Oldalak

2018. márc. 30.

A legfinomabb répatorta

Egyszerűen megunhatatlan, nagyon finom, szinte zaftos a tészta, murokkal, döbleccel, céklával egyaránt finom, lehet kakaós, csokis, vagy á la natúr, krémmel vagy anélkül, tortának vagy muffinnak. Nagyon sokadszorra sütöm és biztos, hogy még sokszor fogom sütni :-)


Ennél a tortánál répa van a tésztában, a krém citromos mascarpone, a gyerekek kedvéért marcipán burkolatot kapott, alatta fehér csokoládé ganache.
Más díszítéssel, de idén is ilyen lesz a húsvéti tortánk.
A 22 cm-s formához két adag tésztát sütöttem, egy sütit két lapba vágtam, a tortába négy réteg tészta és három réteg citromos mascarpone került.

A legfinomabb répatorta

hozzávalók - tészta

2* 12 dkg cukor
2* 2 tojás
2* 1,5 dl olaj
2* 1 kk rum aroma
2* 20 dkg sárgarépa
2* 15 dkg liszt
2* 1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
2* 3 ek darált dió
2* 1/2 cs sütőpor
2* 1/4 tk szódabikarbóna

hozzávalók - krém

50 dkg mascarpone
1 kk vanília kivonat
10 dkg citrusos porcukor - cukor és reszelt citromhéj ízlés szerint

hozzávalók - burkolat, díszítés

0,5 dl tej
10 dkg fehér csokoládé
marcipán, ételfesték, cukorgyöngy


A tésztához fehérre habosítom a cukrot a tojásokkal, hozzáöntöm az olajat, rum aromát, elkeverem.
Beleszórom a finomra reszelt murkot (= sárgarépa), összedolgozom.
A lisztet, kakaóport, sütőport és szódabikarbónát egy tálba szitálom, összeforgatom, majd az egészet a cukros-tojásos-olajos egyveleghez dolgozom. Alaposan elkeverem, beleszórom a darált diót és 2-3 percig a kézi mixer magas fokozatán keverem.
A tortaforma alját kikenem, megszórom kevéske liszttel, belesimítom a tésztát és 170 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25-30 perc alatt készre sütöm (kivevés előtt tűpróbával ellenőrzöm, átsült-e). A kész sütit 1-2 percig a formában pihentetem, majd rácsra borítom és kihűtöm.
A kihűlt tésztákat két lapra vágom, a tortában négy, ujjnyi magas tésztakorongom lesz. Tortatálca közepére pici vajat kenek, erre illesztem a legalsó tortalapot. A vaj azért kell, hogy a torta ne mozogjon a tálcán.

A krémhez három citrom héját lereszelem, összeforgatom néhány kanálnyi porcukorral, majd késes aprítóban átpörgetem. Ezt azért, hogy édesdrágaegyetlenkettő csemetémnek nehogy torkán akadjon a reszelt citromhéj ... Megtörtént eset: "édesanya, finom ez a krém, de mik benne azok a kis sárga akármik? ..." Na, felrobbanás helyett késes aprítóban átpörgetem a reszelt citromhéjat egy kis cukorral/porcukorral.
A mascarponet elkeverem a vanília kivonattal és a citromhéjas porcukorral, megkóstolom, még egy kis cukrot teszek hozzá, összesen kb 10 dkg porcukrot a fél kg mascarponehoz.


Tipp: nem reklám, de a nagyon sok eddig kipróbált mascarpone közül a lidl-ben kapható vált be a legjobban, ennek jó az állaga, tartása és íze is van.

A krémmel betöltöm a tortalapokat, majd a tortát hűtőbe teszem, amíg elkészítem a ganache-t. Ehhez megmelegítem a tejet, inkább nagyon melegre, mint forróra, beleszórom az apróra tördelt fehér csokoládét, simára keverem, majd kevergetve kihűtöm. Ahogy hűl, sűrűsödik. Ezzel a ganache-al bevonom a torta tetejét és oldalát, aztán visszateszem a hűtőbe.

Marcipánt színezek, apró virágokat, murkokat formázok, átgyúrom a torta burkolásához szántat. A ganache-al körbekent tortát marcipánnal burkolom, az apró virágokat pöttömnyi ételragasztóval illesztem a tetejére, a "fű" zöld cukorgyöngy, a "föld" csokireszelék.

Ennyi :-)

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: