcsin finom :) Így születtek ezek.
A két étel előkészítéssel együtt összesen 1 óra alatt készen volt, időhiányban szenvedő háziasszonyok figyelmébe ajánlom!

Fehérboros-mézes almakrémleves

Hozzávalók:

4 db alma
2 ek méz
1 dl fehérbor
2 dl tejszín
2 tk. ételkeményítő
ízlés szerint mézeskalács-fűszerkeverék
csipet só
ízlés szerint (nálam 2 ek.) cukor

Az almákat meghámozzuk, kockára vágjuk, és az 1 dl borral elkevert vízben feltesszük főni. Ízesítjük mézzel, csipet sóval, cukorral, mézeskalács-fűszerkeverékkel, ez opcionális, ki mennyire szereti intenzíven. Ha az alma megpuhult, botmixerrel pürésítjük, és behabarjuk a keményítővel simára kevert tejszínnel. Éppen csak forralunk rajta egyet.
Tegnap melegen ettük – elvégre mézeskalács – és durvára vágott diót szórtam bele.
Ma délben hűtőhidegen kanalaztuk, még finomabb volt, mint tegnap, és elbírt volna egy gombóc vanília fagyit is – de ez nálunk soha nincs a hűtőben :)



Tengeri hal boros-tejszínes gombamártással

Hozzávalók:

60 dkg tengeri halfilé
40 dkg gomba
2 dl főzőtejszín
1-1,5 dl fehérbor
1 púpos ek. ételkeményítő
2 közepes fej vöröshagyma
3 ek liszt
2 tk pirospaprika
só, bors

A halat kiengedés után tenyérnyi darabokra vágjuk, enyhén sózzuk, kicsit állni hagyjuk. A lisztet összekeverjük a paprikával, kicsi borssal, megforgatjuk benne a halszeleteket. Kevés forró olajon pirosra sütjük. A vöröshagymát finomra vágjuk, olajon megdinszteljük, rádobjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, és kevergetjük, míg elfövi a levét. Felöntjük a fehérborral, hagyjuk, míg az alkohol elpárolog, végül behabarjuk a keményítővel simára kevert tejszínnel. Összeforraljuk, végül belecsúsztatjuk az előzőleg kisütött halszeleteket, hogy átvegyék a gombamártás aromáját. Párolt rizzsel tálaljuk.



S hogyan lehet ezzel előre dolgozni? A gombamártás elkészíthető már előző nap, de még ennél is hamarabb le lehet pirítani a hagymát a gombával, aztán fagyra vele, utána már csak össze kell forralni egy kis borral és tejszínnel! Míg a hagymás gomba összesimul a tejszínnel és a borral, a hal mellette párhuzamosan kisüthető.

A sütemények és a lekvár pedig már hetekkel korábban elkészíthető!

Narancsos almalekvár

Tavaly főztem ilyet először, mert a neten mindenki dicsérte Démétér alkotását. Ajándékba adtam 1-1 üveggel a rokonságnak, nem hallottam róla panaszt :) Az eredeti receptet picikét módosítottam, nagyon-nagyon karácsonyi a végeredmény!

Hozzávalók:

2,5 kg alma
4 db narancs
2 db citrom
3 ek méz
20 dkg cukor (alma savasságától függ, kóstolni kell)
2 cs. 3:1 Dzsemfix Extra
mézeskalács-fűszerkeverék – ízlés szerint

Az almákat meghámozom, és a reszelő durva fokán lereszelem. Közben meg-meglocsolom a citromok levével, hogy ne barnuljon. Hozzáreszelem a megmosott narancsok héját, majd a levüket is belefacsarom. Ízesítem mézzel, a cukorral, a fűszerkeverékkel, nálam kb. 2 ek-nyi ment bele. Összeforrósítom. Ha felforrt, hagyom főni néhány percet, megkóstolom, ha kell, korrigálok az ízeken, és beleöntöm a Dzsemfix Extrát. Tovább 1-3 percig főzöm, majd azon forrón üvegekbe merem, rászorítom a kalapjukat és 5 percre fejtetőre állítom őket. Bármilyen karácsonyi jellegű süteményhez, kalácshoz, palacsintához nagyon-nagyon finom, s gasztro ajándékként is megállja a helyét!



Mézes puszedli


Őt is nagyon dicsérték! Megsütöttem. Beállok a dicshimnuszt zengők táborába – olyan, mint a bolti puszedli, puha, omlós, csak éppen E-k nélkül! Köszönöm a receptet, kedvencek közé felvesz!
Mézes puszedli - Bilonka receptje!

3 tojás sárgáját és 1 egész tojást kikeverünk 15 dkg porcukorral. 25 dkg mézet és 5 dkg zsírt meglangyosítunk, hogy folyós legyen. A folyós mézet + zsírt is a nagy tálba öntjük a tojásos keverékhez. Belekavarunk 4 evőkanál tejfölt és mézeskalács fűszerkeveréket, tetszés szerint. 60 dkg liszthez hozzákeverünk 2 teáskanál szódabikarbónát, utána ezt a lisztet hozzádolgozzuk a kikevert, folyékony alkotórészekhez.
A tésztát betesszük pihenni a hűtőbe, másnapra kellően szilárd, formázható lesz!
A sütés: golyócskákat formálunk, és kikent tepsire sorakoztatjuk őket. Viszonylag egyformák lesznek, ha egy teáskanállal szedegetjük a tésztamasszát. Rövid idő alatt megsül, 160-170 fokra előmelegített sütőben, 10-12 perc.
És az illatok is fognak majd segíteni!
Ebből az adagból 60-70 db puszedli lesz.
1 tojásfehérjét habbá verünk 8-10 dkg porcukorral, és a forrópuszedliket ezzel a habbal vonjuk be; én ecsettel kenegettem rájuk, mert simán belemártással nagyon vastagon tapadt rá.



Diós puffancs

A narancsos almalekvár kitalálója, Démétér receptje. Nagyon könnyű, villámgyors, és nagyon finom!

Hozzávalók:

30 dkg liszt
30 dkg dió
20-25 dkg cukor
25 dkg margarin
1 cs. sütőpor
3 egész tojás
1 tk. fahéj

A diót finomra daráljuk. Összekeverjük a liszttel, a cukorral, a sütőporral, csipet sóval, fahéjjal, majd összegyúrjuk a tojásokkal és a margarinnal. Egy órára hűtőbe tesszük. A tésztából diónyigolyókat formálunk, sütőpapíros/kikent tepsire sorakoztatjuk őket, majd előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Helyes kis puszedlik sülnek ki belőle, melyeket kihűlés után kettesével összeragasztunk a narancsos almalekvárral, vagy bármilyen más lekvárral, vagy mogyorókrémmel :)



****
Nos hát, kalandra fel, azt hiszem Pannicica receptjei magukért beszélnek, én így fél tíz táján, vacsora után, kezdek éhes lenni :-)

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én is éhes lettem:))))

Max írta...

No komment!!!:-))

Névtelen írta...

Garffyka, köszönöm szépen!!!

Puszi!

Pannicica

Unknown írta...

szia!
az almakrémlevest megcsináltam, isteni lett ;) köszi a recepteket, szerintem a többit is be fogom építeni az egyelőre szerényke repertoáromba.

Zsuci írta...

Szia Graffyka!
Grat a blogodhoz, csak nemrég fedeztem fel, de már most imádom a receptjeid!
Tudom még messze a karácsony, de nem tudom megmondani milyen régóta keresek mézes puszi receptet.
És lám, találtam!!
A zsíron mint összetevö fennakadt a szemem: komolyan zsír kell bele, vagy csak valamiféle zsiradék mint vaj vagy olaj?